Hyppää pääsisältöön

Onko nainen hullu, kun haluaa?

Jörn Donner keskustelemassa Lena Anderssonin kanssa
Jörn Donner keskustelemassa Lena Anderssonin kanssa Kuva: YLE valitut sanat

Mistä on kyse nuoren ruonoilijan Esterin suhteessa naimisissa olevaan näyttelijään, Olofiin? Onko Ester nuori kiimainen nainen, joka jahtaa vastahakoista miesnäyttelijää, vai runoilija ja filosofi, joka kaipaa tasa-arvoista yhteiseloa - kas, siinäpä pulma!

Miten koulutettu, filosofeeraava nainen suostuu moiseen mielipuolisuuteen?

Pulma, josta peistä vääntävät Jörn Donner ja ruotsalainen kirjailija Lena Andersson Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin lavalla keskustelussaan Anderssonin kirjasta Vailla henkilökohtaista vastuuta.

Lena Anderssonin teoksen kansi
Lena Anderssonin teoksen kansi Kuva: Siltala vailla henkilökohtaista vastuuta

Donner kertoo lukeneensa teoksen useampaan kertaan, jotta ymmärtäisi, mistä se kertoo, ja päätyneensä mm. tällaiseen mahdolliseen vulgaariin tulkintaan, että kirja kertoo “nuoresta kiimaisesta naisesta, joka jahtaa vastahakoista miesnäyttelijää...” Tulkinta on kieltämättä vulgaari, molemmat myöntävät. Andersson määrittää kirjansa aiheeksi pikemminkin patologisen ambivalenssin ja naisenkin enemmän “runoilijaksi ja filosofiksi, joka kaipaa tasa-arvoista yhteiseloa”.

Kirjailija Lena Andersson
Kirjailija Lena Andersson Kuva: YLE valitut sanat

Keskustelussa alkaa hahmottua kohtuullisen vahva, Donnerin osalta provoisoivakin mies- ja naisnäkökulman ero, kun Donner ei ole ymmärtävinään Esterin käytöstä. Nainen pitää kiinni naimisissa olevasta miehestä, joka selvästikään ei ole aikeissa tehdä mitään siitä, mitä ehkä antaa ymmärtää olevansa tekemässä. - Miten koulutettu, filosofeeraava nainen suostuu moiseen mielipuolisuuteen? Eikö hän ole tarpeeksi älykäs huomatakseen, että tämä on hulluutta?, Donner tivaa.

- Kirjani on tavallaan kommentaari tuohon sinun kommentaariisi, jollaista kuulee viljeltävän valitettavan yleisesti, Andersson sivaltaa. - Kirjoitin teoksen, jotta näyttäisin, ettei se ole ollenkaan hullua, vaan päinvastoin hyvin normaalia ja tavallista. Ester ei ole millään tavalla mielipuoli, vaikka häntä jotkut sellaisen pitävät.

- Ja voisimme toki keskustella hieman myös tästä Olof Steinistä..., Andersson jatkaa. - Eli siis miehestä, Donner toteaa. - Precis!

Rakkauden lisäksi kaksi suurta kirjallista persoonaa puhuvat Ruotsista, ja etenkin siitä, minkä Donner nostaa suurimmaksi asenne-eroksi Suomen ja Ruotsin välillä: suhtautumisesta pakolaisiin ja maahanmuuttoon.

August-palkittu Lena Andersson on yksi Ruotsin suosituimmista kirjailijoista ja teräväkynäisimmistä kolumnisteista.

Katso myös:
Min Morgon -ohjelmassa keskustellaan palkitusta teoksesta Egenmäktigt förfarande (suom. Omavaltaista menettelyä).

.
Jörn Donner radiossa.

Lena Andersson Wikipediassa.
Jörn Donner Wikipediassa.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri