Hyppää pääsisältöön

Cosplayn suomenmestaruus – mistä on kysymys?

Kuvassa Maiju Härkönen
Yksilösarjan tuomariston jäsen Maiju Härkönen on itse kokenut cosplay-kilpailija Kuvassa Maiju Härkönen Kuva: Emilia Lahtinen cosplay sm

Cosplayn suomenmestaruus ja samalla Suomen edustus kansainvälisissä huipputapahtumissa ratkaistaan suorassa lähetyksessä Teemalla ja Areenassa 14.11.2015. Lue lisää kilpailusta ja tuomaristosta.

14. marraskuuta Kulttuuriareena Glorian lavalle nousee toinen toistaan henkeäsalpaavampia luomuksia, kun cosplayn suomenmestaruuskisat valtaavat alaa. Lavalla tullaan näkemään kaksi sarjaa, joissa kisataan yksilöiden ja ryhmien suomenmestaruudesta. Kisaajien kuukausien mittainen valmistautuminen on loppusuoralla, kun jäljellä on alle viikko itse H-hetkeen.

Ensi lauantaita odotetaan sekä innostuksella että jännityksellä ympäri Suomen. Cosplayn suomenmestaruuskisoissa toisistaan mittaa ottavat cosplayharrastajat tekevät viime hetken lisäyksiä pukuihinsa, treenaavat esityksiään tai psyykkaavat itseään oikeaan mielentilaan kisapäivää varten. Cosplayn suomenmestaruuskisaajat ovat kulkeneet pitkän matkan kisapukujensa ja -esitystensä kanssa, mutta pian kaikki valmistelut punnitaan.

Ensi lauantaina kisaajat kohtaavat kaksi tuomaristoa, kun on aika katsastaa kisapuvut sekä -esitykset. Yksilösarjaa tuomaroi kolme cosplaykonkaria. Maija Melanen on Suomen EuroCosplay Championship -edustaja vuosimallia 2013. Melanen olikin tuomarin suosikki kyseisten kisojen finaalissa ja toimii yksilösarjan tuomareiden puheenjohtajana. Maiju Härkönen on edustanut Suomea kaksissa kansainvälisissä kisoissa: EuroCosplay Championship -finaaleissa vuonna 2010 sekä World Cosplay Summit -finaaleissa vuonna 2012. Kolmantena tuomarina toimii tanskalainen Samie, joka on edustanut kotimaataan mm. European Cosplay Gathering -kisojen ryhmäsarjassa vuonna 2013. Tämä tuomarikolmikko pisteyttää yksilösarjan rohkeat kilpailijat, joiden puku- ja esitysprojektit ovat alkaneet kuukausia sitten.

Ryhmäsarjaa tuomaroi niin ikään kolme kokenutta cosplayharrastajaa. Aino Peltokoski sekä Kaisa Sarvela ovat tuoreita Suomen World Cosplay Summit -edustajia ja kisasivat maailmanmestaruudesta Japanissa kesällä 2015. Peltokoski toimii tuomariston puheenjohtajana. Ryhmäkisan tuomariston kansainvälinen vahvistus on tanskalainen Lupin, joka on edustanut Tanskaa niin maailmanmestaruuskisoissa kuin European Cosplay Gathering -finaaleissakin. Tuomarit arvioivat osallistujat ryhmäläisten yhteisen ilmeen perusteella, joten tässä sarjassa ryhmähenki todella pääsee oikeuksiinsa!

Tuomaristojen meriitit ovat kunnioitettavat ja heillä on runsaasti tuomarointikokemusta, mutta heidän tehtävänsä tulee silti olemaan haastava. Sekä yksilöt että ryhmät tuomaroidaan neljän ominaisuuden perusteella; pistesaldoa kasvattavat huolellisesti valmistettu puku, toimiva ja vaikuttava esitys, kisaajan edustuskelpoisuus sekä hahmouskollisuus. Voittoon ei siis riitä pelkkä loistava asu, eikä ihastuttava esitys, vaan kokonaisuuden tulee olla tasapainossa, jotta voitto tuodaan kotiin.

Kun voittajat kruunataan lauantaina, saavat he osakseen muutakin kuin aplodit. Yksilösarjan voittaja lähtee edustamaan Suomea kahteen kansainväliseen cosplaykisaan: Cosplay World Masters -kilpailuun Portugaliin sekä Nordic Cosplay Championship -kisaan Ruotsin Linköpingiin. Ryhmäsarjan voittajat pääsevät myös matkustamaan; Cosvision ry lennättää heidät Pariisiin, missä he pääsevät käymään Japan Expossa, joka kokoaa yhteen yli 200.000 japanilaisesta populaarikulttuurista kiinnostunutta kävijää.

Palkinnot ovat huikeat, mutta kisaajat ovat varmasti niiden arvoisia! Glorialla tullaan ensi lauantaina eittämättä näkemään kaunista käsityötä, valloittavaa esiintymistä sekä ennen kaikkea huipputason cosplayharrastajia. Jokainen kisaaja tuo paikalle parastaan, joten odotettavissa on unohtumaton kisapäivä. Unelmia tulee käymään toteen, kun voittajat kruunaataan, eikä suotta – nyt tehdään Suomen cosplayhistoriaa.

Sofia Flinck on mukana tekemässä suoraa lähetystä kisoista

Seuraa cosplayn SM-kisoja Teemalla lauantaina 14.11.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa