Hyppää pääsisältöön

Millaista on olla huippuälykkään vanhempi?

13-vuotias Gianni on brittiläisen Tam-McMillanin perheen esikoinen. Hän kuuluu Englannin lahjakkaimpien joukkoon älykkyysosamäärällä 161 ja hänen pikkuveljensä on yleislahjakas. Millaista on olla huippuälykkään lapsen vanhempi - ja millaista tukea huippuälykkään vanhempi tarvitsee?

Giannin äiti Lorraine Tam-McMillan huomasi lapsensa erityislahjakkuuden pikku hiljaa.

– Minulla ei ollut kokemuksia muunlaisista lapsista ja siksi Gianni oli mielestäni ihan tavallinen poika, kertoo Lorraine Tam-McMillan.

Näin lahjakkuus selvisi

Kouluiän koitettua koulusta ja muiden lasten vanhemmilta alkoi tulla viestejä siitä, että Gianni on poikkeuksellinen lapsi, joka tarvitsee erityishuomiota. Gianni osasi keskustella vanhempien ihmisten kanssa, oli kaiken aikaa utelias ja halusi asioista lisää tietoa. Mikään ei oikein riittänyt.

– En oikeastaan tiennyt miten tällaista lahjakasta lasta kuuluu kasvattaa, sanoo Lorraine.

Kouluikään tultuaan Gianni meni ensin yksityisen koulun yläasteelle. Pian kävi selväksi, että koulun hidas tahti kyllästytti häntä ja se näkyi kouluviihtyvyydessä. Lorraine pyysi koulun rehtoria siirtämään Giannin seuraavalle luokalle tai ainakin antamaan tälle erityisopetusta ja lisätehtäviä. Mikään ehdotuksista ei kuitenkaan onnistunut. Koulussa ajateltiin, että kaikkia tulee kohdella tasa-arvoisesti.

Oman tasoista opetusta

Lorraine kääntyi julkisesti rahoitetun St. Wilfridsin katolisen koulun puoleen. Siellä Gianni sai hypätä yhden luokan yli ja kouluavustajan, joka auttaa Giannia saamaan lisätietoa ja tehtäviä. Nyt Gianni on tyytyväinen.

Sen sijaan Lorraine tuntee edelleen olonsa epävarmaksi kasvattajana. Hän soitti Iso-Britannian Mensaan, joka tarjoutui testaamaan pojan. Kävi ilmi, että Gianni kuuluu siihen prosentin joukkoon, joka on Englannin lahjakkain ja hänen älykkyysosamääränsä on 161. Syksyllä Gianni lähettää äitinsä Mensan kurssille, jossa opetetaan lahjakkaiden lasten vanhemmuutta.

Lorrainen perheeseen on siunaantunut lahjakkuutta

Mathewin kunniakirja
Mathew'n palkinnot Mathewin kunniakirja Kuva: yle mathew tam-mcmillan

Giannin lahjakkuus on enemmän akateemista. Hän on miettinyt jo 8-vuotiaana maailman energiakriisiin ratkaisua ja julkaissut kirjan lentämisestä. Lisäksi hän on itseoppinut pianisti sekä koodaaja.

Erikoista Tam-McMillanin perheessä on se, että erityislahjakkaita lapsia on perheessä kaksi. Giannin 11-vuotias veli Mathew on nimittäin yleislahjakas. Hänet on valittu mm. koulunsa mallioppilaaksi.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live, jakso 5
Marja Hintikka Live, jakso 5 Kuva: Freeimages / Małgorzata Głuchowska jakso 5
Marja Hintikka Live, seksikoulu
Marja Hintikka Live, seksikoulu seksikoulu
Gianni leikkauskuva
Gianni leikkauskuva Kuva: YLe gainni tam mcmillian
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.