Hyppää pääsisältöön

As the Palaces Burn: Lamb of God

Lamb of God lavalla
Lamb of God lavalla as the palaces burn

Oikeudenkäyntidraamaksi kesken kuvausten kääntynyt dokumenttielokuva raskaan rockin kulttiyhtyeestä.

”Musiikki on ainoa syy, jonka takia en ole vankilassa tai kuollut.”

Näin toteaa amerikkalaisen Lamb of God -metallibändin vokalisti, tuttu Suomen-kävijä Randy Blythe dokumentin alussa viedessään katsojat nuoruutensa kauniisiin jokimaisemiin.

Vankilaan Blythe uhkasi kuitenkin myöhemmin joutua jopa 10 vuodeksi Prahassa vuonna 2010 pidetyssä konsertissa sattuneen surullisen välikohtauksen takia. Blythe ja muu bändi pidätettiin Prahassa lentokoneesta kaksi vuotta myöhemmin. Vasta silloin heille selvisi, että vokalistia syytetään edellistä konserttia katsomassa olleen fanin kuolemasta. Syytteen mukaan hän oli työntänyt lavalle nousseen Daniel-nuorukaisen takaisin katsomoon sillä seurauksella, että tämä oli loukkaantunut, vaipunut kahdeksi kuukaudeksi koomaan ja lopulta kuollut.

Kesken dokumentin tekoa tullut dramaattinen uutinen muutti globaaliksi fanidokumentiksi suunnitellun ohjelman kuvaukseksi bändin eloonjäämistaistelusta ja Blythen omasta kiirastulesta, kafkamaisesta painajaisesta. (Muun muassa edessä ollut Suomen-vierailu jouduttiin tuolloin vuonna 2012 perumaan.)

Lamb of God -yhtyeen fanit osoittavat mieltään
Lamb of God -yhtyeen fanit osoittavat mieltään Lamb of God -yhtyeen fanit osoittavat mieltään as the palaces burn

Blythe tiesi ja tunsi itsensä syyttömäksi. Hän koki kuitenkin syvää tuskaa fanin kuolemasta ja selittämisvastuuta niin, että palasi takuumaksua vastaan annetun väliaikaisen vapautensa jälkeen vapaaehtoisesti Prahaan vaikeaan oikeudenkäyntiin, jonka lopputuloksesta ei ollut mitään takeita. Syyttäjän keskeisenä todistusaineistona oli vuonna 2010 konsertissa kuvattu video, jossa näkyi putoaminen.

Blythen tapaus herätti maailmanlaajuisia mielenilmauksia hänen vapauttamisekseen. Toisaalta se sai monet myös huomaamaan, mitä riskejä voimakastunnelmaisissa fyysisissä konserteissa saattaa olla. Ohjelmassa puhuvan kitaristi Slashin mukaan vastaavaa voisi sattua melkein missä metallikonsertissa vain.

Raastavan ja jännittävän oikeudenkäynnin ohella dokumentissa kerrotaan kuitenkin myös 1990-luvulla Virginiassa syntyneen yhtyeen muuta tarinaa, bändin jäsenten ohella muun muassa kolumbialaisen ja intialaisen fanin kautta.

Lamb of Godin oli tarkoitus konsertoida Helsingissä 3.12.2015. Yhtye kuitenkin ilmoitti 19.11. keskeyttävänsä Euroopan-kiertueensa.

Esittelyteksti: Jyrki Nokkonen

 • As the Palaces Burn: Lamb of God (As the Palaces Burn), USA 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Don Argott Tuotanto 9-14 Pictures

Artikkelia päivitetty 20.11.: kiertueen keskeytys lisätty.

 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!