Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Kouluruokaa ranskalaisittain?

HRSK:n salaattipöydän antimia
Monipuolinen salaattipöytä on Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun ylpeys. HRSK:n salaattipöydän antimia Kuva: Yle /Jaana Sormunen salaattipöytä

Helsingin ranskalais-suomalaisessa koulussa syödään... suomalaista ruokaa! Ei siis kolmen ruokalajin aterioita, mutta monipuolista paikanpäällä valmistettua ruokaa, joka saa kehuja myös koulun ranskalaisilta opettajilta. Ja ruokalista löytyy myös ranskaksi.

Koulussa on oma keittiö, jossa ruoka valmistetaan, vaikka keittolatoiminnasta vastaakin kilpailutettu työpaikkaruokalaketju. Koululaisten toiveitakin huomioidaan, ja juuri pari viikkoa sitten toteutettiin lempiruokakysely. Esikoululaisten lempiruokaa on makaronilaatikko, alakoululaisilla nugetit ja ranskalaiset, yläkoululaisilla tortillat ja lukiolaisilla pizza. Opettajien suosikki on silakkapihvit.

Tänään koulussa syötiin broilerikiusausta, gratin de poulet, ja kasvisvaihtoehtona oli kasvis-kikhernekiusausta. Salaattipöytä on koulun ylpeys, sillä siellä on päivittäin tavallista enemmän valikoimaa - tänäänkin kuutta lajia vihreää ja värikästä: amerikansalaattia, tomaattia, kaali-porkkanasalaattia, retiisiä, etikkakurkkua ja herneitä sekä tomaattinen salaatinkastike. Leipäpöydästä löytyi erilaisia ruisleipiä ja näkkäriä, myös luomuna, sekä oivariinia ja margariinia. Juomaksi tarjotaan rasvatonta maitoa ja vettä.

Monipuolisesta tarjonnasta huolimatta 4.-luokkalaiset tytöt olivat melkoisen pieniruokaisia. Lautasilta löytyi kyllä kiusausta ja salaattipöydän antimia, mutta hurjan pieniä annoksia. Syyksi yksi tyttö kertoi ruokailun aikaisen ajankohdan, klo 10.15, jolloin ei vielä ole nälkä. Pojat eivät kunnostautuneet kovinkaan paljon paremmin.

4-luokkalaisen tytön lounasannos: ripsu broilerikiusausta ja salaattia sekä vesilasi ja leipä
4-luokkalaisen tytön lounasannos: ripsu broilerikiusausta ja salaattia sekä vesilasi ja leipä Kuva: Yle/Jaana Sormunen lounasannos
4-luokkalaisen tytön lounasannos: vähän broilerikiusausta, salaattia, retiisiä ja lasi vettä
4-luokkalaisen tytön lounasannos: vähän broilerikiusausta, salaattia, retiisiä ja lasi vettä Kuva: Yle/Jaana Sormunen lounasannos
4-luokkalaisen pojan lounasannos: broilerikiusausta ja suolakurkkua, vesilasi ja leipää
4-luokkalaisen pojan lounasannos: broilerikiusausta ja suolakurkkua, vesilasi ja leipää Kuva: Yle/Jaana Sormunen lounasannos

Onneksi koulun kioskissa on iltapäivällä tarjolla välipalaa: tämän hetken suosikkeja ovat smoothiet ja välipalarahkat, vaikka tarjolla on kyllä makeaakin, esim. berliinin munkkeja ja makeisia - joita ei myydä vielä aamupäivän aikana. Vanhemmat voivat hankkia lapsilleen myös välipalalipukkeita, joilla saa ostaa vain terveellisiä tuotteita.

Huomisen ruokalistalla on jauhelihakebakoita, tomaattikastiketta ja perunoita, kasvissyöjille juurespihvejä samoin lisukkein.

HRSK:n ruokasali alakoulun lounasaikaan
Koulun ruokasalissa on ilmaa. HRSK:n ruokasali alakoulun lounasaikaan Kuva: Yle/ Jaana Sormunen ruokasali
HRSK:n ranskankielinen lounaslista
Ruokalista löytyy myös ranskaksi. HRSK:n ranskankielinen lounaslista lounaslista ranskaksi

Seuraan Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun kuluvaa viikkoa osoitteessa yle.fi/viikkokoulussa. Löydät meidät myös somesta: #viikkokoulussa

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.