Jos sinun on joskus pakko valehdella, tee se silloin kun sinun olisi oikeastaan mentävä vessaan.
Niin oudolta kuin näiden asioiden yhteys kuulostaakin, tutkimus on osoittanut, että tällaisessa hätätilanteessa ihminen on vakuuttavimmillaan.
Kalifornian osavaltion yliopiston tutkijattestasivat asiaa koehenkilöryhmällä, joka jaettiin kahteen osaan. Toiset saivat ensin juoda puoli desiä vettä, eli noin lasinpohjallisen. Toiset koehenkilöt joivat sitä seitsemän desiä eli vajaat kaksi tuopillista.
Sopivan ajan kuluttua koehenkilöillä oli edessään tehtävä. Heitä haastateltiin annetuista aiheista ja osan käskettiin valehdella, osan kertoa totuus.
Paikalla oli raati, jonka tehtävä oli tunnistaa valheet. Vain hörpyllisen juoneista suurin osa jäi heti kiinni valheista, mutta paljon vettä juoneiden kohdalla arvioijat pystyivät tunnistamaan vain vajaan kolmasosan palturipuheista.
Kysymys ei ollut pelkästään paremmista tarinoista tai keskittymisestä, vaan luonnollista tarvetta tuntevat koehenkilöt koettiin vakuuttavammiksi koko olemukseltaan.
Tutkijat selittävät ilmiötä sillä, että samantapaisten tehtävien suorittaminen samanaikaisesti auttaa molemmista suoriutumista. Aivoissa on mekanismi, jolla harjoitamme itsekontrollia ja kun se aktivoituu, toiminta tavallaan ”vuotaa” myös muihin saman alueen kontrolloimiin asioihin.
Eli ne aivoalueet, jotka joutuvat aktiivisesti kontrolloimaan pidätyskykyä, auttavat pidättämään myös totuuden lirahtamista ulos suusta.
Jos sinun siis on pakko valehdella, juo hyvissä ajoin tuopillinen vettä. Mutta nimenomaan vettä, alkoholin nauttimisella on päinvastainen vaikutus ja totuus tulee suusta liiankin helposti.
Aiemmin on tutkittu myös, että elämän suuret päätökset kannattaa tehdä silloin kun on vessahätä.
Aiheesta myös Prisma Studiossa 4.11.2015: