Hyppää pääsisältöön

Rat Pack

Angus Macfadyen, Ray Liotta, Don Cheadle ja Joe Mantegna ovat Peter Lawford, Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. ja Dean Martin
Angus Macfadyen, Ray Liotta, Don Cheadle ja Joe Mantegna ovat Peter Lawford, Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. ja Dean Martin Angus Macfadyen, Ray Liotta, Don Cheadle ja Joe Mantegna ovat Peter Lawford, Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. ja Dean Martin Kuva: HBO rat pack

Palkittu tv-elokuva Frank Sinatran ja Dean Martinin johtamasta viihdyttäjäkaverusten porukasta, joka liikkui niin Kennedyjen, Marilynin kuin mafian seurassa.

Teeman neliosaisessa historiadokumentissa Amerikanitalialaiset (esitetty syksyllä 2015) on voitu tiistaisin seurata, kuinka aluksi syrjityt ja halveksitut italialaiset siirtolaiset ottivat hiljalleen paikkansa amerikkalaisessa yhteiskunnassa – niin politiikan, urheilun kuin viihteen parissa. 1950-luvulle tultaessa he erityisesti Frank Sinatran ja Dean Martinin kaltaisten viihdyttäjien johdolla jatkoivat sulautumista amerikkalaiseen valtavirtaan, mutta yhä edelleen epäilyt mafiakytköksistä leimasivat jopa näitä viihteen supertähtiä.

Elokuva Rat Pack (1998) kertoo fiktion keinoin näistä samoista teemoista. Rat Pack oli median antama lempinimi Sinatran ja Martinin ympärille muodostuneesta ystäväjoukosta, joka 1950-1960-luvuilla vietti yhdessä paitsi vapaa-aikaansa, tehden myös yhteisiä levyjä, esiintymisiä ja elokuvia (yksi niistä, Kovat kaverit eli alkuperäinen Ocean’s Eleven on esitetty Kino Klassikossa kahdesti). Alun perin Humphrey Bogartin ympärille kerääntyneiden newyorkilaisten ryhmä muutti hieman luonnettaan Bogartin kuoleman jälkeen, ja Sinatran johtamana siihen kuuluivat mm. Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford ja Joey Bishop.

Rat Pack -elokuva keskittyy 1960-luvun alkuun, jolloin Sinatra kumppaneineen asettui John F. Kennedyn presidenttiehdokkuuden taakse. Onhan Lawford naimisissa Kennedyn sisaren kanssa ja Sinatran kautta Kennedy tutustuu Marilyn Monroeen.

Mutta Sinatran väitetyt mafia-kytkökset alkavat lopulta huolestuttaa Kennedy-klaania, joka alkaa pohtia, olisiko turvallisesti periamerikkalainen Bing Crosby sittenkin sopivampaa seuraa kuin amerikanitalialainen ja siten “luultavasti” mafiayhteyksiä omaava Sinatra. Tekopyhästi Kennedyt ovat valmiita hyväksymään Sinatran ja tämän edustamien tahojen poliittisen tuen mutta eivät enää halua näyttäytyä tämän seurassa.

Rat Pack on HBO:n tuottama, kolmella Emmyllä palkittu tv-elokuva, joka valmistui Rob Cohenin ohjaamana vuonna 1998. Ray Liotta, Joe Mantegna, Don Cheadle, Angus Macfadyen ja William L. Petersen johtavat näyttelijäkaartia, joka tekee hyvää työtä tulkitessaan kuuluisuuksia vilisevää roolilistaa.

 • Rat Pack (The Rat Pack), USA 1998. O: Rob Cohen. N: Ray Liotta, Joe Mantegna, Don Cheadle, Angus Macfadyen

Artikkelia on muokattu maaliskuussa 2018 elokuvan uusinnan takia.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema