Hyppää pääsisältöön

Sähköisiä tapahtumia Karjalan taivailla! Avaruusromua 8.11.2015

esiintymislava
esiintymislava Kuva: Karelian Skies karelian skies -tapahtuman päätöskonsertti 2015

Puhutaan keinoälystä, mutta mitä on sen vastakohta, keinotyhmyys, artificial stupidity? Muun muassa tämä selvisi, kun amerikkalainen muusikko ja säveltäjä Tim Walters kävi viime kesänä Suomessa.

Hän oli mukana toista kertaa järjestetyssä Karelian Skies -tapahtumassa, Nurmeksessa, Pohjois-Karjalassa. Vanhoille laulumaille kokoontui kansainvälinen ryhmä elektronimuusikoita. Erikoislaatuinen tapahtuma, mutta samalla hyvin luontevaa ja luovaa yhteistyötä.

Tapahtumaa varten kokoontunut kansainvälinen yhtye työskenteli yhdessä viikon verran ja esitti lopuksi konsertissa yhteistyön tuloksia. Tällä kertaa seitsenhenkisen yhtyeen jäsenet tulivat Yhdysvalloista, Tanskasta ja Suomesta.

Tapahtuman muusikot olivat huilisti ja vokalisti Polly Moller, basisti ja puhallinsoittaja Tim Walters sekä kitaristi ja kosketinsoittaja Tony Gerber Yhdysvalloista, kosketinsoittaja Kim Bjørn Tanskasta sekä kosketinsoittajat Otso Pakarinen, Petri Frestadius ja Kimmo Kivelä Suomesta.

Muusikoiden ja säveltäjien taustat olivat luonnollisestikin vaihtelevat, mutta moni asia yhdistää heitä. Erään tarinan kertoo amerikkalainen Tim Walters, jonka innostus elektroniikkaan alkoi Tangerine Dreamin levystä joskus kaukaisella 1970-luvulla. Myös Stockhausenin musiikki tuli tutuksi, kuten myös keskiajan ja renessanssin musiikki, ja rockmusiikki. "Tänä vuonna minulla on Karelian Skies -tapahtumassa eräänä instrumenttinani transistoriradio", sanoo Tim Walters. "Käytän sitä luomaan arvaamattomuutta. Pidän asioista, joista ei voi olla täysin varma", sanoo Walters ja puhuu tietokoneestaan ja keinotekoisesta tyhmyydestä.


Youtube-lista

Sigma
-kokoonpanosta tunnettu Petri Frestadius oli mukana analogisten ja modulaaristen laitteidensa kanssa.
Youtube-lista

Amerikkalainen Polly Moller on vokalisti ja huilisti, jonka musiikillinen tausta on värikäs ja vaihteleva. Hän kertoo innostuneensa musiikista jo hyvin varhain, kahdeksanvuotiaana, kuultuaan Beethovenin kolmannen sinfonian. Siitä tie johti aluksi kirkkokuoroon ja klassisen musiikin pariin, ja nyt Polly kertoo olevansa kiinnostunut rockmusiikista, improvisoidusta musiikista ja säveltämisestä.


Youtube-lista

Kaikki Karelian Skies -tapahtuman musiikki syntyi muusikoiden yhteistyönä, yhteistä konserttia edeltävän viikon aikana ja se esitettiin päätöskonsertissa 31.7.2015 Nurmes-talolla. "Se on vuorovaikutusta. Se ei ehkä ole kovin tarkasti muotoiltua, mutta ehkä juuri siitä syystä se on tuoretta", sanoo bassoa, puhaltimia ja transistoriradiota soittava Tim Walters.

Mitä ilmeisimmin illan kaikissa esityksissä oli mukana paljon improvisaatiota, kuten tyyliin kuuluu, mutta kun varsinainen ohjelmisto oli soitettu ja oli encoren aika, hypättiin rohkeasti täysin improvisoituun yhteissoittoon.

Karelian Skies 2016 järjestetään jälleen Nurmeksessa ja tapahtuman päätöskonsertti pidetään lauantaina 16.7.2016. Kohti ensi kesää!

Karelian Skiesin sivut.

Karelian Skies Facebookissa.

Karelian Skies -kanava Youtubessa.

AVARUUSROMUA 8.11.2015 - OHJELMAN MUSIIKKI:

KARELIAN SKIES 2015 (= POLLY MOLLER, TIM WALTERS, TONY GERBER, KIM BJØRN, OTSO PAKARINEN, PETRI FRESTADIUS & KIMMO KIVELÄ): Minus 30 Celsius (Live in Karelian Skies 2015)
KARELIAN SKIES 2015: Lakeboard (Live in Karelian Skies 2015)
KARELIAN SKIES 2015: Lofo (Live in Karelian Skies 2015)
KARELIAN SKIES 2015: Myrsky (Live in Karelian Skies 2015)
KARELIAN SKIES 2015: All The Idle Weeds (Live in Karelian Skies 2015)
KARELIAN SKIES 2015: Cosmic Collider (Live in Karelian Skies 2015)
KARELIAN SKIES 2015: Karelian Skies 2015 Encore Jam (Live in Karelian Skies 2015)

Bonus! Nurmes ilmasta!