Hyppää pääsisältöön

Maaseudun tulevaisuus tulee joulukuussa.

Jukka Puotila, Klaus Klemola ja Ville Haapasalo näytelmän Maaseudun tulevaisuus mainoskuvassa
Kansallisteatterin Maaseudun tulevaisuus tulossa Yleen. Jukka Puotila, Klaus Klemola ja Ville Haapasalo näytelmän Maaseudun tulevaisuus mainoskuvassa Kuva: Kansallisteatteri maaseudun tulevaisuus
Maaseudun tulevaisuus Kansallisteatterin suurella näyttämöllä, ensi-ilta 26.11.2014
Maaseudun tulevaisuus Kansallisteatterin suurella näyttämöllä, ensi-ilta 26.11.2014 Kuva: Yle / Thomas Hagström leea klemola
Leea ja Klaus Klemolan käsikirjoittamassa ja Leea Klemolan ohjaamassa näytelmässä Maaseudun tulevaisuus eletään ajassa, jolloin Suomi on jakautunut kahteen lääniin ja ihmisistä ja eläimistä on tullut tasa-arvoisia.

Pohjoisessa läänissä infrastuktuuri on romahtanut. Tuotantoeläinten pito ei ole enää kannattavaa, ja eläimiä on massoittain työttömänä. Ruotsinlaivalla 20 vuotta viettänyt entinen rumpali Maksimi Kuorikoski(roolissa Klaus Klemola) on noudattanut voimaeläimensä neuvoa, jättänyt laivan taakseen ja mennyt lampuriksi maaseudulle. Maksimi asuu entisessä kirkossa sekalaisen seurakunnan, eläinten ja ihmisten kanssa, ja perustaa voimaeläimensä kanssa
terveyskeskuksen. Ja kutoo.

Maksimin lisäksi näytelmässä on lukuisa joukko hahmoja: puoliksi palanut sekakäyttäjälammas Hattara (Sari Puumalainen), raivopäinen venäläishevonen MyDream Diablo (Ville Haapasalo) ja hänen karkuun päässyt pikkutyttösielunsa (Juha Varis), raskaana oleva luottamusmiesvuohi Malviina (Mari Turunen), Maksimin voimaeläin Jaska (Jukka Puotila), joka oli eläessään läänintaiteilija Timo Saastamoisen (Olli Ikonen) työhevonen Jarmo Asserdal, eläintilallinen Petri Portaankorva (Heikki Pitkänen), Maksimin koira Bertil (Miko Kivinen), ja monta muuta.

Maaseudun tulevaisuus -näytelmässä Juha Variksen panopässi Oxford Down ja Sari Puumalaisen Hattara
Maaseudun tulevaisuus -näytelmässä Juha Variksen panopässi Oxford Down ja Sari Puumalaisen Hattara Kuva: Yle / Thomas Hagström sari puumalainen

Mielikuvituksellisia hahmoja, henkimatkailua, terveyskeskuksen pitoa, huolta villalangan ja ruuan riittävyydestä, suhdekoukeroita ja paljon muuta. Mistä me olemme tulleet ja mihin menossa, mikä on ihmisen ja eläimen arvo, ja mikä saa meidät toimimaan yhdessä? Niihin löytyy tai ei löydy vastauksia. Päätä itse.

Näytelmän tv-ohjauksesta vastaa Juha Rosma. Näytelmän kantaesitys oli Kansallisteatterissa marraskuussa 2014.

Maaseudun tulevaisuus Yle Teemalla 5.12. klo 21.00 sekä ennen sen ensiesitystä Maaseudun tulevaisuus -dokumentti klo 20.30.

Dokumentti on alustus Maaseudun tulevaisuus -näytelmään ja ohjaaja Leea Klemolan ajatteluun. Puolituntisessa ohjelmassa seurataan näytelmän valmistumista halki Siperian kohti Mongoliaa ja aina Kansallisteatterin päänäyttämölle.
Päällimmäisenä kysymyksenä on, kuinka fakta muuttuu fiktioksi. Miten matkan aikana ympäristössä ja itsessä tehdyt havainnot muuttuvat näytelmäksi?

Maaseudun tulevaisuus -dokumentti Yle Teemalla.
Maaseudun tulevaisuus -dokumentti Yle Teemalla. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi maaseudun tulevaisuus -dokumentti
Kommentit