Hyppää pääsisältöön

Katseen raunio

Lähikuva naisen silmästä
Lähikuva naisen silmästä katseen raunio

Katseen raunio luo monitasoisen katseen Euroopan suurimmassa ostoskeskus-metroasemakompleksissa aikaansa viettäviin ihmisiin.

Kahdeksan tarinaa Les Hallesista piirtää kuvaa Euroopan suurimmasta metroasema-ostoskeskuksen läpikäymästä murroksesta Anu Pennasen elokuvassa Katseen raunio (La ruine du regard). Elokuva on kuvattu juuri ennen alueen uudelleenrakentamista. Teos päättää Pennasen kahdeksan vuoden työperiodin eurooppalaisissa ostoskeskuksissa ja julkisissa tiloissa. Katseen raunio on kolmas osa trilogiaa, jonka kaksi aiempaa osaa ovat Helsingissä kuvattu Monumentti Näkymättömälle, 2003 ja Tallinnassa kuvattu Ystävyys (Sõprus - Дружба) 2006.

Hitaasti toisiinsa limittyvien kuvien tunnelmat liukuvat tehdasestetiikasta ostoskeskuksen angstiseen markkinahumuun sekä intiimeihin yksityisiin tiloihin. Valtavan rakennuskompleksin ihmismassasta erottuu yksilöitä, jotka irtoavat hetkeksi arjen eteenpäin jauhavasta tahdista: Pysy pelissä mahdollisimman pitkään, seuraa sen sääntöjä ja varaudu tulemaan milloin tahansa pois heitetyksi.

Teoksessa yksilöiden kautta kerrotut tarinat kertovat julkisen tilan poliittisesta murroksesta. Teos alkaa Henrin tarinalla menneestä Les Hallesista – ajasta, jolloin käsityöläiset ja maanviljelijät kauppasivat tuotteitaan Baltard -kadulla, ja nuorten juhlinta jatkui maanantai-aamuun asti. Menneen ajan nostalgiasta siirrytään kertomuksiin, jotka kuvaavat poeettisesti liberaalin maailman epävarmaa ja väkivaltaisesta luonnetta. Les Hallesilla kohtaavat ihmiset ovat jatkuvasti arvioivien katseiden, sosiaalisten ristiriitojen ja historian puristuksessa.

Pennanen on toteuttanut Katseen raunio -teoksen yhteistyössä eri-ikäisten pariisilaisten ja Aubervilliersin lähiöstä kotoisin olevien nuorten elokuvaopiskelijoiden kanssa.

käsikirjoitus ja ohjaus: Anu Pennanen
kuvaus: Irina Lubchansky, Sophie Cadet
elokuvaleikkaus: Anne Lakanen
äänisuunnittelu: Titus Maderlechner
tuotanto: Julie Paratian / Avenue B, Ranska
Sonja Lindén / Avanton Productions, Suomi, 2011.
kesto 30 min.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa