Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Pyhä kahvi

kahvinkeitin
Opettajan paras ystävä. kahvinkeitin Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner viikkokoulussa södersunda kahvinkeitin parempi

Kahvinkeitin on pyhä. Sen tärkeämpää esinettä ei opettajainhuoneesta löydy. Välituntisin opettajat keittävät vuorollaan pannullisen kahvia. Luomua sen olla pitää.

- Kahvi on opettajan elämäneliksiiri, huudahtaa Malin Sundström ja täyttää nopeasti kahvinkeittimen. Aikaa ei ole montaa minuuttia.

Ilman kahvia ei opettajan koneisto käynnisty, ja opettaja ilman kahvimukia olisikin perin outo ilmestys.

Södersundan koulussa kahvinkeitin työskentelee välituntisin. Uusi satsi (tarkalleen ottaen kuusi kupillista) pannaan tippumaan välitunnin alkajaisiksi. Yhden tai puolikkaan mukillista ehtii juuri ja juuri hörppäistä ennen tunnin alkua.

Mitä tahansa murukahvia ei kuppeihin kaadeta, vaan täällä juodaan luomukahvia. Suodatinjauhatus, Jomalan kunta kustantaa. Myös kahvinkeittimen merkillä on väliä, opettajakunnasta vakuutetaan.

Opettaja ilman kahvimukia olisikin perin outo ilmestys.

Mukit ovat mallia muumi, eläkkeelle jääneen opettajan läksiäislahja opettajakunnalle. Opettaja tunsi kollegoidensa välituntitavat.

Teenjuojiakin on ollut, mutta millään vihreällä teellä nyt vaan ei pyöritetä kokonaista koulua. Kahvia sen olla pitää.

Södersundan opettajainhuoneen yhteiset tilat ovat parillekymmenelle kahvinjuojalle pikkuruiset. Kahvinkeitin on pikkuruisen tiskikoneen kyljessä pikkuruisen tiskialtaan vieressä. Kylki kyljessä opettajat käyvät kääntymässä opettajainhuoneessa - ja nappaavat usein mukaansa mukillisen kahvia.

Muuten, tässä koulussa ei toimittajan vierailun ajan ole yhtään miesopettajaa. Tällä ei tietenkään ole mitään tekemistä sen kanssa, että lavuaariin ei näytä kukaan jättävän likaisia kahvikuppeja eikä lusikoita lojumaan.

Muumimuki
Muumimuki Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner viikkokoulussa södersunda muumimuki 1
Muumimuki roddjuret
Muumimuki roddjuret Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner viikkokoulussa södersunda muumimuki 2
Muumimuki 3
Muumimuki 3 Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner viikkokoulussa södersunda muumimuki 3

Lisää aiheesta:

Södersunda skola - koulu laitumen ja lentokentän kyljessä
Södersundassa syödään hyvää kouluruokaa halvalla
Köysirata olisi kiva

Kommentit

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.