Hyppää pääsisältöön

Muista myös unohtaa!

Liitutaululle tehty viikkokalenteri.
Muistaminen ja unohtaminen kulkevat käsi kädessä. Liitutaululle tehty viikkokalenteri. Kuva: Yle, Tero Kyllönen unohtaminen,Akuutti,arki

Hyvämuistiset ihmiset saavat osakseen ihailua. Koulussa ja työelämässä terävä muisti on valttia. Kun muisti pelaa, opit iskostuvat mieleen vaivatta. Mutta kun mennään ihmisten henkilökohtaisiin muistoihin, asialle on kääntöpuolensakin. Eikö joskus olisikin parempi unohtaa kuin muistaa?

Tiedemaailmassa unohtamisen mekanismeja tutkitaan entistä suuremmalla mielenkiinnolla.

– Ennen ajateltiin, että unohtaminen tapahtuu passiivisesti, mielestä vain putoilee pois asioita. Uusimmat tutkimukset näyttävät, että aivojen näkökulmasta unohtaminenkin on mitä aktiivisinta toimintaa, psykologi, psykoterapeutti Marja Saarenheimo kertoo.

Aivojen näkökulmasta unohtaminenkin on mitä aktiivisinta toimintaa.

Muistaminen ja unohtaminen kulkevat käsi kädessä. Mielemme pyrkii valikoimaan säilytettävän ja poisheitettävän aineiston. Emme kuitenkaan mahda mitään sille, että ikäviä tapahtumia ja muistoja emme noin vain saa häipymään mielestämme.

– Erityisen hyvin mieleemme painuvat voimakkaan tunnelatauksen sisältävät tapahtumat ja asiat. Pienestä vihjeestä epämieluisat kokemukset palaavat mieleen, vaikka olisimme jo luulleet unohtaneemme, psykoterapeutti Marja Saarenheimo kuvailee.

Vaikka unohtaminen nyt nähdäänkin aktiivisena toimintana, emme silti kykene vain tahdonvoimallamme unohtamaan.

– Kun ihminen kynsin hampain yrittää häätää epämieluisaa muistoa, hän tuleekin säilöneeksi sen entistä tiukemmin mieleensä, psykoterapeutti Marja Saarenheimo kertoo.

Torjuttu mielen sisältö voi näennäisesti olla unohduksissa, mutta alitajunnasta se silti pompahtaa esiin.

Ihmisen mieli on yksilöllinen, sama asia mikä toiselta unohtuu tuossa tuokiossa, jää toista kaivelemaan. Torjunta on nähty keinona käsitellä tuskallisia asioita. Torjuttu mielen sisältö voi näennäisesti olla unohduksissa, mutta alitajunnasta se silti pompahtaa esiin, halusimme tai emme.

Muistot ja muisteleminen ovat myös siinä mielessä hankalasti analysoitavia, että muistaessamme emme välttämättä palaa aivan alkuperäiseen tapahtumaan. Matkan varrella mieli rakentaa tilanteita uudestaan ja yksityiskohdat ja tunnelmat sekoittuvat.

– Terapioissa pyritäänkin auttamaan irti traumaattisista muistoista askel kerrallaan. Ei torjuta tapahtunutta vaan käydään sitä läpi konkreettisesti, kaikkine yksityiskohtineen ja tunteineen. Näin pikkuhiljaa tullaan sinuiksi asian kanssa ja voidaan päästää siitä irti, psykoterapeutti Marja Saarenheimo kertoo.

Huolihetki-menetelmä on toimivaksi havaittu.

Ikävien muistojen lisäksi on tilanteita ja asioita, joiden työntäminen unohduksiin tuntuu lähes mahdottomalta. Esimerkkinä vaikeat sairaudet, nekin jotka on kertaalleen selätetty, mutta joissa on riski uusiutua.

– Muistikuvat itse sairastumisesta ovat ahdistavia. Tulevaisuus pelottaa, vaikka kuinka yrittäisi elää tässä ja nyt, tavallista arkea, psykoteraputti Marja Saarenheimo tietää.

Nainen silmät kiinni.
Onko huolihetken aika? Nainen silmät kiinni. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti,unohtaminen,huolehtivaisuus

Kyky elää hetkessä on helpommin sanottu kuin tehty. Erilaisilla mielikuvaharjoituksilla, esimerkiksi mindfulness-menetelmillä, tähän voi pikku hiljaa päästä. Tekniikoista järjestetään kursseja muun muassa työväenopistoissa, myös tietokirjoja ja nettisivustoja vinkkeineen on tarjolla.

Terapeutit suosittavat asiakkailleen joskus niin sanotun huolihetken käyttöönottoa.

– Huolihetki-menetelmä on toimivaksi havaittu. Ihminen päättää tietyn ajan päivässä, jolloin hän antaa itselleen luvan miettiä vaikeaa asiaa. Kun tästä ideasta saa kiinni, voi päästä tilanteeseen, jossa muu aika sujuu paineetta, psykoterapeutti Marja Saarenheimo kertoo.

Muistamisen ja unohtamisen monimutkainen suhde kiteytyy psykoterapetti Marja Saarenheimoa siteeraten:

– Usein muistaminen on hopeaa ja unohtaminen kultaa.

Asiantuntija: MARJA SAARENHEIMO, psykologi, tutkija, psykoterapeutti, Terapiahuone MielenTila

Lue lisää:

Mindfulness-menetelmä kutsuu elämään nykyhetkessä

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

Lisää ohjelmasta