Hyppää pääsisältöön

Do the Right Thing – kuuma päivä

Radio Raheem elokuvasta Do the right thing
Radio Raheem (Bill Nunn), rakkaus ja viha. Radio Raheem elokuvasta Do the right thing do the right thing

Fight the Power! Spike Leen läpimurtoelokuva sykkii jazzin ja hiphopin tahtiin.

Do the Right Thing – kuuma päivä kertoo yhdestä helteisestä päivästä New Yorkin Brooklynissä, rotu- ja luokkaristiriitojen kuumenemisesta kiehumispisteeseen monikulttuurisessa Bedford-Stuyvesantissa. Se oli ohjaaja Spike Leen suuri läpimurto, katu-uskottavuutta tihkuvaa, jazzin ja hiphopin tahtiin sykkivää uutta elokuvaa.

Vuonna 1989 valmistuneen elokuvan keskeisiä henkilöitä ovat brooklynilaisen italialaispizzerian omistaja Sal (Danny Aiello), pizzerian laiska lähetti Mookie (Spike Lee), tämän tyttöystävä Tina (Rosie Perez) ja sisko Jade (Joie Lee), ghettoblasteria kanniskeleva Radio Raheem (Bill Nunn), uusia valkoisia lenkkareitaan varjeleva Buggin' Out (Giancarlo Esposito) sekä Salin pojat Pino (John Turturro) ja Val (Richard Edson).

Myös naapuruston seniorit (Ossie Davis ja Ruby Dee), DJ Mister Señor Love Daddy (Samuel L. Jackson) sekä Malcolm X:n ja Martin Luther Kingin kuvia kaupitteleva autistinen Smiley (Roger Guenveur Smith) seuraavat ja kommentoivat tapahtumia. Mikä on oikein, vääryyksiin puuttuminen vai sivusta seuraaminen, sovittelu vai konflikti, ja millä hinnalla, elokuva kysyy.

Do the Right Thing, 1989. Kuvassa John Turturro ja Spike Lee.
John Turturro ja Spike Lee. Do the Right Thing, 1989. Kuvassa John Turturro ja Spike Lee. Kuva: Yle Kuvapalvelu john turturro,Teemalauantai

Elokuvan musiikin sävelsi Bill Lee, mutta parhaiten ääniraidalta muistetaan Public Enemyn kappale Fight the Power, jota Radio Raheemin tauotta soittaa ja joka lopulta aiheuttaa mellakan. Musiikin ja Ernest Dickinsonin lennokkaan, värikylläisen kuvauksen ansiosta Do the Right Thing tuntuu hiphop-musikaalilta, "Black Side Storylta".

Kun Do the Right Thing kesällä 2014 täytti 25 vuotta, elokuvalehti Sight & Sound kyseli elokuvaväeltä mitä jälkiä se aikanaan jätti. Parhaan elokuvan Oscarin viime vuonna voittaneen 12 Years a Slaven ohjaaja Steve McQueen vertasi Do the Right Thingin ensikatsomista tyrmäykseen nyrkkeilykehässä, niin lujaa se iski: "Välillä brutaali, välillä kaunis, tyylillä, raivolla ja myötätunnolla tehty hyökkäys."

Elokuva esitettiin edellisen kerran Brooklynille ja hiphopille omistetussa Teemalauantaissa 30.5.2015.

  • Do the Right Thing – kuuma päivä (Do the Right Thing), USA 1989. Ohjaus Spike Lee. Pääosissa Danny Aiello, Spike Lee, John Turturro, Ossie Davis, Ruby Dee, Richard Edson, Giancarlo Esposito, Bill Nunn, John Savage, Rosie Perez, Joie Lee, Samuel L. Jackson.
Do the Right Thing, 1989.
Do the Right Thing, 1989. Kuva: Yle Kuvapalvelu spike lee,Teemalauantai

Yle Teema