Hyppää pääsisältöön

8.12. Teeman Elävä arkisto: Turun telakka

Turun telakka 1981
Turun telakka 1981 Turun telakka 1981 Kuva: Yle telakka

Laivanrakennusta Turussa – mekaniikan, ihmisen ja reikänauhatietokoneen taidetta.

Suomalainen laivanrakennus oli vuosikymmenet paperi- ja puuteollisuuden rinnalla yksi maan vientiteollisuuden kivijaloista. Telakkoja oli maassa lukuisia ja rakennustahti kova. Suomessa rakennettiin puulaivoja jo 1300-luvulta alkaen, mutta varsinainen suomalaisen telakkateollisuuden kasvu liittyy oleellisesti Neuvostoliiton langettamien raskaiden sotakorvausten maksamiseen sodan jälkeen. Sotakorvauksista huomattava osa maksettiin laivoina. Suomi selvitti sotakorvaukset tunnollisesti ja täysmääräisesti ennätysvauhdilla - ainoana maana maailmassa, mutta laivanrakennus jäi jäljelle. Kotimaisen laivanrakennuksen kukoistus liittyikin oleellisesti itäisen naapurimme tilauskantaan ja alan suurimmat vaikeudet alkoivat Neuvostoliiton siirryttyä telakalle 1990 –luvun alussa.

Välillä koko alan epäiltiin olevan kuolinkouristuksissaan, mutta loistoristeilijöitäkin yhä rakennetaan, pääasiallisesti Turussa. Muualla maassa, vaikkapa Helsingin maineikkaalla telakalla hitsauspillien liekit ovat nykyään huomattavasti pienemmällä verrattuna telakan suuruuden vuosiin. Moni perinteikäs telakka on myös lakkautettu.

Insinööri piirtää laivaa Turussa 1971
Suunnittelua Turun telakalla 1971 Insinööri piirtää laivaa Turussa 1971 Kuva: Yle suunnittelu

Ennen laivat olivat puuta ja miehet rautaa. Sitten laivoista tuli rautaa ja rakentamista ohjailivat reikänauhat. Teeman elävä arkisto kunnioittaa Suomen laivanrakennusosaamista kahdella ohjelmalla. Paketin ensimmäisessä ohjelmassa Teräslevystä valtamerijätiksi (1971) seurataan laivan syntyä alusta loppuun, rakennuspaikkana 1970 -luvun maan suurin telakka, Wärtsilän telakka Turussa. Arvi Auvisen toimittama ohjelma näyttää ja selittää perusteellisesti laivan rakentamisen eri vaiheet tarjousten ja kustannuslaskelmien teosta, raskaisiin metallitöihin, varusteluun ja vesillelaskuun saakka. Laivaa suunnitellaan ja tietokoneet, huoneen kokoiset sellaiset, raksuttavat. Valtavat magneettinosturit nostelevat teräslevyjä asiallisten insinöörien kommentoidessa. Syntyy lohkoja ja lohkoista laivojen runkoja. Välillä Turussa vilistää raitiovaunu. Kerrassaan mennyttä elämää.

Toinen ohjelma nostaa fokukseen mekaniikan sijasta enemmän ihmisen. Esko Favénin käsikirjoittama ja ohjaama, TV2:n dokumenttitoimituksen tuottama Telakkaperhe (1982) on muodoltaan taiteellisempi dokumenttielokuva-ohjelma laivanrakennuksesta ja turkulaisesta Kinnusen perheestä. Kinnusten elanto tulee niin ikään Turun Wärtsilän telakalta. Perhe ikään kuin näyttelee ohjelmassa itseään; äiti, hitsari Raili Kinnunen hitsaa, isä, putkimies ja luottamusmies Pentti Kinnunen vääntää työehtosopimuksesta ja työläisten sosiaalitiloista ja lapset käyvät koulua. Ohjelma seuraa kauniisti, kun heidän työsä ja arkensa etenee omalla painollaan. Lopuksi päästään mökille rentoutumaan.

Turun telakka 1981
Turun Pernon telakka 1981 Turun telakka 1981 Kuva: Yle telakka 1981

Ohjelmat:
Teräslevystä valtamerijätiksi (1971)
Ohjelmassa esitetään rahtilaivan rakentamisen eri vaiheet aina suunnittelusta koeajoon. Ohjelma on kuvattu Wärtsilän Turun telakalla. Toimittaja Arvi Auvinen TV2 Dokumenttitoimitus.

Telakkaperhe (1982)
Ohjelmassa seurataan turkulaisen telakkatyöläisperheen arkielämää. Ohjaus Esko Favén. TV2 Dokumenttitoimitus.

Kommentit
  • Tarinoita korville – radiokuunnelma elää uutta nousukautta

    Tarinoita korville - radiodraaman uusi nousu

    Mobiilikuuntelun aikakautena radiodraama antaa kuulijalle oman tilan, mahdollistaa omat ajatukset ja mielikuvituksen käytön. Kuunnelma on kulkenut pitkän tien mm. Pekka Lipposen, Knallin ja sateenvarjon, Elmon ja Koe-eläinpuiston kautta nykypäivään. Radio oli ennen medioiden valtias. Se toi koteihin kuultavaksi koko maailman.

  • Parasta sirkuksessa on kaikki

    Taina Kopralle ja Jouni Kivimäelle sirkus on päivätyö.

    “Mun elämä on yhtä sirkusta", sanoo Sorin sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra. Hän ja puolisonsa Jouni Kivimäki perustivat 80-luvulla pienen sirkuskerhon, joka on vuosikymmenten varrella kasvanut monipuoliseksi sirkuskouluksi. Tänä päivänä se tarjoaa sadoille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta. Teemalla nähdään Sorin sirkuksen upea joulushow 2018.

Yle Teema