Hyppää pääsisältöön

Hyvä pitch tulee kristallinkirkaana sydämestä - arvioi Slushin esitykset livestriimistä

Jokainen pystyy arvioimaan pitchiä kotistudiosta käsin. Hyvän pitchin pitää olla ymmärrettävä ja totuudenmukainen.

Viime vuonna Slushin pitchauskisan voitti Enbrite.ly ja kuittasi 500 000 euroa. // Kuva: Slush / Samuli Pentti

Pitch on englantia ja tarkoittaa esimerkiksi syöttämistä tai heittämistä pallopelissä.

Kun ollaan startupien maailmassa, merkitys muuttuu: pitchaaminen on sitä, että joku esittelee lyhyesti ja ymmärrettävästi ideansa. Esityksen kohteena ovat usein mahdolliset asiakkaat tai sijoittajat, jotka saattaisivat sijoittaa rahojaan idean kehittämiseen.

Enkelisijoittaja ja Startup-säätiön perustajiin kuuluva Riku Asikainen kertaa läpi pitchaamisen peruskaavan.

- Ensin kerrotaan ongelma, sitten kerrotaan, mikä on se meidän ratkaisu, ja oma tuote ja sen magic. Lisäksi käydään läpi markkina, miten markkinaan päästään, esitellään tiimi ja mahdollisesti historiaa siitä, mitä ollaan jo saatu aikaiseksi.

Tarkoituksena on siis vakuuttaa kuulijat siitä, että tähän ideaan kannattaa tutustua lähemmin ja mahdollisesti ostaa sitä tai sijoittaa siihen.

Suomalaiset saavat lähipäivinä rautaisannoksen pitchaamisesta. Startup-tapahtuma Slushin lavoilla nähdään pitchauskilpailu, jossa sata kullanarvoisen bisnesidean kehitellyttä saa kolme minuuttia aikaa vakuuttaa tuomaristo. Pitchauskilpailua voi katsoa livestreamina osoitteessa yle.fi/slush.

Pitchaajia on kilpailussa yhteensä 100, ja voittajalle on tarjolla iso summa rahaa. Viime vuonna Slushin kisan voittosumma kohosi 500 000 euroon, tämän vuoden palkintoa ei ole vielä kerrottu.

Kiinnitä huomiota ainakin näihin asioihin, kun seuraat pitchauskilpailua:

1. Hyvä pitch ratkoo oikeaa ongelmaa

Vaikka ei olisi ikinä aiemmin nähnyt yhtään pitchiä, jokainen voi heittäytyä Ylen streamin kautta asiantuntijan saappaisiin. Kotistudioissa voi arvioida vaikka sitä, vastaako mullistava selänraaputin oikesti johonkin ongelmaan.

- Kannattaa miettiä, ratkooko tämä tuote tai palvelu aidosti ja innovatiivisesti todellisen asiakasongelman, sanoo startup-sijoittaja ja KoppiCatch-yrityksen perustajiin kuuluva Inka Mero.

Kysymysmerkkejä saa nousta, jos pitchaaja ei pysty selittämään ongelmaa ja ratkaisua tiiviisti ja ymmärrettävästi.

- Usein huomaa, että jos ongelman selittämiseen menee yli minuutti, silloin ongelma on melko monimutkainen, Elina Uutela kertoo.

Uutela on luotsannut startup-skenen ytimessä olevia Aalto ES:ää ja Helsinki Think Companya. Nykyään Gapps-firmassa työskentelevän Uutela mukaan Slush-lavalla ajankäyttö kannattaa suunnitella etukäteen hyvin.

- Kolmessa minuutissa ehtii kertoa ennemminkin mieleenpainuvan stoorin kuin selittää kokonaisen liiketoimintamallin. Kannattaa siis keskittyä siihen, millaisen fiiliksen ihmisille jättää, ja siihen, että selittää ihmisille ymmärrettävästi oman tuotteensa.

2. Hyvä pitch on huolella valmisteltu

Hyvin valmistellusta pitchistä on iloa tietysti kuulijoille mutta myös hyötyä firmalle itselleen.

- Pitchiä pitää harjoitella ja kehittää, ja näin joutuu jatkuvasti miettimään, että mitä me oikeastaan tehdään. Se on markkinointiviestin tiivistämisen muoto, Uutela sanoo.

Firma hyötyy siis hyvin tehdystä pitchistä, koska silloin sen on pakko kristallisoida itselleen se, mitä firmassa tehdään ja miksi. Jos nämä asiat eivät ole kirkkaana mielessä, firmakin saattaa olla vähän tuuliajolla.

3. Hyvä pitch on rehellinen

Pitch on ennen muuta esiintymistä, jossa jotkut ovat parempia kuin toiset. Voiko taidokas pitch pelastaa huonon idean? Riku Asikaisen mielestä ei voi, ei ainakaan pidemmän päälle.

- Ei kukaan voi pitkään pitchillä elää. Kyse on myymisestä. Toki hyvä myyjä saa parempia tuloksia kuin huono, mutta epärehellinen tai liian tyrkyttävä myyjä saa vain lyhytaikaisia tuloksia.

"Ei voi ajatella, että palkataan Tauno Palo vetämään pitch ja menee aina nappiin."― Riku Asikainen

Toisaalta huono pitch tuskin pystyy tuhoamaan hyvää ideaa. Elina Uutela sanoo, että huonolla ja epäselvällä esityksellä voi kyllä aiheuttaa huonon ensivaikutelman ja hämmennystä. Yleensä timanttinen idea kuitenkin huomataan, varsinkin, jos siinä on liiketoimintapotentiaalia.

- Voi pahimmillaan jäädä vähän sellainen fiilis, että minulla ei ole mitään käsitystä, mitä nämä tyypit tekevät. Se voi aiheuttaa hämmennystä mutta tuskin mitään peruuttamatonta.

4. Hyvä pitch on uskottava

Slushin pitchauskilpailu on siinä mielessä poikkeuksellinen, että sen voittajaa odottaa heti palkintona iso rahapotti. Yleensä pitch toimii kiinnostuksen herättäjänä, jonka jälkeen vasta alkavat varsinaiset keskustelut liikeideasta ja sijoituksista.

Pitch siis harvemmin sinetöi rahakasta miljoonien sijoittajasopimusta. Inka Mero kuitenkin muistuttaa, että maailmassa on tuhansia startupeja ja on tärkeää erottautua. Sirkustemppuihin ei pidä turvautua, innostusta ja uskottavuutta kannattaa tuoda esille.

- Esityksen alhainen energiataso tai toisaalta huono valmistelu voivat syödä uskottavuutta. Toisaalta pelkällä lavashow’lla ei saa sijoittajien huomiota.

5. Hyvä pitch tulee sydämestä

Uskottavuuden kannalta on merkitystä myös sillä, kuka pitchaa.

Asikainen sanoo, että tärkeää on pitchaavan henkilön luonteva yhteensopivuus pitchattavan idean kanssa. Kuulijalle pitäisi tulla sellainen olo, että puhuja ymmärtää jutun hyvin, tekee sitä itse.

- Ei voi ajatella, että palkataan Tauno Palo vetämään pitch ja menee aina nappiin. On tärkeää, että esitys tulee sydämestä.

Lue myös:

Raha, työpaikat, energia – Slushista kannattaa kiinnostua, vaikkei kokisi startup-huumaa

Slush pohti muuttoa ruotsinlaivaan – “Ensimmäinen kysymys oli Viikkari vai Silja Line”

Ylen Slush-sivu: yle.fi/slush