Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Viikin norssissa osalle kouluruoka tulee Alepasta

Donitsi otetaan vitriinistä
Lähikaupan tarjonta on usein kouluruokaa suositumpaa. Ainakin silloin kun kauppa on koulun vieressä. Donitsi otetaan vitriinistä Kuva: Yle / Mika Salomaa viikin norssi

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulussa tarjoillaan viikon aluksi kinkkukiusausta. Kasvissyöjille on tarjolla kasvis-kikhernekiusausta. Lisukkeeksi saa salattia ja porkkanaraastetta. Amica ruokkii kaikki oppilaat esikoulusta lukioon.

Kinkkukiusausta
Kouluviikko alkaa kinkkukiusauksella Kinkkukiusausta Kuva: Yle / Mika Salomaa viikin norssi

Osalla yläkoulun oppilaista kouluruoka vaihtuu kuitenkin lähikaupasta haettuihin herkkuihin. Kun oppilailta kysyy miksi, he ihmettelevät kysymystä ja vastaavat että "kaikkihan Alepassa käyvät".

Tyttö ostamassa pillimehua
Swan korvaa usein kouluruuan kaupan sapuskoilla Tyttö ostamassa pillimehua Kuva: Yle / Mika Salomaa kouluruoka suan
Tyttö ostamassa juomaa
Sonjan etsimät kampaviinerit olivat loppu Tyttö ostamassa juomaa Kuva: Yle / Mika Salomaa viikin norssi

Syön kiusaukseni 8C-luokan Swan Leen ja Sonja Karastien kanssa. He syövät kanssani kouluruokaa, koska pyydän. Muuten he olisivat hakeneet ravintonsa lähikaupasta. Toisaalta ruokala on täynnä. Onko sittenkin niin, että kouluruoka syödään useimmiten normaalisti, mutta kysyttäessä lähikaupan safkat saavatkin voiton? Kouluruokaan on totuttu suhtautumaan kriittisesti.

Ruokailun jälkeen suuntaamme lähikauppaan. Yläkoululaiset eivät saa poistua koulun alueelta, mutta "jos tästä tulis jälkkää niin sit sitä pitäis antaa kaikille" kommentoi mukana oleva poika.

Pyydän Swania ja Sonjaa näyttämään mitä he olisivat ostaneet jos eivät olisi syöneet koulussa. Swan ostaa donitsin ja pillimehun, Sonjan suosikki on kampaviineri ja pillimehu. Tytöt kertovat ostavansa joskus myös salaatin.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.