Hyppää pääsisältöön

Finlandia-palkintoehdokkaat 2015 Puttosen ja Nowakin esittelyssä - Sattumia ja sanataidetta

Finlandia-palkintoehdokkaat
Finlandia-palkintoehdokkaat Kuva: Mikko Lehtola/Yle finlandia-palkintoehdokkaat 2015

​Finlandia-palkintoehdokkaana olevat kuusi teosta antavat erikoisen kuvan kirjallisuuden suhteesta tämän hetken yhteiskuntaan. Esiraadin valitsemat teokset eivät tunnu olevan tiukasti kiinni ajan merkittävissä ja ihmisten mieliä mylläävissä asioissa.

Listalla on kolme kielellisesti kauniisti kerrottua romaania: Selja Ahavan, Pertti Lassilan ja Markku Pääskysen. Laura Lindstedtin Oneiron venyttää kielellisessä kokeilevuudessaan romaanikerronnan tavanomaisuutta.
Kuuden ehdokkaan joukossa on kaksi romaania, jotka ovat yllättävän paljon samankaltaisia. Tämä ei ole moite, vaan vain havainto.

Niin kuin Selja Ahavan romaanissa Taivaalta tippuvat asiat, myös Pääskysen kirjassa sattuma mullistaa ihmisten elämän. Molemmissa myös satu ja taikuus ovat paljastamassa sitä, mitä pahaa sattuma saa aikaan. Ilman taikuutta elämä olisi Pääskysen romaanin mukaan sietämätöntä. Näin on myös Selja Ahavan kirjassa. Ja mitä jää jäljelle, jos sattuma ja petos suljetaan pois? Ihme. Näin kirjoittaa Markku Pääskynen romaanissaan Sielut.

kirjailija Selja Ahava
Kirjailija Selja Ahava kirjailija Selja Ahava Kuva: Liisa Valonen selja ahava

Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

Neljästä omaperäisestä osiosta koostuva romaani on kiehtovan outo sekoitus satua ja julmaa todellisuutta. Selja Ahava kirjoittaa siitä, miten ihminen jää surunsa vangiksi sattuman oikusta. Äitinsä äkisti lapsena menettänyt Saara jää surunsa sisään eri tavalla kuin hänen isänsä.
Ahava ei mystifioi elämää äkisti muuttavaa onnetonta tai onnellista sattumaa. Tarina vain osoittaa miten herkästi elämä saattaa ottaa uuden suunnan.

Kari Hotakainen
Kirjailija Kari Hotakainen Kari Hotakainen Kuva: Laura Malmivaara kari hotakainen

Kari Hotakainen: Henkireikä

Henkireikä on kuin pienimuotoinen kamarisävellys verrattuna sitä ennen ilmestyneeseen kolmen kirjan rahateemasarjaan (Ihmisen osa, Jumalan sana, Luonnon laki).
Aiemmin Hotakainen on kirjoittanut varsinkin miesten puhumattomuudesta. Nyt ongelmia syntyy siitä, että ihmiset puhuvat liikaa ja pidäkkeettömästi.
Rikosylikomisario puhuu kirjassa siitä, miten palveluammateissa olevien ihmisten pinna saattaa katketa kun lähimmäiset sitä liiaksi kiristävät.
Hienolla tavalla Hotakainen rinnastaa rikosylikomisarion rikostutkinnan kirjailijan työhön. Molempien ammattina on kuvitella, mitä oli tapahtunut ja miksi ihminen astuu rikoksen tielle.

Kirjailija Pertti Lassila
Kirjailija Pertti Lassila Kirjailija Pertti Lassila Kuva: Heini Lehväslaiho kirjailija pertti lassila

Pertti Lassila: Armain aika

Nuori Kimmo elää onnellisinta aikaa elämässään, kuten kirjan nimikin viittaa. Hänen äitinsä on menettänyt sodissa kaksi miestään: toisen talvisodassa ja toisen Lapin sodassa.
Lapsen maailmaan eivät vielä aikuisten surut yllä. Kimmolla on rakastava äiti ja päällisin puolin hyvä isoisä. Lämpimien ja onnellistenkin kesäpäivien joukkoon Lassila kuorii takautumien kautta surua äidin ja isoisän elämästä.
Kauniilla kielellään Lassila kirjoittaa haikeuden auki kahteen suuntaan: menetettyyn onneen ja aikuisten pelkoon siitä, minkälaiseksi Kimmon elämä muodostuu tulevaisuudessa.

Kirjailija Laura Lindstedt
Kirjailija Laura Lindstedt Kirjailija Laura Lindstedt Kuva: Heini Lehväslaiho laura lindstedt

Laura Lindstedt: Oneiron

Seitsemän naisen olotilasta on vaikea sanoa elävätkö he elämänsä viimeisiä sekunteja, ovatko he jo aiemmin kuolleet ja nyt kuoleman jälkeisessä välitilassa vai mikä on oikein heidän ns. todellisuutensa. Naiset vievät lukijan kuitenkin seuraamaan jokaisen kuoleman hetkeä yksi kerrallaan.
Vuorollaan amerikkalaisen, brasilialaisen, venäläisen, ranskalaisen, hollantilaisen, itävaltalaisen ja senegalilaisen naisen elämäntarina hahmottuu lukijalle.
Kielellisesti ja kerronnallisesti Oneiron on älyllisesti viritetty rohkea muotokokeilu.

Kirjailija Markku Pääskynen
Kirjailija Markku Pääskynen Kirjailija Markku Pääskynen Kuva: Photographs by Curt Richter 2012 kirjailija markku pääskynen

Markku Pääskynen: Sielut

Yhden päivän romaani alkaa siitä, kun Maija katoaa. Isä Kristian lähtee hädissään etsimään pikkutyttöään, jota äiti jää odottamaan kotiin. Naapurin Taito ja Ilari elävät poikien elämää, seikkailevat ja hekin etsivät Maijaa.
Avuksi tulee myös muita paikkakuntalaisia, joista monet ovat erikoisia. Isä Kristian miettiikin, kuinka näistä tulisi taas myöhemmin ulkopuolisia, kun Maijan arvoitus on ratkennut.
Markku Pääskysen kieli on upeaa, se on kuin runoa. Taitavasti kesken kaiken Pääskynen muuttaa tyyliä, kun pojat touhuavat keskenään ja ns. tavalliset ihmiset keskustelevat.

Kirjailija Panu Rajala
Kirjailija Panu Rajala Kirjailija Panu Rajala Kuva: Veikko Somerpuro kirjailija panu rajala

Panu Rajala: Intoilija

Into Konrad Inha oli kokeilunhaluinen ja ennakkoluuloton mies. Inha oli esimerkiksi tutkimusmatkailija, kääntäjä, ulkomaantoimittaja ja erityisesti hänet muistetaan valokuvaajana. Rajalan romaanissa erakoitunut vanha Inha muistelee elämäänsä.
Rajala kertoo monipuolisesti lahjakkaasta miehestä, joka sai paljon aikaan, mutta jäi 1800-luvun kultakauden taiteilijoiden varjoon. Kun esimerkiksi nuoruudentoveri Sibeliuksesta tuli kuuluisa, tämä unohti köyhän Inhan, jolla ei ollut varaa pyöriä Kämpin taiteilijaporukoissa. Inha oli erikoinen mies, joka ei osannut olla ihmisten kanssa. Rakkaudessaankin hän oli turhan sinnikäs, joutui naurunalaiseksi ja jäi perheettömäksi.
Romaani on paitsi kertomus erikoisesta ja ehdottomasta ihmisestä, myös itsenäistyvän Suomen kuvaus.

Suomen Kirjasäätiön asettama palkintolautakunta, joka valitsi Finlandia-palkintoehdokkaat:
filosofian tohtori Iris Schwanck, puheenjohtaja
vapaa toimittaja Ilkka Pernu
kirjakauppias Katri Tuominen

Toimittaja, muusikko Heikki "Hector" Harma jakaa Finlandia-palkinnon 26.11.2015.
Palkinto on suuruudeltaan 30.000 euroa.

Finlandia - palkintoehdokkaista lisää:

Aamun kirja: Selja Ahava

Viikon kirja: Selja Ahava

Yle Kulttuuri artikkeli: Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

Aamun kirja: Kari Hotakainen ja Martti Suosalo


Viikon kirja: Kari Hotakainen ja romaani Henkireikä

Yle Uutiset: Pertti Lassila: Armain aika

Markku Pääskynen Nuoren Voiman Liiton Prosak-proosaklubilla

Muuta kirjailijoihin liittyvää:
Kirjasampo.fi: Selja Ahava
Kirjasampo.fi: Kari Hotakainen
Kirjasampo.fi: Pertti Lassila
Kirjasampo.fi: Laura Lindstedt
Kirjasampo.fi: Markku Pääskynen
Kirjasampo.fi: Panu Rajala

Elävä arkisto: Laura Lindstedt: Sakset

Yle Kulttuuri artikkeli: Panu Rajala kohauttaa jälleen!

Elokuva "Enkeli tulessa" pohjautuu Panu Rajalan omaelämänkerralliseen samannimiseen romaaniin.
Elävä Arkisto: Enkeli tulessa

Yle Uutiset: Kari Hotakainen jälleen Finlandia-ehdokkaana – mukana ei lainkaan esikoiskirjailijoita

Graafikko: Mikko Lehtola

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Finnjet oli kaikkien aikojen matkustajalaiva, joka pilkottiin kylmästi palasiksi – entisen konepäällikön rakkaus ei katoa

  Finnjet oli merimatkailun ylellinen tulevaisuus.

  Finnjet oli maailman suurin ja nopein matkustaja-autolautta. Samalla se oli uuden ajan airut, joka uitti Suomen maailmankartalle. Kaikkien aikojen matkustaja-alus paloiteltiin 10 vuotta sitten Intiassa. Konepäällikkö Juhani Puontille se oli kova isku. Onneksi muistot eivät katoa. Niitä tulvii mieleen, kun katsoo vanhan virkapuvun murentuvia kenkiä.

 • Muotitaiteilija Matti Seppänen: Muoti on vihdoinkin tunnustettu kulttuurimuoto

  Elämäntyönä muodin aseman parantaminen

  Muotitaiteilija Matti Seppäsen elämäntyönä on ollut muoti. Evakkoperheen kuopuksesta kasvoi esteetikko. Taival tamperelaisesta somistajasta suomalaisen vaateteollisuuden kultakauden huippusuunnittelijaksi on vertaansa vailla. Viisikymmentävuotiseen taiteilijauraan kuuluu niin käyttömuodin suunnittelua, tulevien muotitaiteilijoiden opetusta kuin mielikuvituksellisten teatteripukujen luomista.