Hyppää pääsisältöön

Herrajumala, mikä ääni - Adelen uutuus Levylautakunnassa

Marko Gustafson, Anna Puu ja Jake Nyman
Marko Gustafson, Anna Puu ja Jake Nyman Kuva: Yle/Tarja Närhi marko gustafson

Levylautakunnassa 7.11.2015 voitto meni itsestään selvästi maailman ykkösartistin tuoreelle biisille. Adelen jälkeen kaikki muut tuntuivat vähän laimeilta. Arvioitaan antamassa laulaja Anna Puu sekä toimittajat Marko Gustafson ja Jake Nyman.

Lautakunnan tulos ja raatilaisten kommentteja

1. Adele: Hello 29 pistettä

te Adele Adkins, Greg Kurstin

Anna: Rakastin artistin edellistä levyä, tässä biisissä ikään kuin silta siihen edelliseen. Maailma odotti, että mitä hän tekee seuraavaksi ja hienoa, että näinä aikoina on nojauduttu ihan oikeaan musiikkiin. 9 pistettä
Marko: Tämä koskettaa, ui ihon alle, halusi sitä tai ei. Ei riitä hyvä biisi, hyvä tuotanto, hyvä ääni vaan tarvitaan myös se ihminen käyttämään sitä ääntä ja olemaan läsnä tunteensa kanssa. 10 pistettä
Jake: Olen iloinen siitä, että hänellä on nyt näin hyvä kappale, tässä on paljon esitettävää, vastakohtia riitti - rauhallista pianoa ja sitten revitystä - ja riitti myös rahkeita revittää. Ja herrajumala, mikä ääni! 10 pistettä

2. Raappana feat Aurora: Älä aprikoi 23 pistettä

sä Tikkanen sa Pöyhönen

Anna: Oli kiva biisi, aihe ajankohtainen näinä ulkonäköpaineisiin ajavina aikoina. Riitänkö tällaisena kuin olen, siitä minäkin laulan. 8 pistettä
Marko: On tärkeää, että täällä massan keskellä on jotain tärkeää viestiä. Duetto toimi hyvin ja mahtava tuotanto, koneissa ei säästelty. Positiivisia arvoja! 10 pistettä
Jake: Olen vähän alkanut kyllästyä tähän suomireggae -buumiin. On koluttu jo niin paljon. Eikö tähän saatais jotain uutta liekkiä puhallettua. 5 pistettä

2. Essi Simberg & Kvartet: Vihata vai rakastaa 23 pistettä

sä Essi Simerg sa Tuula Kuittinen

Anna: Ääni kuulosti elämää nähneeltä, ja sellaistahan kappalekin viestitti. Tunne tuli äänestä esille ja laulajan ääni selvästi pääosassa, soitto intiimiä. Jotain epäsuomalaista tässä oli ja siitä pidin. Laulajalta jäin kyllä kaipaamaan jotain 'loppuparahdusta', sellaista eeppiseksi nousevaa tunnepurkausta. 7 pistettä
Marko: Puhutteli se, miten kitara oli panoroitu vanhanaikaisesti ja oli epävireessä. Kitaristi varmaan soittanut bluesia. Laulajasta tuli tunne, että allekirjoittaa tekstin täysillä. Tykkään tällaisesta rennosta soitosta, jota ei tehty metronomin kanssa. 8 pistettä
Jake: Outoa, että tänä päivänä epävireinen kitara laitetaan levylle. Mutta eipä se häirinnyt, kun laulajan ääni ja kappaleen sanat vei huomion. Laulaja lauloi jotenkin kuin näyttelijät laulaa. 8 pistettä

3. Hulda Huima ja Mustat Kalsarit: Serenadi 21 pistettä

te Hulda Huima

Anna: Pidän tällaisesta hellyttävästä 'koulubändi' -meiningistä. Tahallaan köpöistä soittoa ja naivit sanat. Tuli mieleen Noitalinna Huraa tai Tehosekoitin alkuaikoina. Biisi olis voinut olla lyhkäsempi, sopis paremmin tähän genreen. 7 pistettä
Marko: Oikein sympaattinen. Oli kielikuvat kohdallaan, nauroin välillä ääneen, kun tuli niin hyvä fiilis. Laulaja pudotteli jotenkin niin helposti ja soljuvasti. Ja mikä hassu c-osa ja sitten polkaistiin biisi vielä uudelleen käyntiin. 7 pistettä
Jake: Tarinaan oli saatu tässä paljon tekstiä, ei toisteltu samaa, kuten niin paljon tehdään. Yritystä tässä oli, näille ei vaan voi olla vihainen. 7 pistettä

3. Antti Vuorenmaa ja Marko Haavisto: Samanmoinen 21 pistettä

te Marko Haavisto

Anna: Oliko siinä kaksi laulajaa? Se meni oudosti, olisi voinut korostaa niitä kahden äijän rooleja. Rosoisuutta oli soitossa, sitä kaipasin myös lauluun - vaikka sen toinen kuulosti kyllä vähän Johnny Cashilta. Mukava ja harmiton juttu. 7 pistettä
Marko: Syväjoki siinä virtasi, mutta sitten putosi suvantoon. Tällainen juurimusiikki putoaa mulle, kun on ajatuksella ja sydämellä tehty. Tekstissä mukavaa naivismia ja hienoja riimejä ja se iso sanoma tärkeä. Vähän kuitenkin väsähdin. 7 pistettä
Jake: Jäi vähän tasapaksu vaikutelma. Ajatukset lähti harhailemaan. Mandoliini vei mun huomion, sitä olisi voinut kuulua enemmän. 7 pistettä

4. Enya: Echoes in rain 8 pistettä

sä Enya sa Roma Ryan

Anna: Ihan samanlainen kuin se Enyan vanha biisi, eipä ole pitkälle päästy. En ikinä ole lämminnyt tällaiselle musiikille. Ihan kuin istuisi olevinaan eksoottisessa ravintolassa syömässä olevinaan eksoottista ruokaa ja siellä soi olevinaan eksoottinen musiikki. Pisteet tulee siitä, että tämä loppui. 4 pistettä
Marko: Ei herättänyt mitään tunnetta, kuten kaikki muut tänään kuunnellut kappaleet. En keksi mitään hetkeä tai tilannetta, missä tätä kuuntelisin. Oli kuitenkin komean kuuloista sinfoniaorkesteria vai oliko koneelta, en tiedä. 1 piste
Jake: Alku pelästytti kamalasti, vähän parani kun laulu alkoi. Muistutti niitä hirveitä Adiemuksia ja munkkikuoroja. Vaikka laulettiin 'hallelujaa', niin tämän takia en liity kirkkoon, vaikka helvetissä soitetaan varmaan vielä huonompaa musiikkia. 3 pistettä

Kuuntele ohjelma Yle Areenassa