Hyppää pääsisältöön

Rajoja, rutiineja ja rakkautta - tätä on elämä suurperheessä

Eveliina Huotarinen on suurperheen äiti
Eveliina Huotarinen on suurperheen äiti Kuva: Eveliina Huotarinen eveliina huotarinen

Eveliina ja Niko Huotarisen omakotitalossa Järvenpäässä käy melkoinen vilske. Eveliinan vanhemmat ovat tulleet paikalle huolehtimaan perheen viidestä lapsesta, jotta Eveliina ja Niko pääsevät nauttimaan Marja Hintikka Liven järjestämästä yllätyspäivästä. Normiarjessa Eveliina ja Niko selviävät kuitenkin pääsääntöisesti kaksin.

Eveliina ja Niko tapasivat toisensa teini-ikäisinä kotikaupunkinsa nuorisodiskossa. Yhtä on pidetty jo lähes puolet elämästä.

– Se oli niin sanotusti rakkautta ensi silmäyksellä. Muutaman kuukauden seurustelun jälkeen molemmilla tosin oli tullut mieleen pohtia suhteen jatkoa, mutta se oli todella ohikiitävä ajatus. Ja tässä sitä nyt ollaan, hymyilee Eveliina.

Ratkaisu oli ilmiselvästi oikea. Ulkopuolisin silmin katsottuna pian kuuden lapsen vanhemmat vaikuttavat nimittäin ennen kaikkea onnellisilta.

Arjen hulinaa

Nykymittarein Eveliinan ja Nikon perhe on todellinen suurperhe. Eveliina tiesi jo nuorena, että haluaa suuren perheen. Hän itse on ainoa lapsi.

– Olin ehkä vähän yksinäinen ja leikin paljon pehmoleluilla ja kaipasin kaveria. Ajattelin, että jos itse saan lapsia, haluan niitä enemmän. Onneksi Niko oli samoilla linjoilla, nauraa Eveliina.

Olen tosi rakastava, mutta myös hirveän tiukka äiti.― Eveliina Huotarinen

Eveliina on ammatiltaan lähihoitaja, mutta viime vuodet ovat kuluneet lasten kanssa kotona. Niko puolestaan on osakkaana autofirmassa ja tekee joka toinen viikko pitkää päivää työkuvioissa. Etenkin silloin arjen pyörittäminen on lähes kokonaan Eveliinan vastuulla.

– Olen tosi rakastava, mutta myös hirveän tiukka äiti. Asetan rajat ja määrään säännöt - ja niitä noudatetaan. Se on minusta ainoa vaihtoehto, ei arkea koko katraan kanssa muuten saisi rullaamaan, tuumii Eveliina.

Elämää suurperheessä
Elämää suurperheessä Kuva: Eveliina Huotarinen suurperhe

Niko on tismalleen samoilla linjoilla. Hänen mielestään sujuvan arjen salaisuus on se, että vaimo on aikatauluttanut ja organisoinut päivät tarkasti.

– Se auttaa lapsiakin, että he tietävät mitä heiltä odotetaan. He saavat vapaasti touhuta ja leikkiä, mutta esimerkiksi illalla ennen nukkumaanmenoa pitää olla kaikki lelut siivottuna ja ylipäätään paikat kunnossa, sanoo Niko.

Kunnon kasvatus kantaa aikuisuuteen asti

Eveliinan ja Nikon kasvatusperiaatteet ovat hyvin yhteneväiset. Vapaata kasvatusta he vierastavat, rakkautta ja hellyyttä korostavat. Vanhempien vastuu on heistä tärkeää.

– Monet vanhemmat menevät siitä, mistä on helpointa. Jos lapsi vaikka huutaa kaupassa, niin ostetaan karkkia vain siksi, että se lapsi vaimenisi. Eihän siinä ajatella pitkäkestoisesti, että mitä sellainen periksiantaminen tuo tulevaisuudessa tullessaan, pohtii Niko.

Monet vanhemmat menevät siitä, mistä on helpointa.― Niko Huotarinen

Suuressa sisarusjoukossa kasvaminen opettaa lapsille väkisinkin kärsivällisyyttä, koska oma vuoro ei aina voi olla ensin. Lapset eivät Huotarisilla saa kaikkea pyytämäänsä, eivätkä tahtoaan periksi kaikissa asioissa.

– Näistä opeista on varmasti hyötyä tulevaisuudessa. Lapset oppivat pitkäjänteisiksi ja käyttäytymään, summaa Niko.

Aikaa kahden?

Nykyisin puhutaan paljon siitä, kuinka tärkeää vanhempien on viettää aikaa myös itsekseen ja keskenään, ilman lapsia. Miten sellainen onnistuu suurperheessä?

Eveliina ja Niko Huotarinen
Eveliina ja Niko Huotarinen Kuva: Eveliina Huotarinen niko huotarinen

– Kyllä meillä on kahdenkeskistä aikaa. Ihan arjessa sitä jää esimerkiksi iltoihin, koska lapsilla on selvät nukkumaanmenoajat, miettii Niko.

Välillä hoitoapua tarjoavat isovanhemmat, jotka kuitenkin asuvat kaukana Itä-Suomessa. Hyvissä ajoin etukäteen sopimalla he rientävät apuun esimerkiksi silloin, jos Eveliina ja Niko haluavat mennä vaikkapa jenkkiautonäyttelyyn. Jenkkiautot ovat pariskunnan yhteinen harrastus ja yksi komea yksilö löytyy heidän omasta autotallistaankin.

– Minä puolestani yritän käydä joka vuosi Kirjamessuilla. Nautin lukemisesta ja ne messut ovat sellainen paikka, jonne haluan mennä ihan itsekseni, kertoo Eveliina.

Eveliinan ilmoitti Marja Hintikka Liveen yllätettäväksi hänen äitinsä. Täällä lisää Eveliinan yllätyspäivästä!

MHL yllättää

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live, jakso 5
Marja Hintikka Live, jakso 5 Kuva: Freeimages / Małgorzata Głuchowska jakso 5
Marja Hintikka Live, seksikoulu
Marja Hintikka Live, seksikoulu seksikoulu
Gianni leikkauskuva
Gianni leikkauskuva Kuva: YLe gainni tam mcmillian
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.