Hyppää pääsisältöön

Perjantaina avaruusromua syöksyy mereen ja marraskuun yötaivasta valaisee Linnunrata

Linnunrata galaksi
Linnunrata Linnunrata galaksi Kuva: NASA Hubble linnunrata galaksi

Ensi perjantaina aamulla klo 8.20 Suomen aikaa tipahtaa Intian valtamereen Sri Lankan eteläpuolelle avaruusromuksi tulkittu kappale.
Romun alkuperästä ei ole varmaa tietoa eikä siis tiedetä, mistä avaruuslaitteesta se on alun perin kotoisin. Kappaletta ei ole pystytty tunnistamaan tarkoin, koska se on liikkunut kaukana Maasta ja on kooltaan varsin pieni, vain parin metrin luokkaa. Se saattaa olla esimerkiksi kantoraketin osa, ehkä jonkinlainen kuorikappale ja ontto sisältä.

WT1190F koodinimen saanut kappale löydettiin ensi kerran muutama vuosi sitten, mutta sitten se katosi avaruuden pimeyksiin ja löydettiin uudestaan. Kappaleen törmäysaika ja -paikka Maahan on voitu ennustaa hyvin. Niinpä sen tiedetään syöksyvän perjantaina Sri Lankan eteläpuolelle Intian valtamereen. Paikalla olijat saattavat havaita sen kirkkaana tähdenlennonkaltaisena valopallona, joka hyvällä tuurilla erottuu jopa päivätaivaalla.

Linnunradan tarkkaaminen piristää iltakävelyllä tähtikirkkaina iltoina

Myöhäissyksyn pimeydessä ennen lumentuloa tähtitaivaan ehdoton ykköskomistus on oma galaksimme Linnunrata, joka leikkaa taivaan hienona valovyönä. Linnunrata erottuu parhaiten pimeässä paikassa, jossa ei ole valosaasteita.

Iltayöstä Orionin kaunis tähdistö nousee kaakosta ja näkyy myöhemmin etelän suunnalla. Yöllä nousee näkyville myös kiintotähtitaivaan kirkkain tähti Sirius. Se löytymiseen voi käyttää Orionin tähtikuvion keskellä olevaa kolmen tähden muodostamaa Orionin vyötä. Kun siirtää katseen vyön muodostamaa suoraa vasemmalle alas, silmä osuu melko alhaalla kimaltelevaan Siriukseen.

Orionin tähtikuvio
Orionin tähtikuvio Orionin tähtikuvio Kuva: NASA Hubble orionin tähtikuvio

Etelän suunnalla näkyy iso Pegasus-neliö ja jos siitä nostaa katsetta hiukan vasemmalle ylös, näkyy Andromedan galaksi epämääräisenä valotuhruna Andromedan tähtikuvion alueella.
Sen voi erottaa paljain silmin riittävän pimeässä paikassa, mutta ensikertalaisen kannattaa varmistaa tarkka paikka tähtikartasta. Andromedan kierteisgalaksia katsoessa on hyvä miettiä sitäkin, että kohde on valtavan kaukana, 2,5 miljoonan valovuoden päässä.

Andromedan galaksi
Andromedan galaksi NASA Hubble Andromedan galaksi Kuva: NASA Hubble messier 31

Planeetat Venus, Mars ja Jupiter näkyvät yhä aamutaivaalla kaakon suunnalla ennen aamunsarastusta. Näistä Venus on kirkkain mutta kyllä Jupiterkin on kirkas. Himmeämpi punertava Mars osuu näiden kanssa samaan linjaan. Kun planeetat ovat lähekkäin suoralla linjalla, niitä on hauska katsella ja seurata, kuinka ne muuttavat asemiaan aamuyöstä toiseen.
Uranus ja Neptunuskin näkyvät iltataivaalla mutta niiden katsomiseen tarvitaan kaukoputki. Saturnus ei ole näkyvissä tällä hetkellä.

Leonidit lentävät marraskuun puolivälin paikkeilla

Leonidien maksimi osuu marraskuun 18. päivään, jolloin tähdenlentoja on odotettavissa muutaman minuutin välein, ehkä kymmenisen tähdenlentoa tunnissa. Kyseessä ei siis tällä kertaa ole erityisen näyttävä tähdenlentoshow.
Leonidit on kuitenkin siinä mielessä kiinnostava parvi, että se aktivoituu hurjaksi tähdenlentojen myrskyksi aina 33 vuoden välein. Viimeksi tällaista leonidien juhlaa koettiin vuosina 2001-2002, jolloin maksimin aikoihin saattoi nähdä jopa tuhansia tähdenlentoja tunnissa ja yhtä aikaakin kiisi taivaalla useita tähdenlentoja. Seuraavaa maksimia saadaan odotella vielä viitisentoista vuotta. Runsas tähdenlentoshow syntyy, kun maapallo kiertää radallaan 33 vuoden välein komeetta Temple Tuttlen jättämän sora- ja pölyvanan tihentymään.
Teksti perustuu professori Markku Poutasen haastatteluun Tiedeykkösessä.

Lisätty Markku Poutasen haastattelu 12.11.2015 klo 10.52

 • Miltä tuntuu olla painoton?

  Ole kuin lintu, lennä vapaasti.

  Painovoima on kuin kahle, joka vetää koko ajan alaspäin. Kun siitä pääsee eroon, näyttäytyy maailma erilaisena ja voit liikkua kolmessa ulottuvuudessa. Se on upea tunne, jota jää kaipaamaan.

 • Varoitus: tämä kuva saattaa järkyttää maailmankuvaasi

  Luotaimen ottama kuva näyttää kuinka mitätön maapallo on.

  Tasan 30 vuotta sitten Nasan Voyager 1 -avaruusluotain suuntasi kameransa kohti maapalloa ja otti erään avaruuslentojen historian tärkeimmistä valokuvista. Äkkiseltään katsottuna kuvassa ei ole juuri muuta kuin mustaa ja Auringon häikäisystä johtuvaa vaaleaa sumua. Mutta kun kuvaa katsoo tarkasti, on siellä pieni valopiste.

 • Olisiko mummoista vetoapua vauvakatoon?

  Isovanhempien apu voi rohkaista hankkimaan lisää lapsia.

  Kautta aikojen perheissä toistuu sama tarina, joka kertoo isoäitien tärkeästä roolista lajimme selviytymiselle. Mummon apu lastenhoidossa edesauttoi äitien lastensaantia ja lasten eloonjäämistä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Miltä tuntuu olla painoton?

  Ole kuin lintu, lennä vapaasti.

  Painovoima on kuin kahle, joka vetää koko ajan alaspäin. Kun siitä pääsee eroon, näyttäytyy maailma erilaisena ja voit liikkua kolmessa ulottuvuudessa. Se on upea tunne, jota jää kaipaamaan.

 • Avaruusalus, jonka tehtävä on grillaantua Auringossa

  Solar Orbiter on tuomittu käristymään.

  Kreikkalaisessa mytologiassa Ikaros nousi lentoon käsiinsä kiinnitetyillä siivillä, jotka oli tehty vahasta ja linnun sulista. Lento päättyi kuitenkin ikävästi, koska hän nousi lähelle Aurinkoa ja sen paahde sulatti siivissä olleen vahan. Toivottavasti lähelle Aurinkoa laukaistava Solar Orbiter ei koe tätä samaa kohtaloa

Uusimmat sisällöt - Tiede