Hyppää pääsisältöön

Näin syntyi vinyylilevy 1970-luvun Finnvoxissa

Helsingin Pitäjänmäkeen vuonna 1965 pystytetty Finnvox-studio nousi nopeasti Suomen johtavaksi populaarimusiikin tehtaaksi. Sen toimintaa esitellään harvinaisessa reportaasissa vuodelta 1973.

Finnvox oli Suomen ensimmäinen levytysstudio, joka oli varta vasten studiotarkoituksiin rakennettu. Sen tiloissa tallennettiin jo 1970-luvulla merkittävä siivu kotimaisen iskelmän ja rockin historiaa.

Äänilevyjen syntyvaiheita selostetaan vuonna 1973 tehdyssä Musiikkiykkönen-ohjelmassa. Äänitysprosessista kertoo mm. Wigwamin ja Rauli Badding Somerjoen kanssa työskennellyt Erkki Hyvönen.

Finnvox oli 1960-luvun lopulla siirtynyt 8-raitatekniikkaan (16-raitakoneet olivat vuorossa vuonna 1975), joka lisäsi jo ratkaisevasti mahdollisuuksia jälkikäsitellä jopa yksittäisten instrumenttien ääntä. Hyvönen sanookin jälkikäteismiksauksen nousseen studiotyössä aivan keskeiseen asemaan.

Studiokuvissa vilahtaa mm. 1960-luvulla levytysuransa aloittanut tyttötrio Seidat.

Lp-levy 35 sekunnissa

Studiossa tallennettu ja miksattu magneettinen ääni muunnetaan leikkaamossa mekaaniseksi. Rauno Liukkunen kaivertaa pyörivän lakkalevyn pintaan safiirilla uran, jonka muotoja myös kotilevysoitinten neulat tulevat seuraamaan.

Finnvoxin studiokompleksiin kuului aina 1990-luvulle asti myös matrisointiyksikkö ja levypuristamo. Leikkaamon kaivertamasta lakkalevystä syntyy hopeoinnin ja nikkelöinnin kautta puristusmatriisi, jota käytetään lopullisten levyjen prässäämiseen.

Puristuskoneessa levy varustetaan samalla myös pyöreillä etikettilapuilla. Koneesta valmistuu levyjä 35 sekunnin välein.

Matrisointia ja prässäystä esittelee Finnvoxiin perustajiin kuulunut Erkki Ertesuo.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto