Hyppää pääsisältöön

Tahdotko kiinni startup-rahoihin? Ota asiantuntijoiden sijoitusvinkit haltuun

Startup-yrityksiin sijoitetun rahan saa takaisin keskimäärin 7–8 vuodessa. Huomattavasti yleisempää on kuitenkin se, että yritys kaatuu tätä ennen.

Bisnesenkelit Jaakko Salminen ja Inka Mero YleX Etusivuin vieraina Slushissa. // Kuva: Elina Leino

Olet kuullut käsittämättömän hyvästä innovaatiosta, joka auttaisi monia ihmisiä heidän päivittäisessä elämässään. Päätät sijoittaa omaa varallisuuttasi idean ympärille kasattuun startup-yritykseen, koska uskot, että edessäsi on seuraava Supercell tai Jolla.

Tässä vaiheessa kannattaa vetäistä käsijarrusta ja huokaista syvään. Vaikka kaikki näyttää hyvältä, asiantuntijat kehoittavat miettimään tarkkaan ennen startup-sijoittamista.

Bisnesenkelien verkosto Fiban puheenjohtaja Jaakko Salminen ja KoppiCatch-sijoitusyrityksen perustajajäsen Inka Mero kertovat YleX Etusivun haastattelussa Slush-tapahtumassa vinkkejä aloitteleville sijoittajille.

1. Kiinnitä huomiota tiimiin

Pelkkä hyvä idea ei riitä mihinkään. Tiimin merkitys on sijoittajan kannalta erittäin suuri, sillä sijoitetut rahat saa takaisin – jos firma ei sitä ennen kaadu – noin 7–8 vuoden kuluttua. Tiimin on täytynyt kestää kaikki vastoinkäymisensä ja onnistua kasvamaan niin isoksi, että joku on kiinnostunut ostamaan kasvuyrityksen isommalla rahalla kuin mitä siihen on käytetty.

Salminen ei myöskään suosi yrityksiä, joissa työskentelee vain yksi henkilö.

- Yksinäinen yrittäjä ei ole uskottava. Pitää olla toisiaan täydentävä tiimi, jolla on huippuosaamista tai joka on tehnyt saman jutun aiemmin toisella tavalla, Salminen kertoo.

2. Etsi jotain omaa

Uniikki ajatus tai inovaatio erottuu massasta. Täydellinenkään tiimi ei luo toimivaa yritystä, jos idea sen pohjalla on vajavainen. Salmisen mukaan potentiaalinen firma on sellainen, jolla on jotain omaa: on se sitten keksintö, innovaatio tai uusi tulokulma jollekin alueelle.

- Omaa on myös se, että osaa yhdistää olemassa olevia juttuja. Keksinnön ei välttämättä tarvitse olla mikään uusi himppavimppa, Salminen sanoo.

3. Jaa rahasi useampaan ideaan

Ensin kannattaa miettiä, millaisiin yrityksiin ylipäänsä haluaa sijoittaa. Slushissa esittäytyy yli 1 700 startuppia, joten valinnanvaraa on.

- Kannattaa myös miettiä, laittaako kaikki munat samaan koriin vai hajauttaako useampaan yritykseen, Mero sanoo.

Hajauttamistaktiikka mahdollistaa tienaamisen, vaikka kaksi neljästä sijoittamastasi yrityksestä kaatuisi ensimmäisten kuukausien aikana.

4. Jätä rahaa jemmaan

Salmisen mukaan on yleistä, että jossain vaiheessa startup-yrityksen varat loppuvat ja firma tarvitsee lisää rahaa jatkaakseen toimintaansa.

- On virhe, jos laittaa heti all in, Salminen sanoo.

Mikäli sekä sinun että startup-yrityksen rahat ovat loppu, peli on pelattu.

5. Auta yritystä menestymään

Se, kuinka nopeasti sijoittaja voi saada rahansa takaisin, riippuu jonkin verran myös sijoittajasta itsestään. Sijoittaja voi osallistua firman kehitykseen ja esimerkiksi auttaa sitä verkostoitumaan.

- Kannattaa koko ajan kerätä uutta rahoitusta ja samalla etsiä exit-polkua, Mero sanoo.

Exit-polulla tarkoitetaan hetkeä ja tilaisuutta, jolloin yrityksen voi myydä voitokkaasti. Exit-polun etsimisen kanssa ei kuitenkaan kannata kiiruhtaa. Sijoittajan on tarkoitus tukea yrittäjätiimin visiota ja olla mukana niin kauan kuin tälle on tarvetta.

6. Valmistaudu tappioon

Sijoittajan on otettava huomioon karu fakta: Salmisen mukaan kymmenestä potentiaalisesta startup-yrityksestä yksi tulee tuottamaan voittoa. Viisi näistä menee nurin.

- Kun laittaa rahaa tällaisiin kohteisiin, niin pitää olla valmis menettämään ne, Salminen sanoo.

Seuraa Slushia osoitteessayle.fi/slush!

Lue myös:

Musiikkibisnes tietää, mitä kuuntelit viime kesänä – ja näin se käyttää tietoa hyväkseen

Ruokapalvelu Wolt on menestynyt startup, mutta rikkaaksi se ei vielä tee – "Nostan vähemmän palkkaa kuin keskimääräinen suomalainen"