Hyppää pääsisältöön

Finnwatchin tutkija yhä syytteessä Thaimaassa

Maaliskuussa 2013 ihmisoikeusrikkomuksia Thaimaassa paljastanut brittitutkija Andy Hall jatkaa kamppailujaan syytösoikeudenkäyntejä vastaan. Hall on selvinnyt yhdestä syytteestä, mutta rankimmat oikeuskäsittelyt jatkuvat tammikuussa.

Hallille on vaadittu jopa seitsemän vuoden vankilatuomiota sen jälkeen kun hän julkisti tietoja, joiden mukaan muun muassa ananasmehuja Suomeen toimittanut Natural Fruit-yhtiö käytti lapsityövoimaa ja muun muassa takavarikoi työntekijöidensä passeja.

Suomalainen kansalaisjärjestö Finnwatch oli palkannut Hallin tutkimaan Suomenkin markkinoilla myytävien ananasmehujen vastuullisuutta.

Finnwatchin raportti ”Halvalla on hintansa” aiheutti melkoisen kohun Suomessa. Raportissa kerrottiin mm. että Natural Fruitin tehtaalla työskenteli 30-40 lasta, joista nuorimmat olivat 14-vuotiaita. Työntekijät kertoivat myös, että tehdas oli estänyt heitä lähtemästä tehtaalta. Työntekijöille ei myöskään maksettu lakisääteistä vähimmäispalkkaa eikä ylityökorvauksia.

Finnwatch ja Andy Hall yrittivät saada Natural Fruitia suostumaan niin sanottuun kolmannen osapuolen auditointiin. Tehdas ei suostunut, jonka seurauksena suomalaiset K- ja S-ketjut katkaisivat liikesuhteensa yrityksen kanssa.

MOT esittää Andy Hallin tuoreen haastattelun ja lähestymisen tehtaalle eteläisessä Thaimaassa.

Finnwatchin mukaan Natural Fruit jatkaa ja on itse asiassa lisännyt tuotantomääriään. Suomalainen maahantuoja VIP ja kauppaketjut vakuuttavat, etteivät ne enää hanki ananasmehujaan Natural Fruitilta.

Natural Fruit syyttää nyt Hallia muun muassa kunnianloukkauksesta, jota Thaimaassa pidetään erittäin vakavana. Tilanteen vakavuutta lisää se, että tehtaan johdolla on poliittisia kytköksiä ja sitä pidetään vaikutusvaltaisena.

Hall on brittiläinen lakimies, joka on kymmenen vuotta asunut ja työskennellyt Thaimaassa. Hän on ottanut elämäntehtäväkseen burmalaisten siirtotyöläisten aseman puolustamisen. Entisestä Burmasta eli Myanmarista siirtotyöläisiä on Thaimaassa kolmisen miljoonaa.

Hallilla on yhä brittiläinen passi ja hän voisi milloin tahansa lähteä Thaimaasta. Hän on kuitenkin päättänyt jäädä puolustamaan oikeuksiaan.

MOT: Ananaksen kitkerä jälkimaku
Maanantai 16.11. TV1 klo 20
Toimittaja Pekka Palmgren

Kommentit