Hyppää pääsisältöön

As the Palaces Burn: Lamb of God

Lamb of God lavalla
Lamb of God lavalla as the palaces burn

Oikeudenkäyntidraamaksi kesken kuvausten kääntynyt dokumenttielokuva raskaan rockin kulttiyhtyeestä.

”Musiikki on ainoa syy, jonka takia en ole vankilassa tai kuollut.”

Näin toteaa amerikkalaisen Lamb of God -metallibändin vokalisti, tuttu Suomen-kävijä Randy Blythe dokumentin alussa viedessään katsojat nuoruutensa kauniisiin jokimaisemiin.

Vankilaan Blythe uhkasi kuitenkin myöhemmin joutua jopa 10 vuodeksi Prahassa vuonna 2010 pidetyssä konsertissa sattuneen surullisen välikohtauksen takia. Blythe ja muu bändi pidätettiin Prahassa lentokoneesta kaksi vuotta myöhemmin. Vasta silloin heille selvisi, että vokalistia syytetään edellistä konserttia katsomassa olleen fanin kuolemasta. Syytteen mukaan hän oli työntänyt lavalle nousseen Daniel-nuorukaisen takaisin katsomoon sillä seurauksella, että tämä oli loukkaantunut, vaipunut kahdeksi kuukaudeksi koomaan ja lopulta kuollut.

Kesken dokumentin tekoa tullut dramaattinen uutinen muutti globaaliksi fanidokumentiksi suunnitellun ohjelman kuvaukseksi bändin eloonjäämistaistelusta ja Blythen omasta kiirastulesta, kafkamaisesta painajaisesta. (Muun muassa edessä ollut Suomen-vierailu jouduttiin tuolloin vuonna 2012 perumaan.)

Lamb of God -yhtyeen fanit osoittavat mieltään
Lamb of God -yhtyeen fanit osoittavat mieltään Lamb of God -yhtyeen fanit osoittavat mieltään as the palaces burn

Blythe tiesi ja tunsi itsensä syyttömäksi. Hän koki kuitenkin syvää tuskaa fanin kuolemasta ja selittämisvastuuta niin, että palasi takuumaksua vastaan annetun väliaikaisen vapautensa jälkeen vapaaehtoisesti Prahaan vaikeaan oikeudenkäyntiin, jonka lopputuloksesta ei ollut mitään takeita. Syyttäjän keskeisenä todistusaineistona oli vuonna 2010 konsertissa kuvattu video, jossa näkyi putoaminen.

Blythen tapaus herätti maailmanlaajuisia mielenilmauksia hänen vapauttamisekseen. Toisaalta se sai monet myös huomaamaan, mitä riskejä voimakastunnelmaisissa fyysisissä konserteissa saattaa olla. Ohjelmassa puhuvan kitaristi Slashin mukaan vastaavaa voisi sattua melkein missä metallikonsertissa vain.

Raastavan ja jännittävän oikeudenkäynnin ohella dokumentissa kerrotaan kuitenkin myös 1990-luvulla Virginiassa syntyneen yhtyeen muuta tarinaa, bändin jäsenten ohella muun muassa kolumbialaisen ja intialaisen fanin kautta.

Lamb of Godin oli tarkoitus konsertoida Helsingissä 3.12.2015. Yhtye kuitenkin ilmoitti 19.11. keskeyttävänsä Euroopan-kiertueensa.

Esittelyteksti: Jyrki Nokkonen

  • As the Palaces Burn: Lamb of God (As the Palaces Burn), USA 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Don Argott Tuotanto 9-14 Pictures

Artikkelia päivitetty 20.11.: kiertueen keskeytys lisätty.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa