Hyppää pääsisältöön

Kaksi tärkeintä elämänoppia jonka joukko ventovieraita voi antaa

Parvi tutustuu päähenkilöön
Parvi tutustuu päähenkilöön parvi

Mitkä ovat kolme tärkeintä oppia mitä olet elämäsi aikana saanut? Kun vedimme yhteen kaikki neuvot joita Nyt tai ei koskaan -auttajaparven jäsenet halusivat antaa päähenkilöille, kaksi ohjetta nousivat yli muiden. Pätevätkö ne sinuunkin?

1. Pysähdy

Onko päiväsi tupattu täyteen erilaisia aktiviteetteja ja velvollisuuksia? Tuntuuko sinusta että juokset pää kolmantena jalkana paikasta toiseen? Oletko koko ajan buukkaamassa uusia ulkomaanmatkoja tai kokeilemassa uusia harrastuksia?

Mitä tapahtuu kun tulee hetki jolloin ei ole pakko tehdä mitään? Soitatko kaverille tai sukellatko sosiaaliseen mediaan ettet joutuisi olemaan yksin ajatustesi kanssa?

Vaikka varsinkin ruuhkavuosia elävillä päivät täyttyvät helposti kaikenlaisista tehtävistä, joskus kiire voi olla itse luotua.

Pelkäätkö sinä pysähtyä?
Nyt tai ei koskaan -sarjassa kahdeksan naista kutsui joukon ventovieraita auttamaan vaikealta tuntuvan valinnan tekemisessä. Lähes jokainen heistä joutui tunnustamaan, että pelkäsi pysähtymistä.

Ajatus vaikeiden valintojen katsomisesta silmästä silmään tuntui vaikealta. Menneisyyden valintojen kohtaaminen lähes mahdottomalta.

Nyt tai ei koskaan -sarjassa parvi eli 15 ventovierasta ihmistä pakottivat päähenkilön pysähtymään ja miettimään mitä hän oikeasti haluaa. Vaikka totuuden tunnustaminen teki välillä kipeää, joka ikinen kerta se vapautti päähenkilön jatkamaan matkaa.

Pelkäätkö sinä pysähtyä? Mitä pelkäät että tapahtuu jos pysähdyt? Auttaako pakeneminen sinua ratkaisemaan ongelmasi vai johtaako se vain siihen, että poltat itsesi loppuun?

2. Armahda itsesi

Tuntuuko sinusta ettet saa riittävästi asioita aikaan? Mietitkö usein mitä olet tehnyt väärin? Vaaditko itseltäsi selvästi enemmän kuin muilta?

Parven jäsenet olivat lähes yksimielisiä siitä, että nykynaiset kohtaavat enemmän odotuksia ja paineita arjessaan kuin aiemmat sukupolvet.

Heidän pitää pärjätä työelämässä, olla hyviä puolisoita, ihania äitejä ja huolehtia itsestään. Heidän pitää jaksaa, osata ja olla onnellisia hinnalla millä hyvänsä.

Kenen elämää oikeasti elät?
Tai niin he luulevat.

Milloin mokaat varmimmin: silloin kun olet ahdistunut ja peloissasi vai silloin kun olet rento ja olosi on vakaa?

Itsensä soimaaminen ajaa sinut tilaan, jossa pelkäät niin paljon mokaamista, että joko halvaannut tai teet hätiköityjä ratkaisuja. Sillä hetkellä kun syytät itseäsi, et pysty antamaan etkä vastaanottamaan rakkautta. Et enää muista mikä on sinulle tärkeää etkä uskalla toteuttaa unelmiasi.

Siksi parvi painotti itsensä armahtamisen tärkeyttä. Osa oli jo nähnyt mihin itsensä piiskaaminen pahimmillaan voi johtaa. Jotkut heistä harjoittelivat yhä itsensä armahtamista. Jokainen näki miten päähenkilöiden armoton asenne itseään kohtaan satutti heitä.

Kuka asettaa sinulle vaatimukset, joita et pysty täyttämään? Mitä pelkäät että tapahtuu, jos armahdat itsesi? Kenen elämää oikeasti elät? Voisitko antaa itsellesi armoa -- vaikka aluksi ihan pienten juttujen suhteen tai muutaman minuutin ajan joka päivä?

Jaa ajatuksesi pysähtymisestä ja itsensä armahtamisesta alla olevalla kommenttiosastolla tai Nyt tai ei koskaan -sarjan Facebook-keskustelussa.

Kommentit
 • Mihin maahan sinä matkustaisit?

  Kysyimme katsojilta mihin he haluaisivat matkustaa.

  Nyt tai ei koskaan -ohjelman seitsemännessä jaksossa Anni halusi matkustaa pienten lastensa kanssa ulkomaille, jonka seurauksena kysyimme Nyt tai ei koskaan -ohjelman katsojilta mihin me matkustaisivat jos heille tarjoutuisi mahdollisuus matkustaa unelmakohteeseensa mihin tahansa maapallolla.

 • Vaaditaanko mieheltä vähemmän kuin vaimolta?

  Voiko selittelystä päästä eroon

  Suhtaudummeko eri tavoin naiseen, joka jättää valtaosan perheen kotitöistä miehen tehtäväksi kuin mieheen, jonka vaimo tekee kaikki kotityöt? Entä voiko ylenmääräisestä selittelystä päästä eroon? Sitä pohtivat Nyt tai ei koskaan -sarjan Ingan osan nähneet katsojat Facebookissa ja Twitterissä.

 • "Lahjakkuuksien kaatopaikka, Suomi"

  Parven jäsen kirjoittaa ajatuksiaan Ingan jaksosta.

  Parven jäsen Jarmo näki Ingan runsaassa somen käytössä enemmän potentiaalia kuin ongelmia.