Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Södersunda skola - koulu laitumen ja lentoaseman kyljessä

Södersundan koulu Ahvenanmaalla
Södersundan koulu sijaitsee Jomalan kunnassa Ahvenanmaalla. Södersundan koulu Ahvenanmaalla Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner södersundan koulu ahvenanmaalla

Södersunda skola on yksi Suomen läntisimmistä kouluista. Ahvenanmaalla Jomalan kunnassa sijaitseva koulu on rakennettu keskelle maalaisidylliä. Punamultaisessa puukoulussa eletään kuitenkin tiukasti 2000-lukua.

Södersundan koulun oppilaat kulkevat kouluun kymmenien silmäparien ohi. Lampaat ja hevoset laiduntavat koulun naapurissa. Jos herkullinen ruohotuppo kasvaa tienvarren tuntumassa, rauhalliset eläimet tulevat aidan taakse ruokailemaan ja tarkkailemaan ohikulkijoita.

Ei täällä kuitenkaan kelloja ole pysäytetty. Lentokoneiden nousut ja laskut muistuttavat läheisestä lentoasemasta ja Maarianhaminan vilkkaaseen laivaterminaaliin on vain muutaman kilometrin matka.

Hiukan alle 30 000 asukkaan Ahvenanmaa on sitä paitsi yksi Suomen kansainvälisimmistä maakunnista: tänne on muuttanut väkeä yli 90 maasta, ja äidinkielenä puhutaan yli 60 eri kieltä.

Itsehallinto ulottuu kouluun

Södersunda skola

 • 133 oppilasta
 • opettajia ja muuta henkilökuntaa yli 20
 • luokka-asteet 1-6
 • 8 perusopetusryhmää, joista suurin osa yhdysluokkia
 • sijaitsee Södersundan kylässä Jomalan kunnassa Ahvenanmaalla
 • Södersundan koulun nettisivut

Södersundan koulun pihalla käy aamu- ja iltapäivisin kuhina, kun 133 oppilasta tulee ja menee, monet autokyydillä. Jomalan kunta tarjoaa koulukuljetuksen yli kaksi kilometriä ylittävälle koulumatkalle tai lyhyemmällekin, jos koulutie luokitellaan vaaralliseksi. Maaseudulla kun ollaan, jalkakäytäviä tai valaistusta ei suinkaan ole joka tienpätkällä.

Södersundan koulussa työskentelee kahdeksan luokanopettajaa, kolme tuntiopettajaa ja erityisopettaja.

Luokat on jaettu siten, että niistä suurin osa on yhdysluokkia. Käytäntö ei ole Ahvenanmaalla mitenkään harvinainen, ja sille on pedagogiset perustelut: alakoulun oppilaille halutaan tarjota mahdollisuus edetä omassa tahdissaan.

Koulu ilmoittaa haluavansa panostaa erityisesti koululaisten yhteistyötaitojen vahvistamiseen. Ketään ei jätetä yksin, vaan jokainen oppilas on osa kouluyhteisöä.

Ahvenanmaan itsehallinto ulottuu koulutoimen järjestämiseen, ja maakunnassa on nähty parhaaksi tehdä tiettyjä asioita toisin kuin emämaassa. Koulun toimintasuunnitelma, arbetsplan, on yksityiskohtainen ja siitä käyvät ilmi mm. lukuvuoden alkamis- ja loppumisajat, jotka eivät ole aivan samat kuin mantereella. Esimerkiksi tänä vuonna koulut alkoivat 17.8. ja kevätlukukausi jatkuu kesäkuun 8. päivään asti.

Kyltti Södersunda skola
Kyltti Södersunda skola Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner kyltti södersunda skola

Yle Oppiminen seuraa Södersundan koulun arkea ja kuluvaa viikkoa osoitteessa yle.fi/viikkokoulussa. Löydät meidät myös somesta: #viikkokoulussa

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.