Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Narkomaanin tarina hiljentää oppilaat

Pasi Tuomaila
Pasi Tuomaila ei arastele kertoa elämäntarinaansa. Pasi Tuomaila Kuva: Yle, Houman Taleghani viikkokoulussa

Entinen narkomaani ja linnakundi toivoo, että ihmiset oppisivat rohkeasti pyytämään apua ja puuttumaan toistensa asioihin. Hänen puhuessaan yksikään oppilas ei häiriköi.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Pasin tapa taitaa olla huumekasvatusta parhaimmillaan.

Oppitunnin metelistä puhutaan paljon, mutta tällä kertaa koko liikuntasalillinen nuoria kuuntelee hiljaa. Toivottavasti moni myös ottaa opikseen. Kun Pasi Tuomailan nuoruudessa vanhat narkomaanit kävivät hänen koulussaan kertomassa elämäntarinansa, Pasi ajatteli, että ”joopa joo, ei koske mua”. Elämä kuitenkin noudatti tismalleen narkomaanien kertomaa tarinaa.

Pasi alkoholisoitui vahvasti jo nuorena, mutta riippuvuussairaus sai uudet mittasuhteet suonensisäisten huumeiden myötä. Rikokset, lastensuojelu, vankila ja vankimielisairaala tulivat kaikki tutuiksi.

Kierre pysähtyi Pasin sairastuttua vakavasti ja onnistunut sydänleikkaus tarjosi uuden mahdollisuuden. Viimeiset kolme vuotta hän on viettänyt täysin päihteetöntä elämää. Nykyisin Pasi kiertää kouluissa kertomassa elämästään.

Kuuntele Pasin elämäntarina (vaikka työmatkalla)

Kuvasimme Pasin puheen ja leikkasimme siitä 20 minuuttisen koosteen. Se on kuunneltavissa alla. Suosittelemme korvakuulokkeita ja mukavaa asentoa.

Jatkoa huumekeskusteluun - selvitimme, miten koululaiset suhtautuvat kannabikseen

kannabis
kannabis Kuva: Markku Sipi, Yle viikkokoulussa

Ainakin Pasi Tuomailan kanta on selvä.
Kannabis on hänen mielestään kaikista vaarallisin huume, portti vahvempiin aineisiin.
Pasi on nähnyt kannabiksen varjopuolia työssään ja lähipiirissään: hänen nuorin poikansa on narkomaani. Kaikki alkoi kannabiksesta.

Yläkoululaisemme karttavat kannabista

Kysyimme, miten yläkoululaiset suhtautuvat kannabikseen. Tulokset yllättivät, vain 3% vastaajista on kokeillut kannabista. Lue koko artikkeli

Entä sinä:

Onko kannabis mielestäsi vaarallista?

Kyllä
57% (2885 ääntä)
Ei
43% (2187 ääntä)
Ääniä yhteensä: 5072

Artikkelia muokattu 12.11.2015 klo 11.12: Lisätty linkki kannabiskyselyn tuloksiin.

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.