Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Karjaalla koulun suosikkipaikat löytyvät yllättäen ulkoa

Karjaan yhteiskoulun tiloja
Pääasia on, että on penkit. Karjaan yhteiskoulun tiloja Kuva: Yle sohvaryhmä

Karjaan lähes neljän sadan oppilaan yhteiskoulun yhteiset tilat ovat avarat - ja autiot. Välitunneilla ei ole ulkoilupakkoa eikä siellä juuri oppilaita näy. Muutama poika heittelee korista - tilaa olisi kyllä yllinkyllin. Huhuu - missä porukat luuraa? 8C listasi inhokki- ja suosikkipaikkansa. Yhteinen toivomus on - lisää penkkejä. Penkkejä, penkkejä, penkkejä....

Tyhjä aulatila ja säkkituolejaTyttöjen suosikkipaikka on kattoparveke
Tyttöjengin viihtyy kattoparvekkeella Kuva: Yle/Tiina Jensen

- Tää kattoparveke on meidän ultimate auringonottopaikka. Ja täältä näkee koko pihan, listaavat Alina, Jemina ja Vanessa. Inhokkipaikka on yllättäen avara aulatila. - Liian avoin paikka, tytöt selittävät.

Oppilaita välitunnillaTytöt pelaavat A-talon pihassa
Suosikkipaikka on ulkona Kuva: Yle/Tiina Jensen

- Huonoin paikka on koulun suljetut käytävät. Tunkkanen ilma eikä tekemistä. Sini ja Neea viihtyvät raittiissa ilmassa A-talon sisäpihalla. - Siellä on penkkejä ja näkee ihmisiä. Ja samalla voi vähän pelailla...

Tytöt viihtyvät matikan luokassa
Tytöt viihtyvät matikan luokassa Tytöt viihtyvät matikan luokassa Kuva: Yle/Tiina Jensen tytöt matikan luokassa
Tytöt kirjoittavat tervehdyksiä tauluun
Täällä saa kirjoitella tauluun Tytöt kirjoittavat tervehdyksiä tauluun Kuva: Yle/Tiina Jensen tytöt kirjoittavat tauluun

- Johannan luokka on ihan paras, kehuvat Sofia, Ronja, Saga ja Emilia.Täällä on hyvä ilmapiiri ja saa kirjoitella tauluun. Kännykästä löytyy näppärästi vaikkapa Hei! espanjaksi - Hola kaikille Karjaalta!

Tytöt a-talon vessan edessäTytöt B-talon vessan edessä
Vessoissa on eroja Kuva: Yle/Tiina Jensen

- Näissä on ihan hirveet erot. A-talon ylävessa on ahdistava ja ovessa on raot. B-talon vessa on mukava, tilava ja yksityinen. (Käykö näissä joku? Niin siistiä on... toim. huom.).

A-talon luokkahuonePojat omassa luokassa
Poikien paras paikka on oma luokka Kuva: Yle/Tiina Jensen

Luokan neljä poikaa valitsevat suosikkipaikakseen yksimielisesti oman open luokan. Tai no - S-markettia kun ei voi valita. Luokkahuoneilla on merkitystä.

Oppilaat välitunnillaTytöt juttelevat portailla
Tytöt viihtyvät raittiissa ilmassa Kuva: Yle/Tiina Jensen

- Nää pikkuportaat on esteettisesti kauniit, on kukkia ja kaikkee. Koulun käytävät on huonoin paikka, komppaavat Ada ja Mariam. Siellä on huono ilma eikä auringonvaloa.

Töhryjä ja graffiteja

Voidaanko tämä laskea seinätöhryksi?
Lasketaanko tämä seinätöhryksi? Voidaanko tämä laskea seinätöhryksi? Kuva: Yle/Tiina Jensen seinätöhry

Seiniä ei tässä koulussa sotketa. Ei ole. Etsimällä etsien löysin tämän. Ja uskokaa, että joka vessa ja nurkka on kyllä koluttu.

Seuraan Karjaan yhteiskoulun kuluvaa viikkoa osoitteessa yle.fi/viikkokoulussa. Löydät meidät myös somesta: #viikkokoulussa

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.