Hyppää pääsisältöön

Leikkipuisto

Dokumentin kaksi henkilö kuvassa
Dokumentin kaksi henkilö kuvassa Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi leikkipuisto

Dokumentaarinen muotokuva kuudesta nuoresta miehestä, joille ei-mistään kotoisin oleminen on luonut sidoksen ja oman alakulttuurinsa.

Helsinkiläisen lähiön keskellä on leikkipuisto, kokoontuu lapsuudesta asti toisensa tuntenut kaveriporukka. Ali, Shorty, Begi, Soksan, Huan ja Makke ovat nuoria miehiä parinkympin molemmin puolin. Maailmanlaajuisessa diasporassa heidät on viskattu Helsingin asutuslähiöihin. Makke on porukan ainoa suomalaisperheen poika. Poikien läpänheitto suomalaisessa lähiömaisemassa on 2000-luvun lähiöpoikien suohonlaulantaa.

Jatkuva keskinäinen sanallinen kukkotaistelu on poikien tapa ottaa mittaa toisistaan. Pojat ovat saaneet turvaa toisistaan. Kaveria ei jätetä vaikka tätä dissataan säälimättömästi. Huumorin käyttöainetta on poliittisesti epäkorrekti kieli. Se on notkeaa ja nopeaa, tärkeintä on se, ettei mitään oteta tosissaan. Itseironinen yhteinen komiikka on keino saada niskaote valtakulttuurin ennakkoluuloista. Ainoastaan uskontoon suhtaudutaan palavasti. Porukassa ovat edustettuna miltei kaikki suuret maailmanuskonnot ja pojat ovat kiistelleet ja väitelleet olemassaolon peruskysymyksistä lapsuudestaan asti.

Hysteerinen älämölön alla piilee elokuvan vakavampi sävy. Nuoret miehet ratkovat elämässään suuria kysymyksiä.

Ohjaus: Susanna Helke
Käsikirjoitus: Susanna Helke, Jan Ijäs
Kuvaus: Heikki Färm
Leikkaus: Susanna Helke
Äänisuunnittelu: Anne Tolkkinen
Musiikki: Sanna Salmenkallio
Tuottaja: Cilla Werning FOR REAL PRODUCTIONS OY, 2010.
kesto 30 min.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa