Hyppää pääsisältöön

Ruokapalvelu Wolt on menestynyt startup, mutta rikkaaksi se ei vielä tee – "Nostan vähemmän palkkaa kuin keskimääräinen suomalainen"

Ravintolat ja asiakkaat yhdistävä Wolt ilmoitti toimintansa aloittamisesta vuoden 2014 Slush-tapahtumassa. Nyt yritys on saanut miljoonarahoituksen ja tähtää ulkomaiden markkinoille.

Woltin operatiivinen johtaja Juhani Mykkänen kävi YleX Etusivun vieraana Slushissa. // Kuva: Elina Leino

Marraskuussa 2014 Slush-yritystapahtuman toimitusjohtaja Miki Kuusi ilmoitti irtisanoutuvansa tehtävästään. Kuusi kertoi startup-projektista, jota hän oli käynnistelemässä. Kyseessä oli ravintolat ja asiakkaat yhdistävä Wolt-sovellus. Keväällä 2015 julkaistun sovelluksen käyttötapa oli yksinkertainen: Woltilla asiakas pystyi tilaamaan ja maksamaan ruokansa etukäteen. Asiakkaan täytyi vain hakea noutoruokansa ravintolasta.

Vuosi projektin käynnistymisen jälkeen Wolt on kasvanut merkittäväksi toimijaksi etenkin pääkaupunkiseudulla. Koko Suomen alueella Woltissa on yli 300 ravintolaa.

Woltin kasvutarina on kuin startup-yrittämisen oppikirjasta.

Loppukesällä yritys aloitti ruoan kotiinkuljetuspalvelun. Olemassaolonsa aikana Wolt on sovelluksen operatiivisen johtajan Juhani Mykkäsen mukaan lähes kaksinkertaistanut myyntinsä joka kuukausi.

Vuoden aikana yrityksen ajatus toiminnastaan on kasvun myötä muuttunut.

- Nyt sanomme, että Wolt on sovellus, jolla saa ruokaa kotiinkuljetuksena, mukaan tai pöytään. Emme puhu enää ennalta maksamisesta, koska maksu tapahtuu ikään kuin taustalla. Kukaan ei enää välitä siitä, Mykkänen kertoo YleX Etusivun haastattelussa Slush-tapahtumassa.

Wolt nimetään usein esimerkkinä hyvin toimivasta startup-yrityksestä, ja sen kasvutarina onkin kuin kasvuyrittämisen oppikirjasta. Aluksi yrityksellä oli visio, mutta ei tietoa siitä, miten vision muuttaa rahaksi. Kun rahaa on alkanut virrata, sijoittajat ovat kiinnostuneet. Iltalehti uutisoi tiistaina 10. marraskuura, että Wolt on saanut sijoittajilta kahden miljoonan euron rahoituksen.

- Startupissa pyritään luomaan sellainen konsepti, että jos se lähtee kunnolla lentoon, se monistuu maailmalle ja sillä on mahdollisuus voimakkaaseen kasvuun, Mykkänen sanoo.

Sähläystä palkanmaksussa

Vaikka Woltista on puhuttu paljon, se on vielä pikkutekijä Suomen menestyksekkäimmän startup-yrityksen Supercellin rinnalla. Siinä missä Supercellin johtajat tienaavat vuodessa miljoonia euroja, kahden miljoonan euron rahoituksesta huolimatta Woltin työntekijät eivät rikastu sovelluksellaan – ainakaan vielä. Rahoituksen kautta saadut rahat menevät laajentamiseen ja uusien työntekijöiden palkkaamiseen. Mykkänen sanoo nostavansa vähemmän palkkaa kuin keskimääräinen suomalainen.

Woltin menestystarina on vielä alkutekijöissään, ja ongelmiakin on jo noussut pinnalle. YleX:n Slush-haastattelun jälkeen Helsingin Sanomat kertoi, että Woltin palkkaamat ruokalähetit tienaavat viikon työstä vain noin 150 euroa. Esimerkiksi työntekijöiden eläke- ja sosiaalimaksut ovat maksamatta.

"Ei kuulu levätä, ennen kuin oma juttu on ykkönen maailmassa."― Juhani Mykkänen

- Tässä on ollut aika nopea siirtyminen uuteen malliin ja siksi pientä sähläystä. Maksamme kaikki lain mukaan maksettavat korvaukset jälkikäteen, Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi kertoo Helsingin Sanomille.

Myös johtotasolla yrittäjän arki on karua: vapaa-aikaa ei juuri ole. Mykkänen rinnastaa startup-yrittäjyyden lapsen hankkimiseen.

- Jos siitä pitää lomaa, niin kaverille jää enemmän hommaa. Ei kuulu levätä, ennen kuin oma juttu on ykkönen maailmassa, Mykkänen sanoo YleX:lle Slushissa.

Seuraa Slushia osoitteessayle.fi/slush!

Lue myös:

Kuule, näe ja lue Slushia - näin pääset YleX:n mukana startup-huumaan

Hyvä pitch tulee kristallinkirkaana sydämestä - arvioi Slushin esitykset livestriimistä

Raha, työpaikat, energia – Slushista kannattaa kiinnostua, vaikkei kokisi startup-huumaa

Slush pohti muuttoa ruotsinlaivaan – “Ensimmäinen kysymys oli Viikkari vai Silja Line”