Hyppää pääsisältöön

Valjakko on vuosisatoja vanha hevosurheilulaji

Valjakkoajo rantautui Suomeen 1980-luvun lopulla. Kyseessä ei silti suinkaan ole mikään uusi hevosurheilulaji, sillä valjakkoajoa on harjoitettu jo vuosisatoja. Valjakkoajossa onkin siis innostuttu perinteiden uudelleen herättämisestä.

Vaunuja vetää yleensä yksi hevonen, tai parivaljakossa kaksi hevosta rinnakkain. Nelivaljakossa vaunuja vetää neljä hevosta, mutta Suomessa kilpaillaan ainakin toistaiseksi vain yksiköillä tai parivaljakoilla.

Historian havinaa hienoissa vaatteissa ja varusteissa

Vaikka laji ja sen välineet ovat uudistuneet ja kehittyvät koko ajan, edelleen sekä koulu- että tarkkuuskoe ajetaan vanhanaikaisilla vaunuilla ja pukeutuneena hienoihin asuihin. Korea ulkoasu on siis vahva osa valjakkoajoa. Koulukokeessa valjakon ulkonäkö jopa arvioidaan erikseen pisteytyksessä. Kilpailusäännöt määrittelevät tarkasti millaisia materiaaleja valjakossa saa käyttää. Yhtenä esimerkkinä ohjien ja hanskojen väri, joka on oltava ruskea valjakon muista väreistä riippumatta.

Groomi kyytiin ja menoksi!

Jos hienot vaatteet eivät kiinnosta, se ei silti ole este lajin harrastamiselle. Valjakkoajon testailu onnistuu hyvin vaikkapa koppakärryillä tai ravivaljailla, ja niillä voi myös osallistua helpoimpiin kisoihin. Tärkeää on vain muistaa, että kaikki välineet toimivia ja hepalle turvallisia. Kuski tarvitsee mukaansa ajopiiskan, hanskat ja kypärän. Niin hevonen kuin ponikin sopii lähes rodusta riippumatta valjakkoajoon, kunhan sillä on tarpeeksi voimaa suoriutua kaikista vaadittavista tehtävistä.

Tärkeässä roolissa kuskin lisäksi toimii groomi, eli vaunuavustaja, joka hallitsee valjastuksen ja hankalat tilanteet. Groomin tehäviin kuuluu esimerkiksi avustaa kuskia ajon aikana vaihtelemalla painoa puolelta toiselle, sekä pitää huolta ajoituksesta. Nelivaljakoissa groomeja on kaksi.

Kestävyyttä, tarkkuutta, vauhtia - kilpailuissa pärjäävät monitaiturit

Valjakkoajokilpailut ovat kolmiosaiset koostuen koulu-, kestävyys- ja tarkkuuskokeesta. Niinpä sekä kuskin, groomin kuin hevosenkin on oltava oikea monitaituri menestyäkseen kilpailuissa.

Koulukokeessa suoritetaan tyypillisiä koulutehtäviä ajaen. Arvioinnissa korostuvat hevosen kuuliaisuus ja rentous, sekä kuskin apujen käyttö.

Kestävyyskokeessa eli maratonissa vaunuilla ajetaan pidempi matka, joka vaihtelee 4 - 18 kilometrin välillä luokasta riippuen. Matkalla tulee vastaan vaihtelevia pohjia ja erilaisia esteitä. Valjakossa esteet ovat kapeita portteja, joiden läpi tulee ajaa sivuihin osumatta. Lisäksi maaliin tulisi saapua ihanneajan sisällä.

Tarkkuuskokeessa valjakko ajaa lävitse radan, joka koostuu kartioista tehdyistä kapeista porteista. Porttien läpi tulisi ajaa ilman, että kartioiden päälle asetetut pallot putoavat. Porttien lisäksi vastaan voi tulla siltoja tai erilaisia puomeista tehtyjä kulmaesteitä. Tarkkuuskokeessa myös mitataan, kuinka hyvin hevonen on palautunut edellisen päivän kestävyyskokeesta.

Suomen menestynein valjakkoajuri on Arja Mikkonen, jolla on ollut pitkä ja menestyksekäs ura kansainvälisellä tasolla. Myös Ben Simonsén on menestynyt hyvin kansainvälisissä kilpailuissa.

Teksti Veera Ojola

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.