Suomen pimeän talven kääntöpuolena on Keski-Eurooppaa valoisampi kesä. Aurinkopaneelit lisäksi toimivat kylmässä paremmin kuin lämpimässä.
Ilmatieteen laitos teki aurinkosähkötutkimuksessaan vertailun Helsingin ja Rostockin välillä. Suomen etelärannikolla on ainakin viiden kuukauden ajan tarjolla saman verran tai enemmän aurinkoenergiaa kuin Saksan pohjoisrannikolla. Kesäkuukausina Helsinki pesee Rostockin. Katso kuvaaja yllä.
– Pitkät kesäpäivät ja se, että meidän kesä on melko vähäpilvinen, kompensoivat todella paljon, kertoo tutkimusta tehnyt Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Anders Lindfors.
Kesäkuukausina Helsinki pesee Rostockin.
Koko vuoden aurinkoenergian kertymä on Rostockissa vain noin 5 prosenttia parempi kuin Helsingissä. Vertailu Saksaan on mielekästä siksi, että maa on kotitalouksien tuottaman aurinkosähkön kärkimaita.
– Katsoimme tutkimuksessa aika laajasti meidän mittauksia ja myös satelliittiaineistoja, ja niiden perusteella voimme päätellä, että koko tämä Etelä-Suomen rannikkoalue on aurinkoenergian kannalta hyvä alue, kertoo Lindfors.
Pohjanmaalla Suomen parhaita säteilylukuja
Alla oleva Ilmatieteen laitoksen kartta paljastaa, että etelärannikon jälkeen parhaita säteilylukuja mitataan Pohjanmaalla. Pitkien kesäpäivien lisäksi meren läheisyys vaikuttaa.
– Pohjanmaan rannikkolla pilvisyys on vähän vähäisempää kuin Keski-Saksassa ja Pohjois-Saksassa, Lindfors sanoo.
Aivan pohjoisimman Suomen ja etelärannikon auringonsäteilyn kertymä eroavat Lindforsin mukaan toisistaan noin 20 prosenttia.
Suomen vuotuinen säteilykertymä:

Mitä kylmempi sen parempi
Pohjolassa on suhtauduttu ennakkoluuloisesti aurinkosähköön. Lappeenrannan teknillisen yliopiston energiatehokkuuden professori Jero Ahola sanoo, että usein luullaan paneelin toimivan parhaiten lämpimässä. Asia on päinvastoin.
Aurinkopaneeli Välimerellä on tehottomampi kuin Suomessa.
– Kun lämpötila laskee, paneelin napajännite nousee ja sen seurauksena myös teho nousee, Ahola sanoo.
Ilmatieteen laitoksen Lindfors vahvistaa asian.
– Paneelit tuottavat sitä paremmalla hyötysuhteella sähköä mitä kylmemmässä ne ovat, hän sanoo.
Onko siis tieteellinen tosiasia, että aurinkopaneeli Välimerellä on tehottomampi kuin Suomessa?
– Se on totta, vastaa Lindfors.
Tutki itse aurinkopaneelien tuottoa:
- Euroopan alueiden aurinkosähköpotentiaalia voi tarkastella tästä kartasta. Itämeren rannat ovat potentiaaliltaan melko tasaväkisiä.
- Kuukausia voi verrata toisiinsa Helenin aurinkovoimalan tilastoista.
- Tämä palvelu kertoo pienten voimaloiden tuoton eri maissa. Valitse valikosta esimerkiksi Suomi. Tässä on esimerkiksi yksi kotivoimala Lappeenrannassa.
- Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n karttapalvelussa voi tarkastella aurinkosähköpaneelien soveltuvuutta omaan taloon (muuta "valittuja tasoja").
- Vastaavantyyppinen palvelu on myös Kotkassa.
- Jyväskylän Kankaan alueella on tehty peräti aurinkokaavaselvitys.
- Monenlaista tietoa aurinkosähköstä Suomessa kokoaa Finsolar-hanke.
Muokattu 10.11.2015: Lisätty hakusanoja.
Muokattu 12.11.2015 Lisätty myös Suomen kartan kuvatekstiin sana vuotuinen.