Hyppää pääsisältöön

As the Palaces Burn: Lamb of God

Lamb of God lavalla
Lamb of God lavalla as the palaces burn

Oikeudenkäyntidraamaksi kesken kuvausten kääntynyt dokumenttielokuva raskaan rockin kulttiyhtyeestä.

”Musiikki on ainoa syy, jonka takia en ole vankilassa tai kuollut.”

Näin toteaa amerikkalaisen Lamb of God -metallibändin vokalisti, tuttu Suomen-kävijä Randy Blythe dokumentin alussa viedessään katsojat nuoruutensa kauniisiin jokimaisemiin.

Vankilaan Blythe uhkasi kuitenkin myöhemmin joutua jopa 10 vuodeksi Prahassa vuonna 2010 pidetyssä konsertissa sattuneen surullisen välikohtauksen takia. Blythe ja muu bändi pidätettiin Prahassa lentokoneesta kaksi vuotta myöhemmin. Vasta silloin heille selvisi, että vokalistia syytetään edellistä konserttia katsomassa olleen fanin kuolemasta. Syytteen mukaan hän oli työntänyt lavalle nousseen Daniel-nuorukaisen takaisin katsomoon sillä seurauksella, että tämä oli loukkaantunut, vaipunut kahdeksi kuukaudeksi koomaan ja lopulta kuollut.

Kesken dokumentin tekoa tullut dramaattinen uutinen muutti globaaliksi fanidokumentiksi suunnitellun ohjelman kuvaukseksi bändin eloonjäämistaistelusta ja Blythen omasta kiirastulesta, kafkamaisesta painajaisesta. (Muun muassa edessä ollut Suomen-vierailu jouduttiin tuolloin vuonna 2012 perumaan.)

Lamb of God -yhtyeen fanit osoittavat mieltään
Lamb of God -yhtyeen fanit osoittavat mieltään Lamb of God -yhtyeen fanit osoittavat mieltään as the palaces burn

Blythe tiesi ja tunsi itsensä syyttömäksi. Hän koki kuitenkin syvää tuskaa fanin kuolemasta ja selittämisvastuuta niin, että palasi takuumaksua vastaan annetun väliaikaisen vapautensa jälkeen vapaaehtoisesti Prahaan vaikeaan oikeudenkäyntiin, jonka lopputuloksesta ei ollut mitään takeita. Syyttäjän keskeisenä todistusaineistona oli vuonna 2010 konsertissa kuvattu video, jossa näkyi putoaminen.

Blythen tapaus herätti maailmanlaajuisia mielenilmauksia hänen vapauttamisekseen. Toisaalta se sai monet myös huomaamaan, mitä riskejä voimakastunnelmaisissa fyysisissä konserteissa saattaa olla. Ohjelmassa puhuvan kitaristi Slashin mukaan vastaavaa voisi sattua melkein missä metallikonsertissa vain.

Raastavan ja jännittävän oikeudenkäynnin ohella dokumentissa kerrotaan kuitenkin myös 1990-luvulla Virginiassa syntyneen yhtyeen muuta tarinaa, bändin jäsenten ohella muun muassa kolumbialaisen ja intialaisen fanin kautta.

Lamb of Godin oli tarkoitus konsertoida Helsingissä 3.12.2015. Yhtye kuitenkin ilmoitti 19.11. keskeyttävänsä Euroopan-kiertueensa.

Esittelyteksti: Jyrki Nokkonen

 • As the Palaces Burn: Lamb of God (As the Palaces Burn), USA 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Don Argott Tuotanto 9-14 Pictures

Artikkelia päivitetty 20.11.: kiertueen keskeytys lisätty.

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!