Hyppää pääsisältöön

Prisma: Miten päätöksesi syntyvät?

prisma: miten päätöksesi syntyvät?, yle tv1
Tappiolle joutuminen saa ihmiset ottamaan enemmän riskejä. prisma: miten päätöksesi syntyvät?, yle tv1 Kuva: © BBC 2014 prisma: miten päätöksesi syntyvät?

TV1 keskiviikkona 11.11.2015 klo 19.00 – 19.50, uusinta lauantaina 14.11. klo 14.05 ja tiistaina 17.11. klo 22.55
Huom! Dokumentti jää pois lauantain 14.11. ohjelmistosta Yle Uutisten erikoislähetysten vuoksi.
Yle Areenassa 7 päivää

Mitä syöt, mihin uskot, mitä ostat? Ihminen uskoo olevansa älykäs olento, joka pystyy tekemään järkeviä päätöksiä.

Onko asia sittenkään ihan näin? Teemme joka päivä lukuisia päätöksiä ja ratkaisujamme ohjaavat niin intuitio kuin järkeily.

Aivojemme tunteella toimiva puolisko on voimakkaampi kuin arvaammekaan. Esimerkiksi tappiolle joutuminen saa ihmiset ottamaan enemmän riskejä. Piirre, joka voi johtaa vaikkapa raha-asioissa huonoihin ratkaisuihin.

Talouden Nobel-palkinnon saanut professori Daniel Kahneman on tutkinut ihmismielen toimintaa. Miksi intuitio vaikuttaa ihmismieleen niin voimakkaasti?

The Battle In Your Mind. Tuotanto: BBC, Britannia, 2014

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.