Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Maanantaina maksalaatikkoa - tai sitten ei

Kouluruokana maksalaatikkoa
Tänään oli ruokana maksalaatikkoa Kouluruokana maksalaatikkoa Kuva: Yle/Tiina Jensen maksalaatikko

Karjaan yhteiskouluun ruoka tulee keskuskeittiöstä lämpövaunuissa koulun jakelukeittiöön. Tänään syötiin maksalaatikkoa joka maistui - tai sitten ei. Minulle maistui, varsinkin puolukkahillolla.

Karjaan yhteiskoulu

Paikkakunta: Karjaa
Kouluaste: Yläkoulu (ja lukio)
Opettajia: 32
Oppilaita: 265 (+ 135 lukiossa)
Luokka, jolla vierailen: 8C

Lämpövaunulla jakelukeittiöön

Maksalaatikko saapuu aamulla Karjaan keskuskeittiöstä lämpövaunuissa. Siis melkein lähiruokaa! - Täällä valmistetaan ainoastaan perunat, pasta ja riisi. Ruoka on lähinnä mietoja perusmakuja, kovin eksoottista ei ole tarjolla, kertoo Carola keittiöstä.

Ruoka tulee kouluun lämpövaunuissa.
Kouluruuan lämpövaunut Ruoka tulee kouluun lämpövaunuissa. Kuva: Yle/Tiina Jensen lämpövaunut
Karjaan yhteiskoulun keittiö
Koulun keittiö Karjaan yhteiskoulun keittiö Kuva: Yle/Tiina Jensen koulun keittiö
Maksalaatikko tulee kouluun valmiina
Maksalaatikko tulee kouluun valmiina Maksalaatikko tulee kouluun valmiina Kuva: Yle/Tiina Jensen maksalaatikkoa

Maksalaatikko maistuu - tai sitten ei

Tämän päivän ruokalaji oli maksalaatikko. Monen inhokki, mutta myös suosikki! - Parasta on lihapullat ja muusi. Niin tai nugetit ja kalapuikot, kertoo joukko kasiluokan tyttöjä. Maksalaatikkokin näyttää kyllä maistuvan. Kasvisvaihtoehtona on tänään soijamuusi. Salaattiaineksina on jäävuorisalaattia, tomaattia ja maukasta fetaa. Leipä on näkkäriä, paitsi keittopäivinä. Juomaksi voi valita vettä, maitoa tai piimää. Lähin kauppa on sen verran kaukana, että vatsa täytetään kouluruualla.

Annos maksalaatikkoa
Annos maksalaatikkoa Annos maksalaatikkoa Kuva: Yle/Tiina Jensen maksalaatikkoa
Kouluruokana salaattia
Salaattiannos Kouluruokana salaattia Kuva: Yle/Tiina Jensen salaattia
Vegekouluruoka
Vegevaihtoehto Vegekouluruoka Kuva: Yle/Tiina Jensen vegeruoka

Lintu Sininen kutsuu syömään

Ruokasalissa on rauhallinen tunnelma, johtuneeko Tove Janssonin upeasta seinämaalauksesta. Täällä ei huudeta, ryntäillä eikä tönitä. Carola huolehtii, että ruokaa on riittävästi ja pitää pöydät puhtaana. Siistiä täällä on kyllä muutenkin. Ja hiljaista - rauhallista puheensorinaa ja pöytäkeskustelua. Aikaa ruokailuun kasiluokkalaisilla on puolituntia. Sisältäen välitunnin. Minulle tuli taas kiire...

Tove Janssonin seinämaalaus ruokalassa
Tove Janssonin seinämaalaus kouluruokalassa Tove Janssonin seinämaalaus ruokalassa Kuva: Yle/Tiina Jensen viikkokoulussa
Oppilaat jonottavat kouluruokaa
Oppilaat jonottavat kouluruokaa Oppilaat jonottavat kouluruokaa Kuva: Yle/Tiina Jensen koulun ruokala

Yle Oppiminen seuraa Karjaan yhteiskoulun arkea ja kuluvaa viikkoa. Löydät meidät myös somesta: #viikkokoulussa

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.