Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Näin tunnistat feikkiprofiilin

Aurinkolasit joista heijastuu valvontakamera, grafiikka.
Aurinkolasit joista heijastuu valvontakamera, grafiikka. Kuva: Pixabay/ChadoNihi valheenpaljastaja

Pyrkiikö joku epäilyttävä tyyppi kaveriksesi Facebookissa? Vaivaavatko trollit Twitterissä? Näin selvität muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä, onko kyseessä feikkiprofiili.

1. Tee kuvahaku profiili- ja taustakuvasta.

Facebookissa: Usein feikki paljastuu jo tällä yksinkertaisella tempulla. Kopioi kuvan osoite. (PC-koneilla saat tämän vaihtoehdon esiin klikkaamalla kuvan päällä hiiren oikeanpuoleista nappulaa, maceilla toimii yhdistelmä ctrl+klikkaus.)

Mene Googlen käänteiseen kuvahakuun osoitteessa images.google.com. Klikkaa kameran kuvaa ja liitä kuvan osoite hakukenttään. Google etsii samannäköisiä kuvia, mutta myös versioita samasta kuvasta. Saatat huomata hakutuloksista, että kuva on varastettu vaikkapa jostakin kuvapankista tai muusta sosiaalisen median palvelusta.

Twitterissä: Voit tehdä käänteisen kuvahaun myös Twitter-kuville, mutta siellä on tyypillisempää, että feikkitilin tai trollin kuvana on jonkinlainen symboli tai Twitterin oma kananmuna, joka tulee kuvaksi niille, jotka eivät lataa omaa kuvaansa palveluun.

On epäilyttävää, jos tili on luotu eilen ja tänään se jo twiittaa suuria uutisia.

Vinkki: Toinen vastaavalla tavalla toimiva kuvahaku on Tin Eye. Kannattaa kokeilla myös sitä Googlen lisäksi.

2. Tarkista, milloin tili on luotu.

Facebookissa: Tarkista profiilin tiedoista, milloin tili on luotu ja mitä se on sittemmin ehtinyt tekemään. Vaikuttaako siltä, että profiilille on haalittu nopeasti iso määrä epämääräisiä ystäviä?

Twitterissä: Julkkisten ja poliitikkojen feikkitilit paljastetaan yleensä nopeasti. On epäilyttävää, jos tili on luotu eilen ja tänään se jo twiittaa suuria uutisia.

Hiljattain Twitteriin ilmaantui "ulkoministeri Timo Soini", joka puhui rallienglantia ja seurasi jostain kumman syystä mittavaa määrää turkkilaisia tilejä. Ulkoministeriö ja Soinin avustajavahvistivat jo samana päivänä, ettei Soini ole Twitterissä.

Twitteriin ilmaantui ulkoministeri Timo Soini, joka puhui ralllienglantia ja seurasi mittavaa määrää turkkilaisia tilejä.

Onnistuneempiakin esimerkkejä feikeistä löytyy: "Jörn Donner" ehti kerätä 2000 seuraajaa ja useita mainintoja mediassa ennen kuin joku tajusi kysyä varmistusta Donnerilta itseltään. Donner ihmetteli, mikä on Twitter ja ilmoitti tekevänsä feikistä tutkintapyynnön. Poliisi lopetti tutkinnan kustannussyistä.

Varo erityisesti julkkisten kuolemista twiittaavia vastikään luotuja tilejä. Tili on saatettu perustaa varta vasten yhtä tiettyä huijausta varten.

3. Arvioi profiilin sisältöä.


Facebookissa:
Onko käyttäjällä julkisia päivityksiä? Tarkastele, mistä aiheista ne ovat ja ovatko käyttäjän kaverit kommentoineet niitä. Käykö käyttäjä aitoja keskusteluja aitojen ihmisten kanssa? Kommentoiko hän keskusteluja avoimissa ryhmissä?

Keitä käyttäjä seuraa ja ketkä seuraavat häntä?

Twitterissä: Minkälaisista aiheista tili tavallisesti twiittaa? Miten usein? Kuinka paljon twiittejä on kertynyt? Onko profiilissa tai twiiteissä mukana paikkatietoja? Millaisista aiheista käyttäjä käy keskusteluja, vai käykö hän niitä ollenkaan?

4. Analysoi profiilin verkostoja.

Facebookissa: Paljonko mahdollisella feikillä on kavereita ja vaikuttavatko he todellisilta ihmisiltä? Entä mihin ryhmiin hän kuuluu ja millaisista sivuista hän tykkää?

Twitterissä:
Keitä käyttäjä seuraa ja ketkä seuraavat häntä? Mikä on seurattavien ja seuraajien suhde? Feikkitilit, spämmääjät ja trollit pyrkivät usein seuraamaan suurta määrää tilejä siinä toivossa, että nämä puolestaan seuraisivat heitä.

Muista, että voit tehdä feikkitilistä ilmoituksen niin Facebookille kuin Twitterille.

Valheenpaljastaja käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Ota yhteyttä: valheenpaljastaja@gmail.com

Muokattu 27.1.2016: Ulkoasukorjauksia
Muokattu 11.1.2017: Lisätty asiasana ja siirretty Yle Oppiminen alle.
Muokattu 11.3.2019: Kommentointi on päättynyt.

Valheenpaljastaja

Kommentit
 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot