Hyppää pääsisältöön

Lemmy

Lemmy Kilmister limusiinissa
Lemmy Kilmister limusiinissa lemmy

Dokumenttielokuva raskaan rockin legendasta esitetään 28.12. kuolleen Lemmy Kilmisterin muistoksi vielä kerran 3.1.2016 klo 22.20.

Lemmy on vuonna 2010 valmistunut dokumenttielokuva rock’n’rollin tervaskannosta, teeskentelemättömästä rockäijästä ja Motörhead-bändin keulamiehestä, joka diggaa Beatlesiä ja keräilee natsiesineistöä.

God, Modern Jesus, Radioactive Cowboy, Hard Rock Johnny Cash, Biker, Captain Hook, Godfather of Heavy Metal, the baddest motherfucker in the world… Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Jouluaattona 1945 Stokessa Englannissa syntynyt Ian Fraser "Lemmy" Kilmister näki Beatlesit jo Cavern Clubilla, roudaili Jimi Hendrixiä ja on soittanut monessa bändissä. "Olen aina pitänyt Beatlesia maailman parhaana bändinä", Lemmy sanoo.

Lemmyn omista bändeistä tunnetuimmat ovat avaruusrockbändi Hawkwind sekä tietysti Motörhead, jonka armoton punkhevi iskee kuin tuhat volttia ja joka viitoitti tietä muun muassa thrash metalille. Klassisen Motörhead-kokoonpanon muodostivat Lemmy, Phil "Philthy Animal" Taylor ja "Fast" Eddie Clarke.

Lemmy on elänyt täysillä ”sex, drugs, booze and rock &roll” -elämää, ja dokumentissa hän kiitteleekin onneaan siitä että on yhä elossa. Ääni on kuin söisi nauloja, ja Rickenbacker-basso soi kybällä. Legenda elää.

Greg Olliverin ja Wes Orshoskin ohjaamassa dokumenttielokuvassa päästään kierrokselle Lemmyn uskomattomaan kotiin, joka pursuaa muisto- ja keräilyesineitä. ”I just like stuff… Stuff is what happens", Lemmy filosofoi.

Lemmy tunnetaan sotahistorian ja natsiesineistön keräilijänä, ja hän esittelee kykyjään vanhan panssarivaunun kuskina ja ampujana. Natsisyytökset hän torjuu jyrkästi.

Yksityiselämästä paljastetaan muun muassa se, miten Lemmy tapasi yllättäen poikansa ensi kertaa.

Lemmyn merkitystä korostavat dokumentissa lukemattomat muusikot, muun muassa Ozzy Osbourne, Dave Grohl, Slash, Alice Cooper, Peter Hook, Mick Jones, Joan Jett sekä Metallican jäsenet, joiden kanssa Lemmy myös esiintyy – toki Motörheadin lisäksi.

Lemmy-dokumentti sai ensiesityksensä Teemalla keväällä 2013. Esityksen oli silloin tarkoitus juhlistaa Motörheadin Suomen-keikkaa, mutta keikka peruuntui. Dokumentti uusittiin Teemalla marraskuussa 2015, nyt pohjustamassa Motörheadin Suomen-keikkaa itsenäisyyspäivänä 2015. Se jäi Lemmyn kolmanneksi viimeiseksi keikaksi.

Lemmy Kilmister täytti 70 vuotta jouluaattona. Hän kuoli nopeasti edenneeseen keuhkosyöpään 28.12.2015.

  • Lemmy, USA 2010. Dokumenttielokuva, ohjaus Greg Olliver ja Wes Orshoski. Tuotanto Damage Case Films. (12)

Muokattu ohjelmahankkija Jyrki Nokkosen vuonna 2013 kirjoittamasta esittelystä. Juttua on muokattu 31.12.2015.

Lemmy Kilmister soittaa bassoa
Lemmy ja Rickenbacker. Lemmy Kilmister soittaa bassoa lemmy
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa