Hyppää pääsisältöön

Nykysirkus päihittää oopperan katsojamäärissä - saa silti todella vähän julkista tukea

Kulttuurin katsojamäärät 2014
Kulttuurin katsojamäärät 2014 Kuva: Yle / Mikko Lehtola kulttuurin katsojamäärät

KulttuuriCocktail perkasi puheteatterin, tanssin, nykysirkuksen, oopperan ja kotimaisen elokuvan saamat julkiset tuet ja niiden suhteet katsojamääriin. Katso miten tuki jakautuu.

Tilastografiikka, kulttuurin katsojamäärät, 2014
Tilastografiikka, kulttuurin katsojamäärät, 2014 Kuva: Yle / Mikko Lehtola tilastografiikka

Eri taidemuotojen katsojamäärätilastojen vertailu vuoden 2014 tukisummiin paljastaa, mitkä taidemuodot ovat pärjänneet rahanjaossa parhaiten. Oopperaa ja erityisesti Kansallisoopperaa tuetaan todella hyvin. Kansallisooppera haukkaa valtion noin 450 miljoonan kulttuuribudjetista noin kymmenesosan. Taulukon lukuihin on laskettu myös kuntien maksamat avustukset.

Kansallisoopperassa ja eri alueoopperoissa kävi yhteensä vajaa 124 000 katsojaa viime vuonna. Luku jää pienemmäksi kuin nykysirkusryhmien katsojamäärä, joka oli vajaat 169 000. Kansallisoopperan lukuun ei ole laskettu Kansallisbaletin katsojamäärää, joka viime vuonna oli vajaa 90 000 katsojaa.

Kansallisoopperan koko kävijämäärä katsojalukuja paljon isompi

Kansallisoopperan lukuja vertaillessa on hyvä ottaa huomioon talon itsensä laskema kävijämääräluku, jonka mukaan Kansallisooppera tavoittaa yhdessä baletin kanssa reilut 257 000 kävijää muun muassa maksuttomien esitysten kautta. Tässä vertailutaulukossa on kuitenkin käytetty kokonaiskatsojamäärää eikä kokonaiskävijämäärää, jotta eri taidemuodot olisivat paremmin vertailukelpoisia.

Puheteatterit ovat myös varsin hyvin tuettuja. Keskimäärin jokaista katsojaa tuetaan vajaalla 50 eurolla. Tanssi on pärjännyt kohtuullisesti tukien jaossa, ja se saavuttaa lähes 450 000 katsojaa, kun Kansallisbaletin kävijämäärä lasketaan lukuun mukaan. Kotimaista elokuvaa tuetaan myös hyvin ja sitä myös katsotaan paljon. Kotimaisen elokuvan tukeen ei ole laskettu Yleisradion kotimaiselle elokuvalle maksamaa korvausta välitysoikeuksista vajaat 2,7 miljoona euroa. Ensi-esityksillä ne tavoittavat noin 7 miljoonaa katsojaa.

Tilastoista ei käy ilmi esitysten laadullinen vaikuttavuus eikä teattereiden taloudellinen vaikuttavuus ympäristöihinsä.

LÄHTEET:

Kommentit