Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Tanssia, laulua ja halauksia

Opettaja ja oppilaita koulun kirjastossa.
4C-luokan suomen kielen opettaja Merja Pitkänen ilahduttaa oppilaita viemällä heidät oppitunnilla kirjastoon. Opettaja ja oppilaita koulun kirjastossa. Kuva: Yle/Jaana Sormunen merja pitkänen

Koulutyö on ahkeraa puurtamista, mutta mahtuu sinne ilonhetkiäkin ja niitä opettajat yrittävät koulupäivään luoda. Joskus niitä tulee ihan tahtomattakin, tilannekomiikan tai osuvien sattumien muodossa.

Kuinka opettajat sitten ilahduttavat oppilaita? Onko se jokapäiväistä puuroa vai harvinaista herkkua? Näin vastaavat Helsingin suomalais-ranskalaisen koulun opettajat.

- Joka päivä annan positiivista palautetta tehdystä työstä, edes osasta työtä, jos aivan koko työ ei ole onnistunut. Positiivinen palaute tuo onnistumisen tunnetta ja lisää motivaatiota, kertoo kuvaamataidon opettaja. - Eilen lähetin yhdelle oppilaalle oikein sähköpostia, jossa kiitin hyvin tehdystä erityisprojektista.

Joskus alan tanssia tai laulaa kesken oppitunnin.

- Joskus saatan yllättäen alkaa tanssia tai laulaa kesken oppitunnin, jos oppilaat vaikuttavat apeilta tai eivät keskity, kertoo toinen kuvaamataidon opettaja. -Yllätyksellisyys piristää kummasti tunnelmaa ja saa oppilaat iloiselle mielelle. - Eilen kehuin oppilasta toteutustavasta, jonka hän oli itse keksinyt ja joka oli parempi kuin minun oppilailleni neuvoma, ja pyysin saada käyttää sitä jatkossa opetuksessani.

- Tänä aamuna oppilaani ilahtui, kun annoin hänelle tehtävän sanaristikon muodossa, kertoo ranskalaisopettaja. - Hän oli kerran aiemmin kertonut pitävänsä sellaisesta ja pyytänyt niitä lisää.

Leikillisyys puree aina. Nelosluokan opettaja toi iloa lasten koulupäivään viemällä heidät metsään leikkimään ravintoketjua. Näin asiallinen aihe sai leikillisen ja samalla hyvin konkreettisen muodon - ja oppituntiin tuli aivan toisenlaista säpinää.

Suomi2-kielen opettaja pelasi tänään tunnin päätteeksi oppilaiden kanssa Aliasta, ja ekan luokan ranskan opettaja viritti lopuksi laulun yhdessä oppilaiden kanssa. - Lapset tykkäävät sellaisesta, se on kuin palkinto.

Erästä ekaluokkalaista halasin aamulla.

Välittäminekin tuo iloa. - Tänään annoin pienelle oppilaalle helpon lukutehtävän, koska tiesin, että hänen kirjansa oli viime viikon lopulla jäänyt toiseen kotiin, eikä hän siksi ollut pystynyt tekemään lukuläksyä, kertoo suomen opettaja.

- Erästä ekaluokkalaista halasin aamulla, kertoo puolestaan luokanopettaja. - Hän tarvitsi sitä juuri silloin.

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.