Hyppää pääsisältöön

J. Karjalaisen laulut syntyvät hyvistä tarinoista ja ajattomista ihanteista

Mansikkapaikka-ohjelmassa vuodelta 2011 käydään läpi hittinikkarin uraa sekä kuullaan hänen näkemyksiään säveltämisestä ja laulumiehen ammatista. Lisäksi haastattelussa valotetaan, kuinka mies tutustui blues-musiikkiin ja mikä on tarina amerikkalais-suomalaisia kansanlauluja julkaisseen Lännen-Jukan takana. Amerikansuomalaisten folklevyjen jälkeen J. Karjalainen palasi takaisin suomirockin pariin. Artikkeliin on myös koottu musiikkivideoita ja live-esiintymisiä artistin pitkän uran varrelta.

Kolme cowboyta oli J. Karjalaisen ja Mustien lasien ensimmäinen kappale, joka soi radiossa. Jussi-Pekka Rantasen haastattelussa Jukka Karjalainen muistelee olleensa perheensä kanssa iltapäiväkahvilla, kun tutun kuuloinen biisi oli soitettu ruotsinkielisessä radio-ohjelmassa Smultronstället. Cowboy-romantiikan Karjalainen arvelee kumpuavan osittain lapsuuden ajoilta, jolloin televisiossa esitettiin western-sarjaa Virginialainen.

Roots-musiikista innostumisen muusikko toteaa johtuvan Matti Laipion Bluesin vuosikymmenet -radio-ohjelmasta. Karjalainen kertoo kokeneensa Laipion ohjelmat ikään kuin "ylipapin saarnana" bluesista ja roots-musiikista.

Merimiehen ja cowboyn jälkeen laulumiehen ammatti on maailman kolmanneksi paras.― J. Karjalainen

Muusikon uran alkuvaiheessa Karjalainen työskenteli mainostoimistossa käsikirjoittajana ja osallistui tuolloin myös Yleisradion järjestämään radiokuunnelmakilpailuun, josta hänelle irtosi toinen sija. Haastattelun ohella kuullaan lyhyt ote Karjalaisen vuonna 1979 kirjoittamasta Jotain vikaa -kuunnelmasta, jossa yhtenä näyttelijänä toimi muun muassa Kauko Helovirta. Haastattelussa Karjalainen korostaakin tarinan merkitystä niin musiikissa kuin muissakin kerronnan muodoissa.

Kun musiikkihommat alkoivat tuottaa tulosta, päätti Karjalainen lopettaa työt mainostoimistossa ja valitsi laulumiehen uran. "Toimistoon voi aina palata. Samanaikaisesti ei voi tehdä molempia asioita", Karjalainen kertoo ajatelleensa tiukan valinnan kynnyksellä.

Olin kuunnellut niin paljon bluesia, että Eddie Boydin Mississippin murre kuulosti kodikkaalta.

Legendan opeissa Helsinginkadulla

Syventävää oppia bluesin saloihin Karjalainen sai yhdysvaltalaiselta bluespianisti ja laulaja Eddie Boydilta, jonka kappaleita on versioinut muun muassa Eric Clapton.

Karjalainen oli lähestynyt kirjeitse Helsinkiin muuttanutta muusikkoa. "En ole opettaja, mutta tule käymään joku päivä", vastasi Boyd. Yhden puhelinsoiton jälkeen Karjalainen olikin jo jammailemassa Helsinginkadulla vuonna 1914 syntyneen legendan luona. "Oli uskomatonta tavata tälläinen tyyppi, joka oli täysin jostain muusta ajasta", muistelee Karjalainen.

Vaikka kymmenittäin suuria hittejä julkaissut Karjalainen kertoo tienneensä alusta asti yhtyeensä kanssa, että hänen säveltämänsä materiaali on "kovaa kamaa", hän ei ole kuitenkaan pitänyt itseään tähtenä. "Se, mitä itse ajattelee itsestään ratkaisee mitä on", muusikko tuumii. Kappaleidensa ajattomuuden hän arvelee johtuvan omien ihanteidensa ajattomuudesta.

Ohjelmasta on leikattu osioita tekijänoikeuksien vuoksi.

Musiikkivideoita ja live-esiintymisiä J. Karjalaisen pitkän uran varrelta

J. Karjalainen tuli Suomen kansan tuntemaksi Mustat Lasit -kokoonpanonsa myötä. Sen puitteissa syntyivät muun muassa kappaleet Oot niin hyvä mulle, Löysin ystävän, Tatsum tisal sekä hitit kuten Sankarit, Hän ja Rock´n roll tänään.

J. Karjalaisen ja Malang Cissokhon Missä se Väinö on? oli kaikkien aikojen ensimmäinen mandingonkielinen laulu, joka nousi Suomen ykköseksi. Electric Saunan esikoisalbumi ilmestyi vuonna 1996. Afrikkalaisen musiikin innoitus kuului levyn rytmikudelmissa ja rennossa tunnelmassa.

Paluu lännestä suomirockin pariin

Aija Puurtisen tekemässä haastattelussa vuodelta 2013 Karjalainen listaa suosikkikirjailijoitaan, ja kertoo löytyykö vanhoista biiseistään lauluja, joita hän ei mieluusti keikoilla esitä. Saamme myös tietää, kuinka Karjalaisen laulut kehittyvät ideoista valmiiksi teoksiksi. Varsinaisena kirsikkana kakun päälle mies esittää kitaran kanssa kuinka Hän- ja Missä se Väinö on? -kappaleet saivat alkunsa.

Olen oppinut suomen kielen kuuntelemalla sitä ja musiikki on ihan samanlainen kieli― J. Karjalainen

J. Karjalainen teki vuonna 2013 paluun suomirockin pariin kolmen amerikansuomalaisia folklauluja sisältäneen levyn jälkeen. Uuden albumin nimi oli Et ole yksin. Musiikillinen siirto otettiin todella hyvin vastaan niin levykaupoissa kuin kesäfestareilla. Yle Live tallensi Karjalaisen keikan kesällä Turun Ruisrockissa.

Yle Liven haastattelussa esiintyikin silminnähden tyytyväinen suomirokkari. "On hemmetin mageeta olla taas siellä oman uransa huipulla", Karjalainen sanoi.

35-vuotisen uransa aikana J. Karjalainen on tehnyt lukuisia koko Suomen tuntemia kappaleita. Siksi hänen keikoistaan on tullut rakkaudentäyteisiä yhteislaulutilaisuuksia. Karjalainen esiintyi Ruisrockin Rantalavalla vuonna 2016. Leppoisalla keikalla kuultiin muun muassa hittibiisit Stindebinde, Mennyt mies, Villejä lupiineja ja Sekaisin. Keikan lisäksi ohjelmassa on Karjalaisen haastattelu.

Vuonna 2017 Karjalainen vieraili Arkistovieraana-ohjelmassa, jossa jutusteltiin muun muassa hänen pitkästä urastaan ja laulujen tekemisestä.