Hyppää pääsisältöön

Eniten alkoholia kuluttavat kansat listattiin – Suomi kaukana kärjestä

Yli 40 maata kattaneen tutkimuksen mukaan liettualaiset ovat erityisen persoja alkoholille.

Suomalaisten alkoholikulutus on raportin mukaan keskitasoa. // Kuva: Jyri Lyytikkä / Yle

Ympäri Suomea tehdään perjantai-iltaisin lukuisia havaintoja ympäripäissään kuljeskelevista ihmisistä.

Heistä huolimatta suomalaisten alkoholinkulutus on tuoreen OECD:n raportin mukaan varsin kohtuullista. 43 maan tutkimuksessa Suomessa nautiskellaan promillepitoisia juomia vasta 24:nneksi eniten. Raportin mukaan yli 15-vuotiaat suomalaiset juovat vuoden aikana noin yhdeksän litraa puhdasta alkoholia.

Suomea enemmän hapanta kumotaan raportin mukaan valtaosissa Euroopan maista. Listauksen ylivoimainen ykkönen on Liettua, jossa keskimääräinen yli 15-vuotias juo yli 14 litraa puhdasta alkoholia vuodessa. Liettuan jälkeen eniten alkoholia kulutetaan Itävallassa, Virossa ja Tšekissä.

Tutkimukseen valituista maista vähäisintä alkoholinkulutus on Indonesiassa, jossa alkoholia ei juoda juuri lainkaan. Yle kertoi keväällä lakiehdotuksesta, jolla alkoholinkäyttö kiellettäisiin Indonesiassa kokonaan.

Voit katsoa raportin tutkimusmaiden alkoholinkulutuksesta täältä.

OECD määrittelee alkoholin kulutuksen ihmisten tekemien ostosten perusteella. Raportissa tarkastellaan alkoholin kulutusta vuonna 2013.

Lue myös:

Tässä ovat maailman kalleimmat kaupungit juoda olutta – Suomi mainittu!

Viskin myynnissä huima nousu – syynä kohun nostattanut viskigate?

Alkoholitutkija krapulasta: "Muistinmenetys ja ohimenevä aivovaurio ovat mahdollisia"

Luotatko netin alkoholilaskureihin? Ei ehkä kannattaisi

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.