Hyppää pääsisältöön

Lemmy

Lemmy Kilmister limusiinissa
Lemmy Kilmister limusiinissa lemmy

Dokumenttielokuva raskaan rockin legendasta esitetään 28.12. kuolleen Lemmy Kilmisterin muistoksi vielä kerran 3.1.2016 klo 22.20.

Lemmy on vuonna 2010 valmistunut dokumenttielokuva rock’n’rollin tervaskannosta, teeskentelemättömästä rockäijästä ja Motörhead-bändin keulamiehestä, joka diggaa Beatlesiä ja keräilee natsiesineistöä.

God, Modern Jesus, Radioactive Cowboy, Hard Rock Johnny Cash, Biker, Captain Hook, Godfather of Heavy Metal, the baddest motherfucker in the world… Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Jouluaattona 1945 Stokessa Englannissa syntynyt Ian Fraser "Lemmy" Kilmister näki Beatlesit jo Cavern Clubilla, roudaili Jimi Hendrixiä ja on soittanut monessa bändissä. "Olen aina pitänyt Beatlesia maailman parhaana bändinä", Lemmy sanoo.

Lemmyn omista bändeistä tunnetuimmat ovat avaruusrockbändi Hawkwind sekä tietysti Motörhead, jonka armoton punkhevi iskee kuin tuhat volttia ja joka viitoitti tietä muun muassa thrash metalille. Klassisen Motörhead-kokoonpanon muodostivat Lemmy, Phil "Philthy Animal" Taylor ja "Fast" Eddie Clarke.

Lemmy on elänyt täysillä ”sex, drugs, booze and rock &roll” -elämää, ja dokumentissa hän kiitteleekin onneaan siitä että on yhä elossa. Ääni on kuin söisi nauloja, ja Rickenbacker-basso soi kybällä. Legenda elää.

Greg Olliverin ja Wes Orshoskin ohjaamassa dokumenttielokuvassa päästään kierrokselle Lemmyn uskomattomaan kotiin, joka pursuaa muisto- ja keräilyesineitä. ”I just like stuff… Stuff is what happens", Lemmy filosofoi.

Lemmy tunnetaan sotahistorian ja natsiesineistön keräilijänä, ja hän esittelee kykyjään vanhan panssarivaunun kuskina ja ampujana. Natsisyytökset hän torjuu jyrkästi.

Yksityiselämästä paljastetaan muun muassa se, miten Lemmy tapasi yllättäen poikansa ensi kertaa.

Lemmyn merkitystä korostavat dokumentissa lukemattomat muusikot, muun muassa Ozzy Osbourne, Dave Grohl, Slash, Alice Cooper, Peter Hook, Mick Jones, Joan Jett sekä Metallican jäsenet, joiden kanssa Lemmy myös esiintyy – toki Motörheadin lisäksi.

Lemmy-dokumentti sai ensiesityksensä Teemalla keväällä 2013. Esityksen oli silloin tarkoitus juhlistaa Motörheadin Suomen-keikkaa, mutta keikka peruuntui. Dokumentti uusittiin Teemalla marraskuussa 2015, nyt pohjustamassa Motörheadin Suomen-keikkaa itsenäisyyspäivänä 2015. Se jäi Lemmyn kolmanneksi viimeiseksi keikaksi.

Lemmy Kilmister täytti 70 vuotta jouluaattona. Hän kuoli nopeasti edenneeseen keuhkosyöpään 28.12.2015.

 • Lemmy, USA 2010. Dokumenttielokuva, ohjaus Greg Olliver ja Wes Orshoski. Tuotanto Damage Case Films. (12)

Muokattu ohjelmahankkija Jyrki Nokkosen vuonna 2013 kirjoittamasta esittelystä. Juttua on muokattu 31.12.2015.

Lemmy Kilmister soittaa bassoa
Lemmy ja Rickenbacker. Lemmy Kilmister soittaa bassoa lemmy
Kommentit

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!