Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Miltä maistuu ruoka vuonna 2050?

Prisma Studio, yle tv1
Sini Merikallio, Jukka Häkkinen, Marjo Harju ja Lauri Reuter perehtyvät korkeiden korkojen anatomiaan. Prisma Studio, yle tv1 yle tv1

TV1 keskiviikkona 11.11.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 13.11. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Hyvä suutuntuma, ensiluokkainen koostumus, mehevä maku. Lautasellasi lepää täydellinen pihvi, joka on kasvatettu naudan kantasoluista laboratoriossa.

Jos hollantilaista tutkimusryhmää on uskominen, niin tämä on arkea kymmenen vuoden kuluessa. Ensimmäinen keinolihapihvi syötiin parempiin suihin jo pari vuotta sitten ja kehitystyö jatkuu.

Eikä tutkimustyö jää pelkkään lihaan, odotettavissa on ainakin keinomaitoa ja keinokananmunia.

Perinteinen lihantuotanto vaatii valtavia peltoaloja ja kuormittaa ympäristöä rajusti. Lihantuotanto ei ole kestävällä pohjalla. Mistä saamme proteiinimme vuonna 2050? Kasviksista, hyönteisistä vai laboratoriolihasta?

Korkkkareilla vai ilman?

Jos kohtaisit dinosauruksen, pystyisitkö karistamaan sen kannoiltasi juoksemalla? Entäpä jos sinulla olisi korkokengät jalassa?

Jyväskylän yliopiston tutkija Neil Cronin on tutkinut, miten korkokengät vaikuttavat naisten jalkoihin ja kävelyyn.

Tutkija on laittanut naiset myös juoksemaan korkkareilla. Korkeilla koroilla astelu kuluttaa energiaa, mutta tekee hallaa pohkeille ja jänteille. Tutkimustiedon valossa, myös itse juokseminen on aika tehotonta korkkarit jalassa.

Olemme kuin banaanikärpäsiä!

Kun banaanikärpästä katsoo mikroskoopin läpi, niin ensimmäisenä ei tule mieleen ihminen. Meillä on yllättävän paljon yhteistä.

Samankaltaisuutta voi löytää vaikkapa aineenvaihdunnasta. Helsingin yliopistossa tehtävässä tutkimuksessa on huomattu, että yksi yhteinen geeni vaikuttaa laajasti sokeriaineenvaihduntaan sekä rasva-aineenvaihduntaan niin ihmisellä kuin banaanikärpäselläkin.

Tuon viheliäisen, tai siis merkittävän pörriäisen avulla voimme siis oppia paljon uutta kehomme ja geeniemme toiminnasta.

Prisma Studion juontaa Marjo Harju.

Kommentit