Hyppää pääsisältöön

Tutkimus: Uskonnollisten perheiden lapset ovat muita ilkeämpiä

Uskonnolliset lapset tuomitsevat muita helpommin kuin lapset, joiden kodeissa ei ole uskonnollista taustaa, väittää tuore tutkimus.

Lapsia kirkossa Betlehemissä. // Kuva: EPA/Abed Al Hashlamoun

Tutkijat tarkastelivat kristittyjen, muslimien ja uskontokuntien ulkopuolelle kuuluvien lasten suhtautumista moraalikysymyksiin. Seitsemän eri yliopiston tutkijoille selvisi, että uskonto vaikuttaa negatiivisesti empatiaan ja myötäelämisen kykyyn. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa brittilehti The Guardian.

- Tutkimuksemme osoittaa, että yleinen käsitys siitä, että uskonnollisten kotien lapset olisivat ystävällisempiä toisiaan kohtaan, on väärä, kertovat tutkimuksen tekijät Current Biology -lehdessä.

Tutkimukseen osallistui lähes 1 200 lasta Yhdysvalloista, Kiinasta, Kanadasta, Jordaniasta, Turkista ja Etelä-Afrikasta. 43 prosenttia lapsista oli muslimeita, 24 prosenttia kristittyjä ja 27 prosenttia ei kuulunut mihinkään uskontokuntaan.

Tutkijat tarkkailivat, suostuvatko lapset jakamaan heille annettuja tarroja. Lisäksi heille näytettiin videota kiusaamistilanteesta ja seurattiin lasten reaktioita.

Tulokset osoittivat, että uskonnollisten kotien lapset eivät olleet yhtä empaattisia kuin muut. Vanhemmilla uskonnollisten kotien lapsilla nähtiin selvimpiä negatiivisia reaktioita.

Eräs olennainen tutkimustulos kertoo, että uskonnollisuus vaikuttaa siihen, miten tuomitsevia lapsista tulee. Uskonnolliset lapset näyttivät olevan tuomitsevimpia muita kohtaan kuin ne, joiden kodeissa ei ole uskonnollista taustaa.

Lue myös:

YleX sai kokoon 16 000 euroa Nenäpäivä-keräykseen – summalla koulutarvikkeita lähes 5 000 bangladeshilaiselle lapselle