Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Ovatko geenihoidot pian tätä päivää?

seppo ylä-herttuala
Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala on maailman johtavia geeniterapiatutkijoita. seppo ylä-herttuala Kuva: Yle, Akuutti seppo ylä-herttuala

Geenit ohjaavat elimistön toimintaa ja suuri osa taudeista johtuu geenien ja ympäristön yhteisvaikutuksesta. Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala on maailman johtavia geeniterapiatutkijoita. Hänen johdollaan tehtiin Itä-Suomen yliopistossa Pohjoismaiden ensimmäinen geeninsiirto pahanlaatuiseen aivokasvaimeen jo 20 vuotta sitten. Ensi vuoden puolella alkaa Ylä-Herttualan johtama yksittäisten potilaiden hoitoon tarkoitettu munasarjasyövän geenihoitokokeilu. Geenihoitoja kehitetään parhaillaan myös suuriin kansansairauksiin, kuten infektiotauteihin sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Kun tautien syntyä ymmärretään geenitasolla paremmin, voidaan entistä tehokkaammin hoitaa itse tautia, eikä pelkästään sen oireita.

Veli-Matti Putila uimassa
Veli-Matti Putila uimassa Kuva: Yle, Akuutti veli-matti putila

Lapsilla ja nuorilla voi olla sairaudesta tai vammaisuudesta johtuen rajoitteita liikkumisessa. Kuntouttava liikunta olisi heille ensiarvoisen tärkeää. Yhteiskunta tarjoaa perinteistä kuntoutusta ja apuvälineitä, mutta säännöllinen liikuntaharrastus vaatii omaa aktiivisuutta ja rahaa. Kangasalalainen Veli-Matti Putila on käynyt uimassa pienestä asti, sillä paikallinen uimaseura on tarjonnut harjoituksia myös erityisryhmille. Uinnista on tullut Veli-Matille tärkeä harrastus siitä huolimatta, että hänellä on fragile x -syndrooma. Fragile X näkyy lievästä vaikeaan vaihtelevana kehitysvammaisuutena. Akuutti pääsee Veli-Matin mukana uimatreeneihin.

Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus, joka voi alkaa missä iässä tahansa. Suomessa tautiin sairastuu vuosittain noin 500 potilasta ja tyypillinen sairastumisikä on 15-35 vuotta. Lähetyksessä tapaamme oululaisen 27-vuotiaan Henna-Maria Räisäsen, joka sairastui Crohnin tautiin kymmenisen vuotta sitten.

Koulussa ja työelämässä terävä muisti on valttia. Kun muisti pelaa, opit jäävät mieleen vaivatta. Mutta kun mennään ihmisten henkilökohtaisiin muistoihin, asialle on kääntöpuolensakin. Ihmisen mieli on yksilöllinen. Sama asia mikä toiselta unohtuu tuossa tuokiossa, voi jäädä toista kaivelemaan. Ikäviä asioita voi murehtia ihan turhaan. Ennen ajateltiin, että unohtaminen tapahtuu passiivisesti, kun asiat vain putoilevat pois mielestä. Uusimmat tutkimukset näyttävät, että aivojen näkökulmasta unohtaminen onkin mitä aktiivisinta toimintaa, kertoo psykologi ja psykoterapeutti Marja Saarenheimo.

Risto Laitila ja Mikko Penttilä
Risto Laitila ja Mikko Penttilä Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä avaavat tuttuun tapaan vastaanottonsa ovet. Monet katsojat ovat innostuneet lähettämään parivaljakolle mitä erikoisempia terveysvinkkejä. Tällä kertaa Risto ja Mikko päättävä testata, miten toimii helppo ja halpa ylipainomittari. Mahdollisen ylipainon selvittämiseksi tarvitaan vain ja ainoastaan reilu pätkä narua tai köyttä.

Akuutti, TV1 maanantaina 9.11. klo 18:30. Uusinnat keskiviikkona 11.11. klo 5:55 ja sunnuntaina 15.11. klo 15:15

Lisää ohjelmasta

Veli-Matti Putila
Veli-Matti Putila Kuva: Yle, Akuutti veli-matti putila
Risto Laitila ja Mikko Penttilä
Risto Laitila ja Mikko Penttilä Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
näytepulloja rivissä
näytepulloja rivissä Kuva: Yle, Akuutti näytepullot
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä