Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Vessaratsia - täydellinen vesiperä!

Valkoinen tiiliseinä
Voiko tätä puhtaampaa seinää olla? Valkoinen tiiliseinä Kuva: Yle / Mika Salomaa tiiliseinä

Onhan se järjetöntä. Tehdä ratsia kymmeneen Viikin norssin vessaan. Minulla on kuitenkin tehtävä. Tarkoituksenani on tutkia vessojen seinäkirjoituksia ja -piirroksia sekä valita niistä paras.

Viikin norssin vessa
Alakerran parivessa Viikin norssin vessa Kuva: Yle / Mika Salomaa viikkokoulussa
Koulun vessa
Alakoulun vessa Koulun vessa Kuva: Yle / Mika Salomaa viikkokoulussa
Koulun vessa
pönttö tokassa kerroksessa Koulun vessa Kuva: Yle / Mika Salomaa koulun vessa
Koulun vessa
Toisen kerroksen vessa Koulun vessa Kuva: Yle / Mika Salomaa koulun vessa
Vessan puhdasta tiiliseinää koulussa
Tiiliseinä hohtaa puhtauttaan Vessan puhdasta tiiliseinää koulussa Kuva: Yle / Mika Salomaa vessan tiiliseinä

Tiedättehän nuo töhryt kaikkien vessojen seinillä. Ne mitä on useaan kertaan yritetty hangata kaakeleista irti, mutta aina on tullut uusia, entistä rivompia ja vaikeammin poistettavia.

Aloitan ratsian alakerrasta. Nyt on hyvää aikaa ratsailla kun oppilaat ovat tunnilla. Mietin mielessäni montako Haista v***ua löydän. Otanko kuvan niistä kaikista?

Avaan ensimmäisen parivessan ovet ja eteeni avautuu puhdas tummasävyinen vessa. Etsin töhryjä, merkkejä ja kirjoituksia, mutta mitään ei löydy. Ei yhtä ainutta! Ei edes kaakeleiden välisistä saumoista joihin yleensä kirjoitetaan juuri siksi, että niistä töhryt on vaikeinta pestä.

Jatkan ratsiaani yläkoulun tiloissa toiseen kerrokseen. Avaan toisen ja kolmannen vessan ovet. Otan niistä kuvia. Siivoojat katsovat perääni ja kuiskuttelevat toisilleen. En vain löydä mitään. Seinät ovat puhtainta tiiltä mitä ajatella saattaa. En luovuta. Ehkäpä alakoulun puolelta löytyy vessa, jossa olisi edes pieni raapustus. Avaan vessan oven toisensa jälkeen mutta tulos on aina sama, ei yhtikäs mitään.

Kymmenen vessan jälkeen luovutan. Vessat ovat yhtä siistejä kuin messujen esittelyvessat ja vieläpä kiiltävät puhtauttaan. Vedin täydellisen vesiperän.

Jollekin tästä kuitenkin pitäisi mitali antaa, en tiedä ansaitsevatko sen enemmän siivojat vai oppilaat.

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.