Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Kesämäenrinteen koulu odottaa oppilaita syysasussaan

Kesämäenrinteen koulun piha ilman oppilaita
Kesämäenrinteen koulun piha odottaa oppilaita. Kesämäenrinteen koulun piha ilman oppilaita Kuva: Yle/Tuula Rajavaara kesämäenrinteen koulu

Kesämäenrinteen koulu löytyy Lappeenrannan Kesämäestä, Kapteeninkadulta. Koulua käy noin 400 oppilasta ja 36 päätoimista opettajaa. Tavallisten luokkien (21 yleisopetuksen luokkaa) lisäksi koulussa on kaksi työpainotteisen opetuksen luokkaa eli JOPO-luokkaa.

veistos kahdesta pojasta
Terho Sakki: Verryttelevät pojat. Kesämäenrinteen koulun piha. veistos kahdesta pojasta Kuva: Yle/Tuula Rajavaara verryttelevät pojat veistos

Koulun pihassa urheilevat väsymättä myös nämät reippaat pojat aamuin illoin. Kuvanveistäjä Terho Sakin veistos Verryttelevät pojat on tervehtinyt kouluun tulijoita jo usean vuorikymmenen ajan. Kesämäenrinteen koulu valmistui vuonna 1958 Saimaan yhteislyseon käyttöön,
puiden oksat sumua vasten
puiden oksat sumua vasten Kuva: Yle/Tuula Rajavaara kesämäenrinteen koulu
pyörätelineet koulun pihassa
pyörätelineet koulun pihassa Kuva: Yle/Tuula Rajavaara kesämäenrinteen koulu
veistos kahdesta pojasta profiili
veistos kahdesta pojasta profiili Kuva: Yle/Tuula Rajavaara kesämäenrinteen koulu

Ote rehtori Petri Huovilan puheesta syyslukukauden 2015 alkaessa:
Olemme saanee ehostettua koulun tiloja tänä vuonna – mm. oppilaskaapit ja käytävien kalustusta on uudistettu. Ajan vaatimusten ja uuden Opetussuunnitelman hengen mukaisesti olemme siirtymässä koulussamme myös opetuksessa digiaikaan ja kaikki oppilaat tulevat saamaan tämän lukuvuoden aikana oman henkilökohtaisen tietokoneen. Lisäksi koulupäivän rakennetta on muutettu siten, että keskellä päivää on oppilaille tarjolla ns. pitkä välitunti, jonka aikana pyrimme saamaan oppilaita aktivoitua erilasten liikunnallisten ym. harrasteiden avulla. Hyvältä kuulostaa!

hyppykeppi ja puujalat
hyppykeppi ja puujalat Kuva: Yle/Tuula Rajavaara kesämäenrinteen koulu
viemäri pihalla
viemäri pihalla Kuva: Yle/Tuula Rajavaara kesämäenrinteen koulu
kk veistoksesta jossa on kiaksi poikaa
kk veistoksesta jossa on kiaksi poikaa Kuva: Yle/Tuula Rajavaara verryttelevät pojat veistos
trapetsiliina temppuiluun ja tasapainoiluun kahden puun välissä
Trapetsiliina. trapetsiliina temppuiluun ja tasapainoiluun kahden puun välissä Kuva: Yle/Tuula Rajavaara kesämäenrinteen koulu
pingismailat
Ping pong. pingismailat Kuva: Yle/Tuula Rajavaara kesämäenrinteen koulu
verkkomaali
Sählymaali. verkkomaali Kuva: Yle/Tuula Rajavaara kesämäenrinteen koulu

Rehtorin lupaukset eivät ole olleet sanahelinää, sillä pihalta löytyy helposti lentopalloverkko, koripallotelineet ja trapetsiliina, joka on pingotettu valmiiksi puiden väliin. Myös pöytätennis, sählymailat, puujalat ja hyppykeppi odottavat käyttäjiänsä.
Oppilailla on myös mahdollisuus maksulliseen välipalaan klo 14.00-14.15 välitunnilla, ettei energiataso laske liian matalalle. Välipalaa varten oppilas tarvitsee etukäteen ostetun välipalalipun. Okei. Entä miltä tilanne näyttää käytännössä? Se selviää tämän viikon aikana.

pojat pelaamassa biljardia
pojat pelaamassa biljardia Kuva: Janne Koivisto kesämäenrinne
Ja hei, entäs tämä juttu?
Kesämäenrinteen koulun koulunkäyntiavustaja ja ammattikoripalloilija Clifton Jones remontoi oppilailleen rauhoittumispaikan koulun kellariin. Joonas Brisk ja Niclas Mesiäinen pitävät tilaa loistojuttuna, kirjoittaa toimittaja Janne Koivisto viime keväänä.
Kesämäenrinteen koulun piha ilman oppilaitakoulun pyöräparkki
Kesämäenrinteen koulun pyöräparkki täyttyy aamulla hetkessä. Kuva: Yle/Tuula Rajavaara

Lappeenrannan Kesämäenrinteen koulua käsittelevät jutut

Kesämäenrinteen koulu odottaa oppilaita syysasussaan
Gourmet vai ällö?
Millä työvälineillä koulua käydään?
Vanha fysiikan luokka vastaan poikien vessa
Hymynaama Wilmassa ilahduttaa
Koulun tärkein tiedotusväline ja työkalu – Wilma
Elimiä ja konditionaalimuotoja
Arjen valopilkut

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.