Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Piha ykkönen, ruokala kakkonen

Siinä pikatestin kärki kivoimmista vs. "kurjimmista" paikoista Tampereen kristillisessä koulussa. "Ja koko koulu, aivan paras paikka". Näin vastasi reipas kasiluokan tyttöporukka lähes yhteen ääneen, kun kysyin asiasta.

poika vetää leukoja
Vedä vedä! poika vetää leukoja Kuva: Risto Salovaara, Yle paras paikka
Tytöt vetävät leukoja välitunnilla
Kumpi vetää enemmän? Tytöt vetävät leukoja välitunnilla Kuva: Risto Salovaara, Yle välitunti

Pihassa mukavinta on hengailla porukoissa varsinkin rekkitangoilla. Kuka vetää eniten leukoja, se jäi vielä toteamatta, kun vartin välitunnin jälkeen kellot soittivat tunnille. Etäämmällä pihassa on myös kaukalo koristelineineen ja hiekkakenttä jalkkikselle. Jokaiselle tuntuu pihasta löytyvän jotakin.
oppilaita välitunnilla
Sateen yllättäessä. oppilaita välitunnilla Kuva: Risto Salovaara, Yle välitunti
tyttöjä välitunnilla
Kaverukset. tyttöjä välitunnilla Kuva: Risto Salovaara, Yle 8lk

Ja jos sade yllättää, silloin keräännytään porukalla katokseen.

Mieluisista paikoista pidin ruokalaa melko luontevana paikkana, mutta todellinen yllätys oli se, että myös vessoissa viihdytään. Siispä kopu, kopu ja ovet auki. No, ainakaan sinne ei mennä töhrimisen ilosta, sillä seinät hohtivat puhtauttaan. Eikä niitä oltu putsattu vain meitä "kattokärpäsiä" varten.

poikien vessasta
Poikien vessa. poikien vessasta Kuva: Risto Salovaara, Yle koulun wc
poikien vessan ovi
Hätäovi. poikien vessan ovi Kuva: Risto Salovaara, Yle wc
tyttöjen wc-tilat
Tyttöjen vessa. tyttöjen wc-tilat Kuva: Risto Salovaara, Yle tyttöjen vessa

Myös uuden puolen parvi ja liikuntasali pärjäsivät kisassa. Viikonloppuisin sali taittuu sujuvasti seurakunnan kirkkosaliksi.

oppilaita luokassa
Uuden puolen parvella. oppilaita luokassa Kuva: Risto Salovaara, Yle luokka
koulun liikuntasali
Liikuntasalista kirkkosaliksi. koulun liikuntasali Kuva: Risto Salovaara, Yle liikuntasali

No, joka paikassa ei aina niin mukavaa

Yksi tykkää yhdestä, toinen toisesta. Liekö tuloksissa näkynyt mieltymys eri oppiaineisiin, sillä moni yksittäinen luokka pääsi tähän ryhmään. Osansa saivat musiikki, kemia, äikkä, ruotsi, jopa kirjasto - ja se rehtorin kanslia, tietty. Yksinkään ei ole kiva olla, oli paikka sitten mikä tahansa.

musiikkiluokan rumpusetti
Olishan näitä kiva paukuttaa. musiikkiluokan rumpusetti Kuva: Risto Salovaara, Yle rummut
luokan ovi kyltteineen
Kypärää en jätä. luokan ovi kyltteineen Kuva: Risto Salovaara, Yle luokka
kemikaalipurkkeja kaapissa
Kemiaa, kemiaa. kemikaalipurkkeja kaapissa Kuva: Risto Salovaara, Yle purkit

Myös käytävien ahtaus tympi joitakin. Ahtauteen on ajauduttu väkisin oppilasmäärän kasvaessa samojen seinien sisällä.

Epäsiisteissä sotkuisissa paikoissakaan ei viihdytä, mutta ainakaan vielä en sellaisia löytänyt. Saas nähdä... Eivätkä kaikki viihdy pihallakaan, kun ei ole penkkejä, missä istuskella kavereitten kanssa. Hmm... Eikös sitä juuri penkistä se takapuoli noussut, kun kello soi välitunnille.

Jos kivojen ykkönen on piha, "kurjien ykköseksi" nousi edellisistä huolimatta kuitenkin useassa vastauksessa tämä: koulussa ei ole epämiellyttäviä tai kurjia paikkoja.

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.