Hyppää pääsisältöön

5.1. Teeman Elävä arkisto: Tamara Lund – iskelmälaulajasta oopperaan

Tamara Lund
Tamara Lund Kuva: YLE/Kalle Kultala kokoelma tamara lund

Sopraano Tamara Lundin syntymästä on kulunut 75 vuotta. Lund teki menestyksellisen laulajauran niin Saksassa, kuin Suomessakin. Hän tuli laajalle yleisölle tunnetuksi iskelmälaulajana vuoden 1963 euroviisukarsinnoissa kappaleella ”Olen mikä olen”.

Tamara Lundin (1941-2005) syntymästä on 6.1.2016 kulunut tasan 75 vuotta. Syntyjään turkulainen Lund opiskeli nuorena Sibelius Akatemiassa ja Teatterikoulussa. Hän osallistui jo vuonna 1958 ”Ponnahdus pinnalle” –laulukilpailuun, jonka voitti. Ensimmäiset levytyksensä hän teki 1960 -luvun alussa salanimellä Ira Petri ja Ira, mutta kansansuosio odotti vielä.

Varsinaiseksi kansalliseksi läpimurroksi muodostui vuoden 1963 Eurovision laulukilpailuun osallistuminen Jorma Panulan hienolla ja lattarivaikutteisella sävellyksellä ”Olen mikä olen”. Sovitus on Nacke Johanssonin ja sanoitus pseudonyymi "Timjamin", jonka takaa löytyy Sauvo Puhtila. Vaikka tiukkahattuisimpia kriitikoitaan eroottisellakin sävyllään järkyttänyt laulu ei tuolloin vienyt häntä viisujen finaaliin, tuli Lundin tulkinnasta nopeasti hitti ja myöhemmin kevyen musiikin klassikko.

Arkistovieraana: Maria Lund.
Marko Gustafssonin haastateltavana Tamara Lundin ja Alezandru Ionitzan tytär, laulaja-näyttelijä Maria Lund.

”Musiikki oli perheessämme aina läsnä, mutta silti minä jostain syystä ajattelin, että minä hankkisin leipäni jollain muulla tavalla. Mikä oli kyllä aika naurettavaa, sillä niin voimakas oli haluni laulaa ja näytellä ja on yhä edelleen.” Toteaa Tamara Lundin ja Alezandru Ionitzan tytär, laulaja-näyttelijä Maria Lund. Hän on Marko Gustafssonin vieraana Teemalla 5.1. 2016.

Tamara Lund - 75 vuotta syntymästä

Suomalaisten mieliin Tamara Lund jäi erityisesti operettirooleistaan Suomen Kansallisoopperassa, sekä lukuisista musikaalirooleistaan mm. Turun Kaupunginteatterissa. Tehtyään joitakin elokuvarooleja kotimaisissa elokuvissa, hän onnistui kansainväliseen läpimurtoon Saksassa. Lund työskentelikin Saksassa lähes 25 vuotta, 1970-luvun alusta aina 1990 –luvun puoleen väliin saakka. Hän asui pitkään Münchenissä ja ennen paluutaan Suomeen hän lauloi myös Berliinin Komische Operassa. Hän tutustui Berliinissä myös myöhempään aviomieheensä, romanialaiseen tenoriin Alexandru Ionitzaan.

Vaikka Tamara Lund olikin klassisen koulutuksen saanut sopraano, hän esitti koko uransa ajan myös kevyempää musiikkia. Teeman Elävä arkisto juhlistaa Lundin syntymän 75-vuotisjuhlaa esittämällä ohjelman ”Niin paljon kuuluu rakkauteen”, jossa Tamara Lund esittää miehensä Alexandru Ionitzan kanssa kimaran viihdemusiikin klassikoita.

Syyskuun 15. päivänä vuonna 1992 Tampere Talossa taltioidussa konsertissa Lund ja Ionitza vuorottelevat vokaalitaiteensa äärellä seuraavaan tapaan:

Tamara Lund: musikaalisävelmä ”Muisto” (Memory). Laulu on peräsin Andrew Lloyd Webberin menestysmusikaalista ”Cats”.

Alexandru Ionitza: italialaisen Cesare Bixion sävellys ”Mama” vuodelta 1941.

Lund & Ionitza: ”Make Believe” amerikkalaisen Jerome Kernin Broadway-musikaalista ”Show Boat” vuodelta 1927 ja samasta musikaalista duetto ”Bleib bei mir”.

Ionitza: meksikolaissäveltäjä Agustin Laran laulu ”Granada” vuodelta 1932.

Lund: “Et itkeä saa Argentina” Andrew Lloyd Webberin musikaalista Evita vuodelta 1978.

Leonard Bernstein – “West Side Story” vuodelta 1957:
Ionitza: “Maria
Lund & Ionitza: “Somewhere
Lund & Ionitza : ”Tonight

Lund & Ionitza: ”Oopperan kummitus” ja ”Vain näitä pyytäisin” Andrew Lloyd Webberin samannimisestä musikaalista vuodelta 1984

Lund & Ionitza: ”Niin paljon kuuluu rakkauteen” – Sammy Fainin sävellys vuodelta 1955 elokuvasta ”Päivien kimallus” .

Tamara Lund: ”Sinun omasi”. Laulun on säveltänyt Tamara Lundille hänen vuonna 1965 auto-onnettomuudessa menehtynyt sulhasensa Rami Sarmasto .

Tamara Lund
Tamara Lund Kuva: YLE/Kalle Kultala kokoelma tamara lund
Kommentit
 • Lapset aikuisten maailmassa – Teeman elokuvia joulukuussa

  Lapset avaavat näkökulmia maailman nurinkurisuuteen.

  Joulukuussa ja tammikuussa Teeman Kino Klassikko ja perjantain Kino esittävät vanhoja ja uusia elokuvia ajattomasta aiheesta. Lapset avaavat aina palkitsevan näkökulman aikuisten maailmaan ja sen nurinkurisuuteen ja epäkohtiin, koulukiusaamisesta maailmansotiin.

 • Teeman joulun lahjapaketit 2019

  Elokuvia, musiikkia, sarjoja, magiaa.

  Teeman jouluun kuuluvat lahjapaketit, joka päivä aatosta loppiaiseen klo 12! Elokuvia, musiikkia, sarjoja, magiaa.

 • 70 vuotta suljettu ovi aukesi

  Dokumenttielokuva avaa oven Jugoslavian historiaan.

  Mila Turajlić valottaa dokumentissaan Jugoslavian historiaa oman perheensä kautta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa