Hyppää pääsisältöön

Tangon kaksi kotimaata Suomi ja Argentiina Teemalauantaissa 7.11.

Tango kahdelle, argentiinalainen elokuva vuodelta 1997.
Carlos Gardelin näköinen mies laulaa tangoa. Tango kahdelle, argentiinalainen elokuva vuodelta 1997. tango kahdelle,Teemalauantai

Isänpäivän aatto kuluu tangon tahdissa Suomessa ja Argentiinassa.
Elokuva Tango kahdelle uusintana torstaina 4.8.2016 klo 21.45

Missä on tangon kotimaa? Ikävässä vai intohimossa, Suomessa vai Argentiinassa?

Argentiinassa ihmetellään Aki Kaurismäen väitettä että tango olisi syntynyt Suomessa. Veijarimaisessa dokumenttielokuvassa Poski poskea vasten (Mittsommernachtstango) kolme argentiinalaismuusikkoa lähtee Suomeen selvittämään asiaa.

Pablo Greco, Diego Dipi Dvitko ja Walter Chino Laborde kiertävät kesäistä Suomea, tunnelmoivat yöttömässä yössä, kokevat tanssilavojen outoa taikaa ja kohtaavat muun muassa M.A. Nummisen, Reijo Taipaleen ja Aki Kaurismäen. "Mehän kehitimme myös valssin, jonka itävaltalaiset veivät jo aiemmin", Kaurismäki toteaa.

Kaksi hyvin erilaista mielenlaatua törmää, kun argentiinalaiset ja suomalaiset muusikot tapaavat. Mutta tango yhdistää.

Elokuva koostuu konserteista, iltamista, lavastetuista kohtauksista, 1960-luvun arkistomateriaalista sekä tangolaulajien haastatteluista. Sen on ohjannut Viviane Blumenschein, Aki Kaurismäen suuri fani.

Illan fiktioelokuva palauttaa meidät Argentiinaan. Jaime Chávarrin ohjaama Tango kahdelle kertoo miehestä, joka ryhtyy rakastettunsa palvoman laulajalegendan Carlos Gardelin kaksoisolennoksi 1930-luvun Buenos Airesissa. Se on rakkaustarina, tangoelokuva ja kertomus legendan synnystä. Pääosaa esittää Darío Grandinetti.

Viehättävän, musiikkipitoisen elokuvan ensimmäiset kuvat paljastavat, että se kertoo siitä mistä tangotkin. Sataa, on pimeää, Carlos Gardelin upea ääni laulaa meille sydänsuruista. Pimeässä elokuvateatterissa istuu naisia, jotka tuijottavat Gardelin kuvaa sydän täynnä kaipausta.

Musiikki yhdistää, rakkaus syttyy, repii, raastaa. Sitten kohtalo puuttuu peliin.

Elokuvan alkuperäinen nimikin on silkkaa tangoa: Sus ojos se cerraron y el mundo sigue andando – heidän silmänsä sulkeutuvat ja maailma jatkaa pyörimistään...

Teemalauantai 7.11.

 • Klo 21.00 Poski poskea vasten (Mittsommernachtstango), Suomi/Saksa/Argentiina 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Viviane Blumenschein.
 • Klo 21.52 Tango kahdelle (Sus ojos se cerraron y el mundo sigue andando), Espanja/Argentiina 1997. Ohjaus Jaime Chávarri. Pääosissa Dario Grandinetti, Aitana Sánchez-Gijón.

Kuvia elokuvasta Poski poskea vasten: matka suomalaisen tangon juurille.

Poski poskea vasten, dokumenttielokuva.
Poski poskea vasten, dokumenttielokuva. Teemalauantai,mittsommernachtstango
Poski poskea vasten, yle tv1
Poski poskea vasten, yle tv1 poski poskea vasten
Poski poskea vasten, yle tv1
Poski poskea vasten, yle tv1 poski poskea vasten

Lue lisää:
Tango kahdelle -elokuvan arvio (1998)
Elävä arkisto: Iskelmä-Suomi on myös tangon kotimaa

 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema