Hyppää pääsisältöön

Näin teet uskottavan startup-nimen – Slush on myös sanataiteen juhlaa

Startupien ristiäisissä ei ole rajoitettu luovuutta.

Brändin nimellä on startup-skenessä suuri merkitys. // Kuva: Elina Leino

Slush on ennen kaikkea startupien ja keksintöjen ilottelua, mutta tapahtuma olisi myös nimistöntutkimuksen aarreaitta. Unohtakaa Itella, Sonera ja Merita – luovimmat yritysnimet löytyvät näinä aikoina startup-skenestä. YleX kokosi yhteen vuoden 2015 Slushin keskeisimmät nimeämistrendit.

1. Eläimet

Kukapa ei pitäisi eläimistä – vähintään aloittelevien kasvuyritysten nimissä? Eläinaiheeseen on päätynyt myös ruotsalainen 46elks, joka tarjoaa sovelluskehittäjille mahdollisuuksia yhdistää puhelu- ja viestitoimintoja sovelluksiinsa.

- Numero 46 on Ruotsin puhelumaatunnus. Elks [suomeksi kanadanhirvi] taas on hyvännäköinen logossa ja tuntuu mukavalta. Esimerkiksi 46 lehmää tai hevosta ei kuulostaisi yhtä hyvältä, firman edustaja Martin Harari Thuresson perustelee.

Slushissa on monia muitakin startup-nimiä, joissa eläimet vilahtelevat. Thuresson ei kuitenkaan näe, että kyseessä olisi varsinainen trendi.

- Aina välillä näitä tulee ja menee.

Eläinyrityksiä Slushissa

Futurefly
Happy Monkey
Epic Owl
Frogmind
Vulpine Games
Conexbird
Riftcat
Mousetrap
46elks
Creetah
Sharkpunch
Swan
Two men and a dog
Giraffe360

46elks päätyi eläinnimeen, koska eläimet näyttävät hyvältä logossa.

2. Kirjainten katoaminen

Startup-yrittäjällä on aina kiire – niin kiire, ettei välttämättä ole aina aikaa kirjoittaa kaikkia kirjaimia. Skenessä on nähtävästi tehty hiljainen päätös siitä, että kun kerran on pakko tinkiä jostain, tingitään sitten viimeisistä vokaaleista. Vokaaleista ovat joutuneet tinkimään myös kuvablogipalvelu Tumblr sekä gay-miesten deittiapp Grindr.

Vokaalinvälttäjiä Slushissa:

Closr
Plumbr
Tribl
Canwz
FGFRD
Houndr
Srcd.it
Gymr
Apprl
Fastr
Mindfindr
XTND
OWLR
Whostr

3. -fy-loppuiset

Englannin kielessä monien sanojen loppuun voi liittää -fy-verbijohdoksen, joka tuo sanaan muutokseen kehottavan vihvahteen. Esimerkiksi yksinkertaista merkitsevä adjektiivi simple saa merkityksen yksinkertaistaa, kun sen sovittelee muotoon simplify.

Verbijohdoksen potentiaali on huomattu myös Slushissa, sillä tapahtumassa on joitakin -fy-päätteisiä startupeja. Yksi niistä on suomalainen Cozify, jonka tuotteen avulla voi ohjailla keskitetysti kodin laitteita, lamppuja ja koneita.

Toimitusjohtaja Kimmo Ruotoistenmäki sanoo heti, että heillä oli kyllä nimi olemassa jo ennen miljoonaa muuta -fy-loppuista firmaa.

- Tiedä sitten, päätyisimmekö nyt tällaiseen vaihtoehtoon, kun niitä on tullut niin paljon muita.

- Käytimme nimen miettimiseen kyllä paljon aikaa. Tämä oli vaihtoehdoista se, joka sai meissä eniten reaktioita aikaan.

Sen Ruotoistenmäki kuitenkin myöntää, että suurin ja tunnetuin -fy-firma oli jo olemassa ennen heitä: Spotify.

Fy-firmat Slushissa:

dramatify
Geometrify
Posterfy
Taxify
Cozify
Finnofy
Dramatify

Kumpi tuli ensin, fy-muoti vai Spotify?

4. Itsevarmat

Slush tunnetaan siitä, ettei unelmilla ole rajoja. Olisi melkein outoa, jos joku täällä puhuisi firmastaan siihen sävyyn, ettei aio mullistaa palvelullaan maailmaa ja ihmisten elämää.

Tämä itsevarmuus on päätynyt myös startupien nimiin.

Slushin itsevarmimmat:

SuperApp
AppGyver
Epic Foods
Future Leaders

5. Käsittämättömät

Slushiin osallistuvien startupien listauksessa löytyy muutamia firmoja, joiden nimet eivät ainakaan tavikselle anna minkäänlaista vinkkiä siitä, mitä ne mahdollisesti tekevät ja puuhaavat. Salaperäistä! Näiden firmojen edustajia ei Slushissa tavattu, joten heidän salaisuutensa on yhä suojassa. Missä lymyät ja mikä olet, Pubbuh?

Slushin mystisimmät

Jongla
Seneqo
Pubbuh

6. Tekemisistään avoimet

On myös startupeja, jotka pelaavat avoimin kortein ja lyövät liikeideansa heti kättelyssä pöytään. Pitchaus on jo pitkällä, kun vain näkee logon! Esimerkiksi Sellusta-firma tekee sellusta askartelumateriaaleja,  Perukirjanetissä.fi tekee perunkirjoituksen netissä SwipeToMeet-app on tarkoitettu kokousten sopimiseen ja Meetdoc lääkärin tapaamiseen.

Seuraa Slushia osoitteessayle.fi/slush!

Lue myös:

Musiikkibisnes tietää, mitä kuuntelit viime kesänä – ja näin se käyttää tietoa hyväkseen

Ruokapalvelu Wolt on menestynyt startup, mutta rikkaaksi se ei vielä tee – "Nostan vähemmän palkkaa kuin keskimääräinen suomalainen"