Hyppää pääsisältöön

8.12. Teeman Elävä arkisto: Turun telakka

Turun telakka 1981
Turun telakka 1981 Turun telakka 1981 Kuva: Yle telakka

Laivanrakennusta Turussa – mekaniikan, ihmisen ja reikänauhatietokoneen taidetta.

Suomalainen laivanrakennus oli vuosikymmenet paperi- ja puuteollisuuden rinnalla yksi maan vientiteollisuuden kivijaloista. Telakkoja oli maassa lukuisia ja rakennustahti kova. Suomessa rakennettiin puulaivoja jo 1300-luvulta alkaen, mutta varsinainen suomalaisen telakkateollisuuden kasvu liittyy oleellisesti Neuvostoliiton langettamien raskaiden sotakorvausten maksamiseen sodan jälkeen. Sotakorvauksista huomattava osa maksettiin laivoina. Suomi selvitti sotakorvaukset tunnollisesti ja täysmääräisesti ennätysvauhdilla - ainoana maana maailmassa, mutta laivanrakennus jäi jäljelle. Kotimaisen laivanrakennuksen kukoistus liittyikin oleellisesti itäisen naapurimme tilauskantaan ja alan suurimmat vaikeudet alkoivat Neuvostoliiton siirryttyä telakalle 1990 –luvun alussa.

Välillä koko alan epäiltiin olevan kuolinkouristuksissaan, mutta loistoristeilijöitäkin yhä rakennetaan, pääasiallisesti Turussa. Muualla maassa, vaikkapa Helsingin maineikkaalla telakalla hitsauspillien liekit ovat nykyään huomattavasti pienemmällä verrattuna telakan suuruuden vuosiin. Moni perinteikäs telakka on myös lakkautettu.

Insinööri piirtää laivaa Turussa 1971
Suunnittelua Turun telakalla 1971 Insinööri piirtää laivaa Turussa 1971 Kuva: Yle suunnittelu

Ennen laivat olivat puuta ja miehet rautaa. Sitten laivoista tuli rautaa ja rakentamista ohjailivat reikänauhat. Teeman elävä arkisto kunnioittaa Suomen laivanrakennusosaamista kahdella ohjelmalla. Paketin ensimmäisessä ohjelmassa Teräslevystä valtamerijätiksi (1971) seurataan laivan syntyä alusta loppuun, rakennuspaikkana 1970 -luvun maan suurin telakka, Wärtsilän telakka Turussa. Arvi Auvisen toimittama ohjelma näyttää ja selittää perusteellisesti laivan rakentamisen eri vaiheet tarjousten ja kustannuslaskelmien teosta, raskaisiin metallitöihin, varusteluun ja vesillelaskuun saakka. Laivaa suunnitellaan ja tietokoneet, huoneen kokoiset sellaiset, raksuttavat. Valtavat magneettinosturit nostelevat teräslevyjä asiallisten insinöörien kommentoidessa. Syntyy lohkoja ja lohkoista laivojen runkoja. Välillä Turussa vilistää raitiovaunu. Kerrassaan mennyttä elämää.

Toinen ohjelma nostaa fokukseen mekaniikan sijasta enemmän ihmisen. Esko Favénin käsikirjoittama ja ohjaama, TV2:n dokumenttitoimituksen tuottama Telakkaperhe (1982) on muodoltaan taiteellisempi dokumenttielokuva-ohjelma laivanrakennuksesta ja turkulaisesta Kinnusen perheestä. Kinnusten elanto tulee niin ikään Turun Wärtsilän telakalta. Perhe ikään kuin näyttelee ohjelmassa itseään; äiti, hitsari Raili Kinnunen hitsaa, isä, putkimies ja luottamusmies Pentti Kinnunen vääntää työehtosopimuksesta ja työläisten sosiaalitiloista ja lapset käyvät koulua. Ohjelma seuraa kauniisti, kun heidän työsä ja arkensa etenee omalla painollaan. Lopuksi päästään mökille rentoutumaan.

Turun telakka 1981
Turun Pernon telakka 1981 Turun telakka 1981 Kuva: Yle telakka 1981

Ohjelmat:
Teräslevystä valtamerijätiksi (1971)
Ohjelmassa esitetään rahtilaivan rakentamisen eri vaiheet aina suunnittelusta koeajoon. Ohjelma on kuvattu Wärtsilän Turun telakalla. Toimittaja Arvi Auvinen TV2 Dokumenttitoimitus.

Telakkaperhe (1982)
Ohjelmassa seurataan turkulaisen telakkatyöläisperheen arkielämää. Ohjaus Esko Favén. TV2 Dokumenttitoimitus.

Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema