Hyppää pääsisältöön

Näistä merkeistä tunnistat lahjakkaan lapsen

Gianni leikkauskuva
Lapsineron merkkejä? Gianni leikkauskuva Kuva: YLe gainni tam mcmillian

Moni toivoisi, että lapsi olisi vähintään lahjakas, jos ei nyt aivan nero. Mutta miten lahjakkuuden voi tunnistaa lapsessa?

Lähtökohta on tietysti, että tunnet lapsesi vietettyäsi hänen kanssaan paljon aikaa jutellen ja leikkien. Lasta tarkkailemalla voi tunnistaa joitain luonteenpiirteitä, jotka Suomen Mensan mukaan ovat tyypillisiä lahjakkaille lapsille.

Tällaisia piirteitä ovat esimerkiksi:

 • Uteliaisuus
 • Hyvä muisti
 • Hyvä huomiokyky
 • Hyvä päättelykyky
 • Tarvittaessa hyvä keskittymiskyky
 • Hyvä ongelmanratkaisukyky
 • Oppii nopeasti tai vähillä toistoilla
 • Suhtautuu omiin kiinnostuksen kohteisiinsa intohimoisesti
 • Ymmärtää helposti monimutkaisia ja abstrakteja asioita sekä käsitteitä
 • Omalaatuinen ja vilkas mielikuvitus
 • Laaja ja värikäs sanavarasto
 • Saattaa oppia omatoimisesti ja aikaisin lukemaan, laskemaan jne.

Lahjakkailla lapsilla on myös tyypillisiä luonteenpiirteitä, joita tarkkailemalla oman lapsensa lahjakkuutta voi miettiä.

Lahjakkaalle lapselle tyypillisiä luonteenpiirteitä:

 • Vahva oikeudentaju ja käsitys oikeasta ja väärästä
 • Herkkä ja tunteellinen
 • Huumorintajuinen, ”älyllinen leikkisyys”
 • Pyrkii täydellisyyteen, perfektionistinen
 • Arvostaa ja ymmärtää estetiikkaa
 • Samaistuu ja hakeutuu itseään vanhempien/aikuisten seuraan
 • Kiinnostunut filosofisista/sosiaalisista aiheista ja ongelmista
 • Kyseenalaistaa paljon, haluaa ymmärtää ”miksi?”
 • Kriittinen, arvioiva, epäilevä
 • Halukas

Lista on pitkä, eikä sellaista lasta tai aikuista olekaan, jolla olisi kaikki nämä ominaisuudet. Mutta jos tunnistat lapsessasi useita erilaisia vahvuuksia, lapsesi voi olla poikkeuksellisen lahjakas ja oppimiskykyinen. Silloin saatat tarvita apua lahjakkaan lapsen tukemisessa.

Opettele elämää tukevat rutiinit

Lahjakas lapsi saattaa kyllästyä koulussa, koska siellä asiat ovat liian helppoja. Pahimmassa tapauksessa lapsi oppii asiat niin helposti, että ne tulevat hänelle ikään kuin vahingossa. Siksi lapseltasi saattaa jäädä oppimatta oppimisen rutiinit.

Kun asiat muuttuvat vaikeammaksi ylemmillä luokilla, lapsesi saattaa pudota kelkasta, koska hän ei osaa rutiineja, joita tarvitaan oppimiseen. Opettele lapsesi kanssa rutiineja jo varhaisessa iässä. Moni tekee lapselleen karhunpalveluksen kehumalla häntä sanoen: 'Meidän Petteri saa aina hyviä numeroita, eikä hänen tarvitse edes opiskella.'

Vie lasta taiteen pariin ja erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin

Tarjoa lapsellesi mahdollisuuksia kehittyä myös kodin ulkopuolella. Esimerkiksi jotkut englantilaiset lahjakkaille lapsille tarkoitetut koulut vievät koululaisryhmiä säännöllisesti taidenäyttelyihin, konsertteihin sekä sosiaalisesti haastaviin paikkoihin. Lapsesi ei viihdy välttämättä kaikissa tällaisissa paikoissa, mutta kokeilemalla ehkä itsellesikin tylsiä paikkoja saatat löytää lapsesi erityisyyden.

Kun lapsesi on löytänyt sen, mikä häntä erityisesti kiinnostaa, kannusta häntä. Älä tuputa. Jatka edelleen monipuolisesti kokemusten etsimistä hänen kanssaan. Anna kuitenkin lapselle myös aikaa olla lapsi.

Mitä on nerous?

Nerous yhdistetään yleensä ylivertaiseen osaamiseen tai erityiseen ominaisuuteen, jonka taustalla on usein valtava lahjakkuus, suunnaton luovuus tai korkea älykkyys. Huikeimmillaan nerokkuus voi olla niin monimuotoista, että tuotoksia voi olla vaikeaa ymmärtää ilman syvällistä pohdintaa. Seuraaviin neroutta yleisesti koskeviin kysymyksiin vastaa Suomen Mensan puheenjohtaja Tiina Tolonen.

1. Voiko lapsi olla nero?
Lapsi voi olla yhdellä tai usealla osa-alueella tiedoiltaan, taidoiltaan tai kyvykkyyksiltään huomattavasti edellä ikäisiään ja jopa aikuisia, mitä voidaan joissain tapauksissa pitää myös neroutena. On kuitenkin hyvä muistaa, että lapsen kehitys jatkuu ja erot voivat iän myötä tasoittua.
2. Miksei Mensa testaa lapsia?
Suomen Mensan käyttämä älykkyystesti on ryhmätesti, johon osallistumisen alaikäraja on 16 vuotta. Mikäli lapsen tai nuoren älykkyyden testaaminen tuntuu tarpeelliselle, suosittelemme keskustelemaan asiasta kouluterveydenhuollon kanssa. He osaavat tarvittaessa ohjata eteenpäin lapsen älykkyyttä luotettavasti mittaavaan testiin.
3. Jatkuuko nerous läpi elämän?
Nerotkin kykenevät elinikäiseen oppimiseen, joten motivoituneina he voivat kehittää osaamistaan ja ominaisuuksiaan pysyäkseen ympäristön kehittyessä omalla tasollaan.
4. Kannattaako neroa lasta toivoa?
Nerous on yksi ihmisen ominaisuus, kuten esimerkiksi moni lahjakkuuden lajikin. Lapsen nopeaa kehittymistä tai ylivertaista kyvykkyyttä ei tarvitse pelätä, mutta lapsen alkaessa kehittymään ikäisiään nopeammin on vanhempien hyvä varautua hyvinkin monimutkaisiin kysymyksiin yllättäviltä alueilta.

Lähteet: Suomen Mensan puheenjohtaja Tiina Tolonen ja Mensan Lahjakkaat lapset -ohjelma.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live, jakso 5
Marja Hintikka Live, jakso 5 Kuva: Freeimages / Małgorzata Głuchowska jakso 5
Marja Hintikka Live, seksikoulu
Marja Hintikka Live, seksikoulu seksikoulu
Minä vanhempana: Santtu-Matias Rouvali
Minä vanhempana: Santtu-Matias Rouvali Kuva: Annukka Palmén-Väisänen, Yle minä vanhempana: santtu-matias rouvali
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.