Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

– Voi eeeeeiii... Mikä toi on? Onks toi makkara, kyselee testiryhmämme kasiluokkalaisia. Yksi poika ja kolme tyttöä videon äärellä.

Ei. Se ei ole makkara, vaan dildo. Sen avulla harjoitellaan kondomin käyttöä. Jos kortsun saa sujautettua päälle myös pimeässä, on läpäissyt Suomen Punaisen Ristin kondomiajokortin ylimmän tason.

Kondomiajokortti on toimintaa

  • Kondomiajokortti on SPR:n toiminnallinen menetelmä, jonka avulla otetaan seksi, seksuaalisuus ja ehkäisy puheeksi useimmiten ysiluokkalaisten kanssa.
  • Ajokortissa on kolme eri tasoa. Niiden aikana puhutaan turvaseksistä, ehkäisystä ja seksitaudeista sekä harjoitellaan kondomin käyttöä.
  • Kondomiajokortissa korostetaan nuorten yhteistä vastuuta itsensä ja kumppaninsa seksuaaliterveydestä.

Kyllä, kuulit oikein. Kondomiajokortti. Se on osa SPR:n seksuaalikasvatusta. Yleensä se järjestetään oppituntina ja pienryhmäkeskusteluina.

– Saadaaks me tästä joku ajokortti? Mikä on nopeusrajoitus?

Teemu Väisänen esittelee kondomiajokorttia
Peukku kortsulle, kannustaa kouluttaja Teemu Väisänen. Teemu Väisänen esittelee kondomiajokorttia Kuva: Yle / Salla Hongisto teemu väisänen

Tietoa ennen dildoa

Testiryhmä tekee kondomiajokorttia kiinnostuneesti.

Kondomiajokortissa ensimmäinen vaihe, A-tason mopokortti, sisältää tietoa väittäminä (ks. oikeat vastaukset täältä). Niistä testiryhmämme selviää mainiosti. Esimerkiksi hiv tunnistetaan tottuneesti veren valkosoluja tuhoavaksi virukseksi.

– Joo, on näistä puhuttu terveystiedon tunnilla.

Uuttakin tulee. Esimerkiksi se, että hiv-tartunnan saanut voi toimia ensiapuryhmässä.

– Tilanne vain pitää ottaa huomioon ensiaputehtäviä jaettaessa, täsmentää kondomiajokorttikouluttaja Teemu Väisänen.

– Kaikki ovat tervetulleita ensiaputoimintaan mukaan, mutta toki kaikki ovat vastuussa harjoitteluun liittyvistä terveysasioista, olipa sitten kyseessä mikä tauti tahansa. Hiv ei ole koskaan tarttunut ensiaputilanteessa kumpaankaan suuntaan.

Sitten kortsuharjoittelua

Seuraavat kaksi vaihetta, eli parisuhteen peruskortti (AB), ja pimeän ajon kortti (ABC), ovat kondomin käytön harjoittelua. Ensin dildo pussitetaan päivänvalossa, sitten pimeässä kädet pahvilaatikon sisällä.

– Ihan hyödyllistä tietoahan toi on. Pojat kyllä naureskelis tunnilla, jos toi siellä näytettäis, testiryhmä miettii.

Kouluttaja Teemu Väisänen kertoo, että kondomiajokorttia on käytetty eri kouluissa ympäri Suomea. Myös festareilla kondomitestailu dildon päälle on ollut suosittua puuhaa.

– Vastaanotto on yleensä hyvä pienen ensihämmennyksen jälkeen. Kun päästään juttelemaan, jengi rentoutuu.

Seksivalistus kouluissa lunastaa edelleen paikkansa. Tänäkin vuonna noin 14 000 suomalaista saa seksitaudin suojaamattomasta seksistä. Kondomi suojaa seksitaudeilta ja ehkäisee raskauden.

Esimerkki kondomiajokortista.
Palkinnoksi kondomiajokortista saa tietenkin aidon ja oikean kondomiajokortin. Esimerkki kondomiajokortista. Kuva: Yle / Salla Hongisto kondomiajokortti

Yle Oppiminen seuraa viikon ajan elämää kymmenessä peruskoulussa: yle.fi/viikkokoulussa. Löydät meidät myös somesta: #viikkokoulussa

Lisää aiheesta

Muokatessa juttuun on lisätty linkkejä.

Kommentit
  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Viikko koulussa

  • JOPO-luokka - näe minut!

    Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

    Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

  • Tehtiin eikä meinattu

    Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

    Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

  • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

    Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

    Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

  • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

    Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

    Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

  • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

    Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

    Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

  • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

    Koulu muuttuu kovaa vauhtia

    Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

  • Onko mikään muuttunut koulussa?

    Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

    Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

  • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

    Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

    Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

  • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

    Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

    Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

  • Arjen valopilkut

    Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

    Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.